İnternet siteleri hem karşılaştıkları koşulları topluma anlatmak hem de “bakın biz sizin özel bilgilerinizi saklıyor, hükümetlere her istediklerinde vermiyoruz” demek için şeffaflık raporları yayınlıyorlar.
Örneğin, Temmuz ayı sonunda şeffaflık raporunu yayınlayan Twitter’ın raporuna dair detayları , Türkiye’nin Twitter’dan bilgi talep eden ülkeler arasında ilk sırada olduğunu aktarmıştık.
6 ayda gelen kullanıcı bilgisi talebi 30 binin üzerinde
Global duruma bakıldığında gelen toplam kullanıcılara ait veri talebi sayısının 31.698 olduğu görülüyor. Burada ABD, 12 bin 500 istekle ilk sırada bulunuyor. ABD’yi 3338 taleple Almanya, 3002 taleple Fransa, 2794 taleple Hindistan, 1535 taleple Birleşik Krallık, 1108 taleple İtalya ve 1086 taleple Singapur takip ediyor.
Dünyanın en fazla internet kullanıcısına sahip ülkesi olan Çin’in yalnızca 2 talepte bulunmasına ise aldanmamak gerek. Çünkü Çin yönetimi, birkaç yıl önce Google’ın Çin’deki faaliyetlerini yasaklamış, buna karşın Google da Hong Kong üzerinden hizmet vermeye başlamıştı. Bölgedeki ülkelerden Hong Kong 359 taleple Türkiye’nin iki sıra üstünde yer alırken, Tayvan 548 taleple Hong Kong’un iki sıra üstünde bulunuyor.
2014’ün ilk yarısında Google’dan en fazla kullanıcı bilgisi talep eden ülkeler.
Tüm bu değerlerin toplamından oluşan tabloya bakıldığında 2013’ün ilk 6 aylık dönemine göre yüzde 15’lik bir azalma dikkat çekiyor. Ancak bu iyimser tablo büyük resme bakılmasıyla bozuluyor. Çünkü kullanıcı bilgileri taleplerinin paylaşılmaya başlandığı 2009’dan bu yana, yani son 5 yılda %150’lik bir artış olduğu görülüyor.
Türkiye raporda nerede?
Google’ın 15 Eylül itibariyle yayınladığı yeni şeffaflık raporu Ocak – Haziran 2014 dönemini kapsıyor. Türkiye, bu kez Twitter’ın raporunda olduğu gibi kullanıcı bilgisi talep etmede ve içerik kaldırmada ilk sırada değil, ancak istikrarlı artışını sürdürüyor. Resmi makamların, Google hsapları veya hizmetlerindeki kullanıcı verilerinin ifşaası yönündeki taleplerini kapsayan “Kullanıcı Verileri Talepleri” sayısı bugüne kadarki en yüksek değerine ulaşmış durumda.
Türkiye’nin yıllara göre Google’dan talep ettiği kullanıcı bilgisi adedi.
Raporun tamamına ulaşabilir, tüm ülkelerin taleplerine dair oranları 6’şar aylık dönemler bazında karşılaştırabilirsiniz.
Kaynak: bilgicagi.com