Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Cudi Dağı eteklerinde bulunan Asurîlerin kaldığı Kösreli (Hesana) köyü 1990’da yıllarda güvenlik nedeniyle devlet tarafından, boşaltılarak köyde yaşayan Asurîler Avrupa’ya göç etmek zorunda kalmıştı. Köyleri boşaltıldıktan sonra, Belçika’ya göç eden ve burada yaşamını yitiren Azize Salman (79) vasiyeti üzerine Kösreli (Hesana) köyünde Midyat Papazı İshak Ergün ve Öğündük (Mîdihe) köyü Papazı Şemun Uçar tarafından düzenlenen ayinle defnedildi. M.S 400’lü yıllarda inşa edildiği belirtilen edilen kilisenin önünde düzenlenen cenaze töreninde, İncil’den okunan bölümlere Asuri yurttaşlar eşlik etti. Avrupa’da yaşayan ve 24 yıl aradan sonra ilk defa köylerine gelen Asuri kadınlarının sevinç ve hüznü bir arada yaşadı.
Düzenlenen cenaze törenine HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, DBP Silopi İlçe Eş Başkanı İdris Aras, Silopi Belediye Eş Başkanı Seyfettin Aydemir, Avrupa ülkelerinden gelen Süryanilerin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Cenaze törenin de kısa bir konuşma yapan Silopi Belediye Eş Başkanı Seyfettin, yıllardır bu kutsal topraklar üzerinde kirli savaşların yapıldığını, yaşanan kirli savaş sonrasında binlerce köyün boşaltıldığını ve bu köylerden birinin de Hesana olduğunu ifade etti. Dini ve ırkı ne olursa olsun bu topraklar üzerinde herkesin yaşama hakkı olduğunu söyleyen Aydemir, “Köylerinde göç etmek zorunda kalan bütün yurttaşlarımız köylerine geri dönmeleri üzerine elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız” dedi.
Aydemir’in ardından Asurice, Kürtçe ve Türkçe konuşma yapan HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, başta Kürt halkı olmak üzere Asuri, Süryani ve Keldani yurttaşların acısını paylaştıkları için herkese teşekkür etti. Azize Salman vefat ettiğinde, “Mezopotamya’daki toprağıma, orda bulunan köyüme defnedin” vasiyetini yerine getirmek ve bunun manevi anlamının çok büyük olduğunu vurgulayan Dora, “Her ne kadar bu gün burada halkımız azalmışsa da, cenazelerimizin kendi topraklarında defnedilmesi bizim için tarihi bir olgudur” dedi.
Hesana köyünün yeniden inşa edilmesi için çalışmaların devam ettiğini ve bunun tarihi bir adım olduğunu belirten Dora, “Ortak anavatanımızda hep birlikte, Kürt, Êzidi, Arap ve Türk’lerle kardeşlik ve özgürlük içerisinde yaşamayı arzuluyoruz. HDP olarak bu mücadeleyi veren bir partiyiz. Türkiye’de artık hiç kimse ana dilinden, inancından ve kimliğinden dolayı dışlanmayacağı ve bütün halkaların özgürce Demokratik Ulus paradigması çerçevesinde özgürce yaşayabileceği, yeni bir demokratik cumhuriyet için mücadele veren bir partiyiz. Bugün burada gelip acımızı paylaşmanız bizim ne kadar doğru bir temelde ilerlediğinin bir göstergesidir” dedi. (DİHA)