Lükste son nokta: ‘Saraycık’

 

Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticileri bir basın toplantısı düzenleyerek “Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın baştan aşağı ‘lüks’ olduğunu ifade etti.

“Cumhurbaşkanlığı konutu, sinema salonundan, şöminesinden, buhar banyolarına, SPA’sından havuzuna kadar lüks bir mimari yapıdır” diyen Mimarlar “İnternette AOÇ Başbakanlık Hizmet Binası referans yazarsanız, AOÇ’de kaçak saray inşaatının belirli aşamalarında hizmet veren firmalar, referans göstermek adına kaçak saraya ilişkin bilgileri , projenin kesitlerini, fotoğraflarını sunmuşlar. Kapitalizmin fıtratı kaçak sarayı gizleyemedi” diye konuştular.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kent İzleme Merkezimize gelen bilgiler ışığında çalışmalar yapılıyor ve görsellerle karşılaştırarak, mesleki bilgimizle, projenin şifrelerini çözüyoruz . Cumhurbaşkanlığı konutun 15-20 odalı olduğunu söylüyor. Bu gerçek değil. Saraycığın toplam inşaat alanı 15.000 metrekare civarında. Oğlunun gemisi içinde gemicik denilmişti. Bu da saraycık anlaşılan. Kaçak saray konutunun metrekaresi 250 odaya denk. Metrekare açısından bırakın 15-20 odayı oldukça farklı işlevlerde mekanların bulunduğu gelen bilgiler arasında. İçinde havuz, sinema salonu, spalar, buhar odaları, hamamlar, jakuzi gibi özel banyoları bulunmakta. Yine tarafımıza iletilen bilgilere göre duvarları, tavanları varaklı süslemeli ve pirinç kaplama. Varak süsleme Osmanlı saraylarında sıkça kullanılmıştı. Kaçak saraycığın varakları altın olabilir mi? Bilemiyoruz. Odalarda şömineler olduğu söyleniyor. Halkın yoksul olduğu emeklilere ve memurlara yüzde 3 zammın yapıldığı ortamda böyle bir lüks millete ait değil. Millet böyle bir lüks içinde yaşamıyor. Bu durum dönemin yöneticilerinin lüks düşkünü olduğunun tescillenmesi, kamu kaynaklarının israf edilmesidir” ifadelerini kullanarak , “Gelen bilgiler arasında, konutta bulunan havuz birimi 400 metrekare. Yani 100 metrekarelik bir havuzdan bahsediliyor, Havuzun sadece mekanik aksamının 75 bin avro olduğunu söyleyebiliriz. Hamam, spa ve buhar odaları ve jakuzilerin birim metre kare maliyeti 3000 avro” diye konuştu.

Kaynak: DHA

Related Articles

  • İş cinayetleri göstermelik önlemlerle engellenemez
  • Mimarlar Odası: Polis şiddeti kabul edilemez
  • TMMOB eylemine polis saldırısı
  • Erdoğan’ın Kaçak Saray’dan sonra ‘Kaçak Ada’ tutkusu
  • TMMOB: 3. Havalimanı kabul edilebilir değil
  • ‘Onların Beyaz Saray’ı var, bizim niye olmasın’
  • Atatürk, Ak Saray’ın başına iş açabilir
Yazılar
Şule Can
Sene 2015: Nefes Alamıyorum! (I Can’t Breathe! )
Şule Can

Tuncay Şur
Kobanê; devletten uzak, özgürlüğe yakın
Tuncay Şur

Volkan Yaraşır
Petrol “savaşı”: Rusya, İran ve “vekalet savaşları”
Volkan Yaraşır

Ergür Altan
“Roboski`yi bombalamaktır vatana ihanet olan!”
Ergür Altan