İskefe Deri’de iş cinayeti protesto edildi

Tuzla Deri Sanayi’de yer alan İskefe Deri’de geçtiğimiz gün yaşanan iş cinayeti deri işçilerinin yaptığı yürüyüşle protesto edildi.

Geçtiğimiz gün Eyüp Yılmaz adlı işçi akşam üzeri makine arızasını gidermeye çalışırken ezilme sonucu yaşamını yitirmesi deri sanayide işçilerin büyük tepkisini çekti. Deri işçileri iş cinayetini protesto ederek işe yaklaşık bir saat  geç başladı.

Deri işçileri sabah erken saatlerinde organize sanayi işçinde toplanarak yürüyüşe geçti ve sık sık “İş kazası değil, iş cinayeti”, “İskefe Büyüyor, İşçiler Ölüyor”, “Eyüp’ün katili patron ağa devleti”, “Kaza kader değil, bu bir cinayet” sloganlarını attı.

İskefe önüne gelindiğinde Tuzla Şb. Bşk. Binali Tay  öncesinde kısa bir açıklama yaparak iş cinayetlerinin önüne geçilmesi için İskefe Deri işçilerine örgütlenme çağrısında bulundu. Daha sonra Tay, sözü Sendika genel başkanı Musa Servi’ye bıraktı. Musa Servi İskefe Deri’de yaşanan iş cinayeti üzerine bir açıklama yaptı. Açıklama öncesinde iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçiler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Açıklamaya siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri de katılarak destek verdi.

 

Yapılan açıklama şöyle:

İSKEFE DERİ’DE İŞ CİNAYETLERİ DEVAM EDİYOR

Tuzla’da Deri Sanayi’de faaliyet yürüten İSKEFE DERİ’de dün saat 19:30 sıralarında işçiler fazla mesai yaparken Eyüp YILMAZ adlı işçi makineye sıkışarak yaşamını yitirdi.

İSKEFE DERİ’nin Tuzla dışında Bursa ve Gerede’de iki işyeri daha var. İskefe Deri’de yaşanan bu cinyet ilk değil, İskefe’nin Bursa fabrikasında bundan iki ay önce bir işçi daha elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirmişti. 2 ay aralıkla aynı işverene ait işyerlerinde 2 işçi iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdi.

İSKEFE DERİ Tuzla Deri Sanayi Bölgesinde faaliyet yürüten, örgütsüz çalışan, bir işyeri. İSKEFE uzun yıllardır bölgede faaliyet sendikasız işçi çalıştırmak için özel bir çaba harcıyor. İşçiler işe alınırken işçilerin daha önce sendikal geçmişi olmamasına dikkat ediliyor. Çok kısa bir sürede yeni işyerleri açan, son 10 yılda hızlı bir şekilde büyüyen İskefe Deri Bursa ve Gerede’de  geçtiğimiz yıl iki işyeri daha açtı. Tuzla Deri Sanayi’nin büyük oranda sendikalı işçi çalışmasına rağmen, İskefe işçilere asgari ücret ödüyor. İskefe Tuzla Deri Sanayi’deki en büyük işyerlerinden biri olmasına rağmen işçiler bölgenin en düşük ücretini alıyor.

24 Aralık akşamı işyerinde makine arızasını gidermeye çalışan işçilerden olan Eyüp Yılmaz kardeşimizin bir kaza sonucu değil bir iş cinayetine kurban gitmişir. İskefe Deri’de çalışan işçilerin  can günvenlikleri tehdit altındadır. Son 6 ayda İskefe Deri’de bir çok kaza yaşandı ve bununla ilgili ciddi haberler gelmekteydi. Bu kazalarda özellikle parmak kopmaları ve göz kaybı yaşandığı bilinmektedir. Eyüp Yılmaz adlı işçinin hayatını kaybettiği olay göstere göstere gelmiş bir olaydır. Eyüp Yılmaz’ın makine başında üretimde çalışan bir işçi olmasına rağmen İskefe işverenine ait,  alım-satım yapan “Bir Deri” unvanlı faaliyet adresi  farklı bir firma üzerine kayıtlı olduğu anlaşılmıştır.

İskefe sendikasız, ucuz işgücüne dayalı büyüme hedefini işçilerin hayatını hiçe sayarak yapmaya çalışmaktadır. İşçilere asgari ücret vererek ağır iş yükü altında çalıştıran işveren iş güvenliği tedbirlerini de birer maliyet olarak görmekte ve gerekli önlemleri almamaktadır.

İskefe’de işçilerin görevi olmadığı halde makine arızasını gidermeye çalışmış olması bu olayı ortaya çıkarmıştır.

Ülkemizde iş cinayetlerini geldiği boyut son derece vahimdir. Bu yılın ilk 11 ayında 1723 işçi iş cinayeti sonucu yaşamını yitirmiştir. Bu yıl iş cinayetlerinin en yüksek seyrettiği bir yıl olmuştur. İşçilerin can güvenliği işçilerin örgütlü mücadelesiyle son bulabileceği de ortadadır.

İskefe işçilerinin örgütlenmekten başka çaresi yoktur. Bu nedenle İskefe İşçilerini sendikamıza katılmaya ve çalıştıkları bu kötü şartlara karşı sessiz kalmamaya davet ediyoruz. İskefe’de bu vahşi ve insan yaşamını hiçe sayan çalışma düzenine karşı işçileri sendikalaşmaya davet ediyoruz. Sendika olarak İskefe’de Eyüp Yılmaz kardeşimizi kaybetmenin acısını yaşıyor, başta acılı ailesine ve içeride çalışan arkadaşlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. 

Related Articles

  • Afşin’de bir işçi yaşamını yitirdi
  • İş cinayeti: Erbil’de 3 işçi yaşamını yitirdi
  • Bir haberin düşündürdükleri : “Aşırı tedbir Allah’a güveni sarsar!”
  • İş cinayetleri göstermelik önlemlerle engellenemez
  • İş cinayeti: Antalya’da vinç işçinin üzerine devrildi
  • Zonguldak’ta iş cinayeti
  • Apple’nin karanlık yüzü
Yazılar
Şule Can
Sene 2015: Nefes Alamıyorum! (I Can’t Breathe! )
Şule Can

Tuncay Şur
Kobanê; devletten uzak, özgürlüğe yakın
Tuncay Şur

Volkan Yaraşır
Petrol “savaşı”: Rusya, İran ve “vekalet savaşları”
Volkan Yaraşır

Ergür Altan
“Roboski`yi bombalamaktır vatana ihanet olan!”
Ergür Altan