Afrin Kantonu’na El Nusra tehdidi

Rojava’nın üç kantonundan Hatay ve Kilis’e sınır olan Afrin Kantonu’nun El Nusra çeteleri tarafından kuşatıldığı haberleri geliyor. Suriye ordusunun saldırılarından kaçan El Nusra çetecilerinin Afrin’e doğru kaçtığı ve tıpkı IŞİD’in Kobane’de yaptığı gibi Afrin’in köylerini arayarak köyü terketmelerini, yoksa hepsini öldüreceklerini söyledikleri belirtiliyor.

afrin_harita

Resmi ve sivil kuruluşlarla görüşmek için Türkiye’ye gelen Afrin Kantonu Eşbaşkanı Hevi Mustafa ve Dış İlişkiler Bakanı Süleyman Caferan İMC TV’den Ceren Bayar’la yaptıkları röportajda Afrin’de yaşananları Türkiye’ye geliş amaçlarını anlattılar.

Türkiye- Afrin arasındaki ilişkileri geliştirmek için geldiklerini söyleyen Afrin Kantonu Başbakanı Hevi Mustafa, “Gerek resmi sivil toplum kuruluşları olsun, herkese demokratik özerklik sistemini tanıtmak istiyoruz” diye belirtiyor röportajda.

Olası Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ya da Nusra saldırılarına karşı tüm halkın hazırlıklı olduğunu belirten Mustafa Ceren Bayar’a şunları söylüyor:

“Rojava’da her bölge bize yönelik saldırılar olması ihtimaline karşı hazırlığını yapmış durumda. İlk günden beri halkın savunma yükünü sırtladık. Biz kimseye saldırmayız ama gücümüz inancımız tam, gücümüz yerinde. Savunma yükü sadece Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve adın Savunma Birlikleri’nin (YPJ) üzerinde değil. Bütün halkımız hazır ve kendilerini savunmak için eğitim alıyorlar.”

“Afrin’in acil bir kapıya ihtiyacı var”

Afrin Kantonu Dışilişkiler Bakanı Süleyman Caferan ise özerkliğin her milletin içinde yer aldığı bir yapı olduğunu belirterek, “Bunun için gün be gün dünya bizi tanıyor, davetler alıyoruz. Bütün dünya şuanda sesimizi duydu” diye belirtiyor.

Türkiye’nin IŞİD’i kendileri ile aynı kefeye koyduğunu belirten Caferan; “Bu doğru değil. Biz kendimizi savunuyoruz, halklarımızı savunuyoruz, toprağımızı savunuyoruz. Aksine IŞİD her taraftan gelip toprağımızı almak ve bizi ezmek istiyor.”

Afrin Kontonu’nun Türkiye’den açılacak acil bir kapıya ihtiyacı olduğunu belirten Caferyan, “Bu konuyu görüşebileceğimiz bir yetkli arayışı içerisindeyiz” diye vurguluyor.

 

Röportajın tamamı için tıklayınız

(Görsel: Sol Haber)

Related Articles

Köşe Yazıları
Ergür Altan
Dersimiz direniş ve devrim!
Ergür Altan

Hakan Deniz
Ağla Küba ağla
Hakan Deniz

Siyasi Haber
17 Aralık: 1 yıllık bilanço
Siyasi Haber