İş Cinayetleri Raporu – Neşe Yavuz

Sermaye İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Kasım ayı iş cinayetleri raporu açıklandı.  Maalesef verilen rakamlar tüyler ürpertiyor.  Ülkemizde iş cinayetleri sadece, ortalama 10 kişinin tek bir olayda hayatını kaybettiği zaman umursandığı için, bu sıkıntılı rakamların ay bazında gözler önüne serilmesi insanlarda biraz olsun farkındalık yaratmayı başarır umarım.

Meclisin raporuna göre geçtiğimiz Kasım ayında 123 işçi iş cinayetine kurban giderken, ölümlerin 2014 yılına dağılımı ise şu şekilde;

Ocak ayında 101 işçi,

Şubat ayında 84 işçi,

Mart ayında 122 işçi,

Nisan ayında 124 işçi,

Mayıs ayında 425 işçi,

Haziran ayında 150 işçi,

Temmuz ayında 130 işçi,

Ağustos ayında 158 işçi,

Eylül ayında 146 işçi,

Ekim ayında 160 işçi,

Kasım ayında ise 123 işçi

Cinayetler Metropollerde Daha Fazla

Kasım ayında  iş cinayetleri en çok inşaat yol, tarım orman, taşımacılık gibi işkollarında görülürken bu ölümlerin sebepleri ise genellikle düşme ve servis kazalarından meydana geliyor. Ayrıca raporda, 5 işçinin de belirlenemeyen sebeplerden ötürü hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Kasım ayında hayatını kaybeden işçilerden biri de 15-17 yaş aralığında bir çocuk işçi. İş cinayetlerine kurban gidenlerin yaşları ise çoğunlukla 28 ila 50 arasında. Geçtiğimiz ay hayatını kaybedenler arasında emekli ya da emeklilik çağında olan 31 işçi bulunmakta.

Üç büyük şehir olan İstanbul, Ankara ve İzmir’de ölen işçi sayısının diğer şehirlerde ölen işçi sayısına oranla daha fazla olması ise, gelişmiş kentlerde, sermaye arzusunun insan hayatını hiçe saydığını gözler önüne seriyor.

Yeni Türkiye’nin bizlere, büyük kentleşmelerin, modern yapılaşmaların ve dünya ile yarışan muhteşem projelerin olduğu bir ülke olarak sunulmasının altında birçok işçinin cansız bedeni yatıyor.  İktidarın politikaları sayesinde zengin daha zengin olurken, fakir daha da fakirleşti ve tüm bunların üstüne bir de işçi ölümleri eklendi.  Tüm bu yaşananlarla birlikte, sadece gelişmeye, sermaye artışına önem veren çıkar grupları ve bu çıkar gruplarının ekmeğine yağ süren iktidarın ellerindeki kan hiçbir zaman temizlenmeyecek. Taşeronu normal bir şeymiş gibi hayatımızın içine iyice sokan bu iktidar elbet günü geldiğinde bu canların hesabını verecek.

İşçilerin hakları, iş güvenceleri sağlanmadan, iş cinayetleri bitmeden susmayacağız, iki elimiz her zaman yakanızda olacak.

Related Articles

Hakan Deniz
Ağla Küba ağla
Hakan Deniz