Şengal’de son durum ve KCK açıklaması

İki gün önce Musul’un 125 km batısında yer alan ve Rojava sınırına çok yakın olan Şengal şehri (Şengal; Sincar, Sinjar) IŞİD’in yoğun saldırısı sonucu IŞİD’in eline geçmişti. İlk saldırılarda IŞİD’e karşı bölgeyi savunan Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) kuvvetleri konvoylarla geri çekilmişti. Nüfusu yaklaşık 25 bin olan Şengal’de ağırlıklı olarak Ezidi Kürtler yaşıyor ve şehir Ezidiler için kutsal bir kent sayılıyor. Bölgedeki halk katliamdan kurtulmak için göç yollarına dönerek dağlık alanlara sığınmıştı.

IŞİD’e bağlı çetelerin Şengal’de yerel kaynakların verdiği bilgilere göre çeteler en az 11 kadını rehin olarak elinde tutuyor. Yine şehirdeki polis merkezinde ise çoğunluğunu yaşlıkları oluşturduğu erkek rehineler bulunuyor. IŞİD çetelerinin yine rehin aldığı ve sayıları netleştirilemeyen bir grup kadını 4 arabayla Şengal’e 35 kilometre uzaklıktaki Bagac köyüne götürdüğü bildirildi. Çetelerin şehirde tuttuğu rehinelerin bazılarını infaz ettiği de gelen bilgilere arasında. IŞİD aynı zamanda kentteki tarihi öneme de sahip birçok ibadethaneyi tahrip ediyor, yıkıyor. Şengal Dağı’na sığınan Êzidiler ise yaşam mücadelesi veriyor. İki gündür aşırı sıcaklar altında susuz ve yiyeceksiz kalan Êzidilerden 6 çocuğun yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Şengal’e yapılan saldırıdan üç gün önce Şengal’deki tüm Türkmenlerin şehri terk etmiş olması, saldırının MİT tarafından organize edilmiş olduğunu ve Rojava devrimini kırmaya dönük Türkiye’nin yaptığı bir hamle olarak değerlendirildi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi devlet Başkanı Mesut Barzani Şengal’e dair yazılı bir açıklama yayınladı.Kürt milletinin her zaman barıştan yana olduğunu ifade eden Barzani, Ancak IŞİD militanların saldırılarını önlemekle kalmayıp bundan sonra saldırıya geçeceklerini ifade etti.Barzani, “Sincar’a yapılan saldırı bardağı taşıran son damla olmuştur. Bundan sonra son nefese kadar savaşıp IŞİD militanları her yerde kovalayacağız. Bunun için Peşmerge güçlerine her yerde saldırıya geçmelerinin emrini verdik. Herkes emin olsun ki Peşmerge bu görevi son derece titizlikle yerine getirecektir.” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Dış İlişkiler Komisyonu Şengal’deki son duruma ilişkin acil kriz toplantısı gerçekleştirdi. KNK, IŞİD’in Şengal’e saldırısı ardından yaşananlara dikkat çekmek, uluslararası kurumların Kürt halkını desteklemesi ve acil yardım için kampanya başlattı. Şengal Dağı’nda mahsur kalan on binlerce insanın acil, güvenlik, su ve yiyecek yardımına ihtiyacı olduğunu belirten KNK, yurt dışında yaşayan Kürdistanlıları bulundukları ülkelerde kriz masaları kurarak, tüm dünyayı IŞİD saldırıları hakkında bilgilendirmek için çalışma yürütmesi çağrısında da bulundu.

Komalen Ciwan Koordinasyonu, Kürt gençlerini Şengal’i korumaya çağırdı. Kobanê ve Şengal direnişleri ile başlayan savunma mücadelesinin güçlenmesinin tüm Kürdistan’ı saracak devrimin savunulması olduğu da kaydedilen Komalen Ciwan Koordinasyonu “Dönem, Kürdistan gençliğinin öncülüğünü yapabileceği, ülkeyi savunma dönemidir” dedi. Güney Kürdistan’ın Şengal bölgesinde YPG güçlerinin ilerleyişi devam ederken, Kürt gençlerinin Şengal Direniş Birlikleri’nin kurduğu açıklandı. Direniş Birlikleri Komutanlığı, gençleri savunmaya katılmaya çağırdı.

