TOKİ Marmara Üniversitesi arazilerini satıyor

24114083

Maltepe’ye taşınacak Marmara Üniversitesi’nin 14 kampüsünden boşalan toplamda 2,5 milyon metrekare arazi TOKİ tarafından ihaleyle satılacak. İstanbul’un her iki yakasında yer alan araziler üzerinden TOKİ’nin neler yapacağı meçhul        

Hürriyet’ten Gülden Aydın’ın haberine göre, Marmara Üniversitesi’nin, İstanbul’un en değerli ilçelerinde yer alan 14 kampüsü Maltepe’deki 3 bin dönümlük yeni yerine taşınıyor.

İnşaatı devam eden kampüste Haydarpaşa’daki 7 bin öğrencili Tıp Fakültesi geçtiğimiz şubatta Maltepe’ye taşındı, Diş Hekimliği Fakültesi binası bitmek üzere. Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin (Hemşirelik, Ebelik, Diyetisyenlik, Fizyoterapi, Hastane Yöneticiliği) temeli mayıs, Eczacılık Fakültesi’nin temeli ise haziranda atılacak. Nişantaşı’ndaki Diş Hekimliği ile İletişim fakülteleri, önümüzdeki haziranda geçici olarak Haydarpaşa’ya taşınacak.

Maltepe Başıbüyük’teki kampüs projesi, askeri tesislerin taşınması gündeme geldiğinde ortaya çıkmış, 2011’de, içinde Kenan Evren Kışlası’nın da bulunduğu arazi Marmara Üniversitesi’ne verilmişti.

Kamu arazisi 14 kampüs satılacak

Marmara Üniversitesi’nin İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasında yer alan 14 kampüsünden boşalan arazileri ise TOKİ ihaleyle satacak. TOKİ Başkanlığı, görüşmelerle ilgili “Marmara Üniversitesi ile protokol çalışmalarımız, taslaklar üzerinde karşılıklı görüşmelerimiz devam ediyor. Henüz imza aşamasına gelmedik” açıklamasını yaparken, Marmara Üniversitesi Rektörü Zafer Gül, “TOKİ ile başlayan protokol görüşmelerine Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve üniversitemiz katıldı. Yerel seçimler nedeniyle duran görüşmeler haziranda bitecek ve imza atılacak” dedi.

Rektör Gül, tüm arazilerin Milli Emlak’tan tahsisli olduğunu, bu nedenle satılmasının değil kurumlararası takasın söz konusu olduğunu belirtti: “Yeni kampüs, Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün arazilerine yapılıyor. Üniversite olarak bizim ihaleye vermemiz, para işlerine girmemiz söz konusu olamaz. Araziler bize ait değil ki. Kamu arazileri. Dolayısıyla TOKİ eliyle satışa çıkarılmasını sağlayan Milli Emlak’ın bağlı bulunduğu Maliye Bakanlığı. Üniversitemizin satışla bir ilgisi yok. İmzalar atılıp işlemler tamamlandığında kamuoyuna duyuracağız”

Muhçu: “300 milyarın üstünde imar yolsuzluğu gerçekleşecek”

TMMOB Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Marmara Üniversitesi’nin 2 milyon 457 bin metrekarelik arazisinde 5 ile 10 emsal arasında yapılaşma artışı tahmin ettiklerini belirterek, “2 milyon 457 bin metrekare alan üzerine TOKİ’nin geçmişteki uygulamalarına bakarak 6 emsalde yapılaşma gerçekleştiğinde 300 milyar TL’nin üstünde bir imar yolsuzluğu gerçekleşecek. Çok ciddi bir skandalla karşı karşıyayız” dedi.

Üniversitenin sahip olduğu toplamda 2 milyon 457 bin metrekarelik arazinin ilçelere göre dağılımı şöyle:

Göztepe 147

Üsküdar (Bağlarbaşı) 39

Üsküdar (Validebağ) 50

Nişantaşı 24

Bahçelievler 4

Halkalı 1.182

Kartal 1.000

Selimpaşa 11

Gül, Osmanlı döneminde yapılan Sultanahmet’teki Ticaret ve Ziraat Bakanlığı ile Haydarpaşa’daki Mektebi Tıbbiyeyi Şahane binaları restore edip kongre, sergi ve müze merkezi olarak kullanacaklarını söyledi.

Yoruma kapalı