Çalışma Bakanı ölen inşaat işçilerinin ailelerine verilen kan parasını övdü

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasında sorumluluk almamasıyla tepki çeken Çalışma ve Sosyal Bakanı Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Torun Center’da 10 işçiye mezar olan asansör faciasında da benzer bir tutum sergiledi. Çelik, savcının hakim rolüne soyunarak Torunlar GYO yönetimi hakkında takipsizlik kararı vermesinden sadece iki gün sonra, şirketin ailelere kan parası ödeyerek ‘uzlaşma‘ yoluna gitmesini takdir etti. Bakan Çelik, takipsizlik kararının ‘ayrıntılarını bilemediğini ama yargının üzerine düşeni yaptığına inandığını‘ itiraf etti; Torunlar GYO’nun ‘ ‘vicdanlı’ davrandığını savunup, kan parası için de ”Olması gereken bir şey” dedi.

Çelik’in çalışma bakanı olarak ayrıntılarını bilemediği davada bilirkişi, proje sahibi Torunlar GYO ve asansörü kiralayan Geda Major yönetimini kusurlu bulmuştu. Ancak Çelik, savcının takipsizlik kararını ‘makul‘ buldu: ”Konu yargıya intikal etmiş savcılık gerekli soruşturmayı yapmış ve yargı bir karar vermişse mutlaka dayandırdığı durumlar vardır veya yargılanması gereken kimler bilemiyorum ben ayrıntısı ile verilen kararı bilemiyorum. Ama yargı mutlaka ayrıntılı bir şekilde konuyu ele almış değerlendirmiş ve insanların vicdanlarına su serpecek bir netice çıkması konusunda da üzerine düşeni yapmıştır inancındayız.”

Çelik, Torunlar GYO’nun takipsizlik kararına karşılık sekiz aileyle kan parası vererek anlaşması konusunda da bu yönetemi ‘özendirici‘ bir tavır aldı. Çelik, ailelerin yasal tazminat hakkı bulunduğuna dikkat çektikten sonra kan parasını kast ederek şöyle dedi: “Bunun dışında herhangi bir yerde ben bir noktasal yeri işaret etmek için söylemiyorum. Herhangi bir yerde bir kaza meydana gelmiş ve orada hukuki hakların dışında eğer vicdanlar dile geliyor yetime sahip çıkılıyor dula sahip çıkılıyor ailelere sahip çıkılma gayreti varsa bu iyi bir durum. Bunun olması gereken bir şey olduğu inancı içerisindeyiz.” (Diken)

torunlar

Related Articles

Mustafa Durmuş
Düşen petrol fiyatları küresel durgunluğu derinleştiriyor…
Mustafa Durmuş