Rojava Genel Asayiş sorumlusu  Ciwan Mihemed ve Tıl Koçer Asayiş  sorumlusu Nafiz Hesen, Rabia’da peşmergelerin olduğu iddiasını yalanladı. Mihemed ve Hesen, peşmerge güçlerinin Rabia’da bulunmadığını belirterek, alanda sadece YPG’liler, kadın savunma gücü YPJ’liler ve Asayiş güçlerinin olduğunu kaydetti.   Dağlarda mahsur kalanları IŞİD vahşetinden korumak ve IŞİD’in ilerleyişini durdurarak püskürtmek için Rabia üzeri Irak’a giren YPG güçleri, Til Koçer’e 100 km mesafedeki Şengal’e çatışa çatışa dün ulaşmıştı. Şengal’de ön cephede şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtiliyor.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, siyasi düşüncesi ne olursa olsun tüm Kürtlerin Şengal için birleşmesi çağrısı yaptı. KCK, “tüm Kürt siyasi güçleri bu direnişin içinde omuz omuza yer almalı, Kürtlere yönelik bir saldırı olduğunda tüm Kürtleri karşılarında göreceklerini saldırganlara göstermelidirler” dedi. PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, HPG gerillaları olarak Şengal’e bu gece müdahale edeceklerini belirtti. KDP ve YNK’ye de çağrıda bulunan Karayılan, ortak komutanlık oluşturalım. Gerilla, YPG, Peşmerge bir olmalı arzumuz budur“ dedi.

YPG Genel Komutanlığı ise, 2-3 Ağustos tarihlerinde Rabia sınır bölgesi ile Ezidi bölgesi Şengal’de yaşanan çatışmaların bilançosunu açıkladı. Çatışmalarda en az 56 IŞİD üyesi öldürülürken, çok sayıda araçları imha edildi ve bazılarına el konuldu. 4 YPG savaşçısı bu çatışmalarda hayatını kaybetti. Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 2 Ağustos’ta Rabia-Şengal hattında düzenlediği saldırılara karşı bölgeye girerek çetelerini ilerleyişini durduran YPG güçleri, son iki günü bilançosunu açıkladı. Bilançoda bugünkü çatışmalara ilişkin bilgiler yok. YPG Genel Komutanlığı, Batı Kürdistan’ın Qamişlo bölgesinde de çatışmalar yaşanığını ve 6 çete üyesinin öldüğünü duyurdu.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı Şengal’e IŞİD saldırısıyla ilgili yazılı açıklamada bulundu, KCK’nin açıklaması şöyle:

“Rojava Kürdistan halkına, farklı dinden ve inançtan topluluklara vahşice saldıran IŞİD çetesi, şimdi de Ortadoğu’nun en mazlum toplumu olan Êzidi Kürtlere saldırmaktadır. Bir süredir Êzidi Kürtlerine saldırıp öldüren bu sapkın çete, şimdi de Şengal’i işgal etme harekatı başlatmış bulunmaktadır. Rojava devrimcilerinden yediği darbenin hıncını mazlum Êzidilerden çıkarmaktadır. İslam’ın hiçbir değeri ve kültüründen nasibini almamış bu çete, İslam adına en büyük İslam karşıtlığı yaparak mazlumlara ve zulme karşı direnenlere kalleşçe saldırmaktadır. Kalleşliği en çirkin bir duruş olarak nefretle kınamış Ortadoğu halkları şu anda tarihin en kalleş saldırılarıyla karşı karşıyadır. Artık IŞİD bu coğrafyada kalleşliğin adı olarak anılacaktır.

Şengal’de Êzidi Kürtlere yönelik saldırı tüm Kürtlere yapılmış saldırıdır. Şengal’e yönelik saldırıya hiçbir Kürt sessiz kalmayacaktır. Peşmergenin Şengal’i direnmeden bırakması da kabul edilemez. Şengal Êzidilerinin onur ve namusu, orada siyasi ve askeri olarak kim varsa onun koruması altındadır. Kaldı ki Êzidi Kürtler tüm Kürtlerin onuru ve namusudur. Êzidi Kürtleri korumadan Kürtler onurdan, namustan, haysiyetten, kimlikten ve kişilikten bahsedemezler. Bu açıdan IŞİD kalleşlerinin Şengal’e saldırısı tüm Kürtler açısından onur kırıcı olmuştur. Bu açıdan direniş geliştirilip IŞİD çeteleri Şengal’den sökülüp atılmadan Kürtler kırılmış onurlarını tamir edemezler. Şengal özgürleştirilmeden ve bu tehdit ortadan kaldırılmadan Kürtler bu saldırının travmasından kurtulamazlar. Tüm Kürtler Şengal onur ve namusumuzdur deyip harekete geçerek Kürtlerin onur ve namusuyla oynanmayacağını tüm dünyaya haykırmalıdırlar. Siyasi düşüncesi ne olursa olsun tüm Kürtler birleşerek bu çeteleri Şengal’den ve Rojava’dan temizlemelidirler.

