Yönetmenliğini Adar Baran Değer’in yaptığı Ararat filminin çekimleri başladı

Ararat Yerevan

Genç sinemacı Adar Baran Değer ilk belgesel filmi için kolları sıvadı. ‘Annemin Şarkısı’, ‘Küçük Kara Balıklar’ ve çeşitli kısa filmlerde çalışan Adar Değer henüz 21 yaşında, genç bir sinemacı. Belgesel ailesi aslen Van’lı olan Ermeni genci Michael’in; Fransa’dan Ararat’ın zirvesine yolculuğunu anlatıyor.

1915 yılında Van’dan Fransa’ya göç eden ailesinin anlattığı hikayelerle büyüyen Michael hiç görmediği yurdunu görme kararı alır. Önce Van’a gelir. Van Kalesi’nin, Muradiye şelalesinin görkemi arasından Doğubeyazıt’a geçer. Yol boyunca muhabbet ettiği insanlardan atalarıyla ilgili hikayeler dinler. Akrabalarıyla tanışan Michael, Ararat’ın eşsiz görüntüsü karşında hayreteüşer ve dağın zirvesine tırmanma kararı alır. Harap edilmiş kiliseler ve boşaltılmış Ermeni köylerinden geçerek Ararat’a ulaşır. Ararat’ın eşsiz, kudretli görüntüsünün yanında kutsallığı da Michael’in gözünde başka bir boyut kazanır. Efsaneleri, isyanları, doğası ve kültürüyle Ararat kendi önemini bir kez daha hatırlatır adeta. Yüzyıllar boyunca bölge insanlarının, halklarının; yaşamını, kültürünü belirleyip çevrelediği Ararat yaşanan sürgünler ve göçler sonrasında yalnızlığına terk edilmiş ve sadece yüksekliğiyle akıllarda kalma, anılma durumuna gelmiştir.

Bu yolculuk hem Michael’in yıllar süren sürgünlüğüne son verecek hem de Ararat’ın yakın tarihini; 1915’te yaşananları ve Ermeniler’in halen yaşadığı problemleri günümüze aktaracak.

Filmin senaryosu Adar Baran Değer’e ait. Değer, aynı zamanda yönetmenliğini de yapıyor. Filmin yapımcılığını Özgür Fırat Durmuş ve Adar Baran Değer yapıyor. Yardımcı Yönetmen Murat Şahin, Proje Danışmanı ise Buket Karakaya Filmin, 2015 yılında vizyona girmesi ve festivallerde gösterilmesi planlanıyor. Web sayfasında filme ait ilk görüntüler de izlenebilir.

Çekimleri Ararat’ta(Ağrı Dağı) başlayan Adar Baran Değer’in ilk belgesel filminin tamamlanabilmesi için destek kampanyası başlatıldı. Adar Baran Değer’in ilk belgesel filminin tamamlanması için kitlesel fonlama (“crowdfunding”) yöntemine başvuruldu. Kampanya, bağımsız projeler ve fikirler için dünyada yaygın bir biçimde kullanılan “Indiegogo” adlı web sayfasında başlatıldı. Kampanya 10 Aralık’a kadar sürecek.

Adar Baran Değer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kampanya Linki: https://www.indiegogo.com/projects/ararat

İletişim: [email protected]

http://www.harfilmcollective.com/

Emek
  • DİSK Başkanlar Kurulu ölümün ve işsizliğin hakim olduğu Soma’da toplandı
  • 12 yılda 15 bin işçi öldü: Sessiz Kalamazdık
Kadın
  • Beyaz yakalı işçi kadınlar da şiddet mağduru
  • Demokratik Özgür Kadın Hareketinden tecavüze tepki
Ekonomi
  • Döviz şoklarından, döviz krizine doğru – Volkan Yaraşır
  • Türkiye gelir eşitsizliğinde ikinci
Halklar ve İnançlar
  • Uğur Kurt’u vuran polis panik yapmış
  • Aleviler okulu boykot etmeye ve mitinge çağırıyor