Ankara İl Dernekler Müdürlüğü’nün itirazı ile Cumhuriyet Başsavcılığı, tüzüğünde “cemevlerini ibadet yeri olarak” nitelediği için Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği hakkında kapatma davası açmıştı.
Anadolu Ajansı’ndan Aylin Sırıklı’nın haberine göre Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı, “cemevlerini ibadethane” olarak niteleyen hükmün anayasanın 2. maddesine aykırılık taşımaması ve kanunlarla yasaklanmaması gerekçesiyle reddetmiş ve derneği kapatmamıştı.
Karar temyiz edilince, dosyayı görüşen Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını oy çokluğuyla bozarak bunu “633 sayılı Yasa ve düzenlemeler karşısında cami ve mescit dışında bir yerin ibadethane olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı” görüşüne dayandırmıştı.
Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesinin direnme kararından sonra Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda görüşülen davada, Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği hakkındaki kapatma davasını reddeden yerel mahkeme kararını oy çokluğuyla aldı.
Kurul’daki görüşmede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) cemevleriyle ilgili son kararının, resmi tercüme olmadığı için incelenmediği ancak üyeler tarafından gündeme getirildiği bildirildi.
Görüşmelerde Kurul kararının, “Bir yerin ibadethane olup olmadığı konusunda yargı kararları belirleyici olamaz. Herhangi bir yerin ibadethane olup olmadığını kişi kendisi belirler” görüşüne dayanarak alındığı kaydedildi.
Bu görüş doğrultusunda, Kurul’un, “cemevlerinin ibadethane olduğuna dair bir kabulde bulunulmadığı yalnızca cemevi açmak ve yaptırmak için dernek kurulabileceğini kabul ettiği ve bu yöndeki yerel mahkeme kararını onadığı” bildirildi.