El Nusra Afrin, İdib ve Halep bölgesindeki gruplara saldırıyor

IŞİD’in Kobanê saldırısı ardından El Nusra Cephesi de Halep-İdlip-Efrîn bölgesinde saldırılarını yoğunlaştırdı.

Bölgedeki gruplar arasındaki çelişkilerden faydalanarak Türkiye’nin de teşvikiyle Efrîn’i kuşatmak isteyen El Nusra’nın oyunu ise yeni ittifaklarla bozuluyor. Êfrin ve çevresini ele geçirmek isteyen El Nusra, Halep ile Efrîn, Efrîn ile İdlip arasında bulunan bölgelere saldırılar düzenliyor. Bölgedeki gruplar arasındaki anlaşmazlıklardan yararlanarak saldırılarını yoğunlaştıran El Nusra’nın oyunu ise yeni ittifaklarla bozuluyor. Bir süredir aralarında anlaşmazlık olan El Ekrad ile İslami Cephe, dün yaptıkları görüşme ile gerginliğe son verdi.

YPG’nin garantörlüğünde Halep yakınlarında gerçekleşen görüşmeye Cephet El Ekrad sorumlularından Saleh Çepo, İslami Cephe sorumlularından Mustafa Xalid ile Ali Sico katıldı. Görüşmede her iki cephe arasında gerginliğe neden olan tutukluların serbest bırakılması; hırsızlık, yolsuzluk, çetecilik yapan gruplara karşı ortak mücadele ve Azaz’da ortak bir örgütlenmeye gitme konularında anlaşma sağlandı. Görüşmeye ilişkin bilgi veren kaynaklar, gruplar arasındaki çelişkilerden yararlanan  El Nusra’nın saldırılar başlattığını vurgulayarak, “Cebel Zaviye’den itibaren saldırılar başlattı. Bu saldırılarla birçok grubu tasfiye noktasına getirdi. Cephet El Ekrad ile İslami Cephe güçleri de işte bu hedef alma durumunu yaptıkları anlaşma ile boşa çıkardı” diye konuştu.

El Nusra’nın saldırılarının tesadüf olmadığını ve IŞİD’in Kobanê’de aldığı darbeler sonrasına denk geldiğine işaret eden aynı kaynaklar, şunları paylaştı: “Nusra’nın Halep çevresinde harekete geçmesi için sanki bir yerlerden düğmeye basıldı. Ayrıca Nusra son dönemde İdlip ve Halep çevresinde başlattığı saldırılarda IŞİD’in kullandığı yöntemleri kullanıyor. Yönelmek istediği grupları ‘halk arasında hırsızlık yapıyorlar, içki içiyorlar, çetecilik yapıyorlar’ diye lanse ediyor, bazı özel savaş yöntemlerini kullanıyor. Bu yöntemlerle halkı yanına çektikten sonra gruplara yöneliyor. Bu saldırılardan sonra bazı gruplar ağır darbeler aldı, bazı gruplar tasfiye oldu. Bazı gruplar da daha fazla direnmediği için teslim oldu. Örneğin dün Atmê’deki gruplardan birinin sorumlusu olan Mustafa Vaddah’ı tutukladı. Diğer gruplara saldırmak için onu kullanacak.”

Nusra’nın asıl hedefinin de Êfrin’i işgal etmek olduğunun altını çizerek, bunun için Halep ile Efrîn, Efrîn ile İdlip arasına yerleşmiş olan grupları temizlemeyi amaçladığını ifade eden kaynaklar, “El Nusra’nın başlattığı saldırılar yeni bir planın hamlesi gibidir. Hedefinde de Efrîn ve çevresini kuşatma vardı” diyerek, “şimdilik” bu planın geciktirildiğini söyledi. Aynı kaynaklar, şunlara dikkat çekti: “Her iki cephe arasındaki anlaşma şimdilik bu planı geciktirmiş durumda. Ancak bu, tümden ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. En azından kısa vadede Efrîn’e yönelik planları bozulmuş gibi. Ancak önümüzdeki süreçte bunu daha farklı biçimde uygulamaya koymak isteyecekler. Kürt kazanımlarını hazmedemeyen çevreler, her zaman bu grupları (El Nusra, IŞİD gibi) kantonların üzerine sürüyorlar.”

El Nusra

 

(Yeni Özgür Politika – Seyit Evran)

 

Related Articles

Mahir Sayın
Barış süreci ve yalanı hakikate çevirmek
Mahir Sayın