Avustralya’da kömüre karşı eylem

Avustralya’nın en büyük kömür ihraç limanı, 17 Ekim günü büyük bir protestoya sahne oldu. Güney Pasifik Adalaları’ndan kanolarıyla gelen yerli aktivistlerin yanı sıra, kayak ve surf tahtalarıylaNewcastle Limanı’nın önüne gelen eylemciler bir süreliğine gemi trafiğini kilitledi.

Kendilerine ‘Pasifik İiklim savaşçıları’ diyen grup, geleneksel ezgileriyle kanolara binip New Castle Limanı’na doğru yola çıktı. Grubu liman yakınlarında kayaklı ve sörf tahtalı ekip karşıladı.

İklim değişikliği konusunda örgütlenen 350. org’un ön ayak olduğu eylemde konuşan Fijili bir aktivist; “İklim değişikliği yüzünden boğulmak istemiyoruz” dedi. Marshall Adası’ndan Milan Loeak ise iklim değişikliği etkilerinin şimdiden görülmeye başladığını belirtiyor: “seller ve kuraklık nedeniyle etkiyi hissetmeyi başladık ile.”

İklim değişikliği uzmanlarının aktardığına göre, iklim değişikliği nedeniyle yükselen su seviyeleri Pasifik adaları için büyük bir tehlike. 350.org da kömür yakmanın iklim değişikliğinin önemli nedenlerinden biri  olduğu için bu eylemi yaptıklarını belirtiyor.

New Castle Limanı’nda her sene yaklaşık 4 bin gemi girip çıkıyor; bunların yüzde 90’ından fazlası da kömürle dolu. Çoğunlukla bu limandan Çin ve Japonya’ya kömür ihraç ediliyor; fakat Avustralya kömür santralleri kullanımının yoğunluğu nedeniyle dünyanın en çok karbon salınımına neden olan ülkesi. Dünyanın çelik üretiminde kullanılan kömürün yarısından fazlası Avustralya’dan geliyor.

(Reuters)

Related Articles

Hakan Deniz
Ağla Küba ağla
Hakan Deniz