IŞİD çetelerinin farklı inanç ve etnik topluluklara saldırması sadece Kürtlerin değil, tüm halkların direnişini gerektirmektedir. IŞİD çetelerinin Telafer’deki Türkmenlere saldırması da Şengal’de Ezıdi Kürtlere saldırmaları kadar ağır ve kabul edilemezdir. Şengal’le Telaffer direnişinin de birleştirilme zamanıdır. Telaffer Türkmenleri zaten IŞİD saldırıları karşısında yönlerini Şengal’e vermişlerdi. Bu gerçeklik, Şengal ve Telaffer direnişini birleştirilerek IŞİD çetelerinin kovulup atılmaları mücadelesinin yükseltilmesini gerektirmektedir. Ezıdi Kürtler gibi Telaffer Türkmenleri de Irak ve Suriye’de yaşayan halkların onuru ve namusudur. Türkiye, çıkarı söz konusu olduğunda onur ve namusu bir tarafa bıraktığını en çarpıcı biçimde Telaffer Türkmenlerine yapılan saldırıda göstermiştir.

Şengal saldırısı göstermiştir ki, KDP’nin IŞİD ile dolaylı ya da dolaysız ilişkileri ya da Maliki karşıtlığı nedeniyle IŞİD çetelerine sessiz kalması tüm Kürtlere zarar vermektedir. Rojava’da ve Şengal’de Kürtlere yönelik saldırı tüm Kürtlere saldırıdır. Bazı siyasi çıkarlardan daha önemli ve büyük değerler vardır. Kürdistan Özgürlük Hareketi Kürtlere nerede saldırı varsa onu kendine yöneltilmiş bir saldırı olarak görmektedir. Tüm Kürt parti, örgüt ve siyasi yetkilileri de Kürtlere bir yerde yapılan saldırıyı kendilerine yapılmış olarak görmelidirler.

Kürdistan Özgürlük Hareketi olarak Musul’a ve Kerkük’e saldırı olduğunda Kürt gerillalarının tüm bu alanlarda Kürdistan’ı, Kürt halkını ve diğer tüm etnik ve dini toplulukları savunmaya hazır olduğumuzu ilan ettik. Hala bu tutum ve kararlılığımız sürmektedir. Gerilla Musul ve Kerkük’ü savunmaya hazır olduğu gibi, Şengal’i de savunmaya hazırdır. Şengal’e yönelik IŞİD işgali karşısında Êzidi Kürtlerin ve Güney Kürdistan halkının YPG, YPJ ve HPG’yi Şengal’i savunmaya çağırmasını anlamlı buluyoruz. Şengal Kürtleri yalnız değildir. Şengal halkı IŞİD çetelerine karşı gösterdiği direnişte Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin ve gerillasının her zaman yanında olacağını bilmeli ve direnişi yükselterek işgalcileri saldırdıklarına pişman ettirmelidir.

Dünya ve Ortadoğu’nun demokratik kamuoyu ve vicdanlı toplulukları da IŞİD çetelerinin Şengal’e yönelik saldırısına sessiz kalmamalıdır. Êzidiler insanlık kültürünün sadece Kürtlere değil, tüm insanlığa bıraktığı bir miras ve emanettir. Tüm demokratik kamuoyu ve insan hakları kuruluşlarını da Êzidi Kürtlerin yanında yer almaya ve bu direnişe güç vermeye çağırıyoruz.

Şengal’deki Kürtlere yönelik saldırı karşısında Kuzey, Doğu, Güney ve Rojava’daki tüm Kürtler ayağa kalkmalıdır. Siyasi görüşleri ne olursa olsun tüm Kürt siyasi güçleri bu direnişin içinde omuz omuza yer almalı, Kürtlere yönelik bir saldırı olduğunda tüm Kürtleri karşılarında göreceklerini saldırganlara göstermelidirler. Artık hiçbir devletin, hiçbir siyasi gücün Kürdistan’ın bir parçasındaki bir Kürt toplumunu, bir Kürt siyasi hareketini ve direnişini yenilgiye uğratamayacağını; saldırganların bu şanslarını artık kaybettiklerini, birliklerini ve direnişlerini yükselterek göstermelidirler.

Şengal halkı da Rojava halkı gibi direnerek Kürt’ün özgür ve demokratik yaşamdaki ısrarını tüm bölge gericiliğine ve dünya hegemonik güçlerine gösterecektir. Gün, birlik olma ve direnişi yükseltme günüdür!”

(Bu haber ANF’den derlenmiştir.)

Şengal halkı göç yolunda

Şengal halkı göç yolunda

Yoruma kapalı