Erdoğan’ın ‘AK Saray’ı en az 2 bin yaşam odasına bedel

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 Bütçesi görüşmelerinde muhalefet milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Şimşek, Ankara Atatürk Orman Çiftliği’nde mahkemenin durdurma kararına rağmen inşaa edilen Ak Saray’ın maliyetinin 1 milyar 370 milyon lira olduğunu açıkladı.

aksaray

Bütçe görüşmelerinde muhalefet milletvekillerinin sorularını cevaplayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın makam uçağı Ana’yı THY’nin aldığını belirterek uçağa henüz bütçeden bir ödeme yapılmadığını söyledi. Ödemenin bu yıl içinde Başbakanlık’tan yapılacağını ifade eden Bakan Şimşek, “Satın alma bedeli ile toplam maliyeti 185 milyon dolardır” dedi.

Bin odalı sarayın maliyeti 935 bin maden işçisinin bir aylık ücretine eşdeğer

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,  projenin yapım sürecinde düzenlenen basın toplantısında, Başbakan Erdoğan’ın yargıya ‘Güçleri yetiyorsa yıksınlar‘ diye çıkıştığı Başbakanlık Hizmet Binası inşaatına ait fotoğraflarla binanın mimari özelliklerini değerlendirmişti. Açıklamasında Soma’da yaşamını yitiren 301 madenciyi hatırlatan Candan, “Hükümet maden ocaklarına işçi sağlığı, iş güvenliği, denetim ve önlemler için yatırım yapmıyor. Ama Başbakan AOÇ’ye bir saray yapıyor. Bin odalı bu binanın müştemilatıyla birlikte tam bir saray edasında olduğunu biliyoruz. Tamamlandığı söylenen saraya yaklaşık 1 milyar TL ve eski parayla 1 katrilyon lira harcandığı ortada. Bu 1 katrilyon, 935 bin maden işçisinin bir aylık ücretine, iki bin yaşam odasına eşdeğer” dedi.

“Bu tür binalar baskıcı rejimlerde inşa edilir, insanın üstüne üstüne gelen yapılar hep faşizm dönemlerinde yapılmıştır”diyen Candan, Başbakanlık sarayının mimarisi ve maliyeti hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Bütün kolonlar çelik konstrüksiyon üzerine ‘yeşil granit’ kaplama yapılmış. Bu granitlerin işlemesiz durumda 1 m² maliyeti 200 USD, işlemeli olunca maliyet artıyor. Sadece 1 metrekaresinin maliyeti 16 maden işçisinin bir günlük ücretine bedel. Antalya’dan gelen Limra taşının 1 m ² maliyeti 120 USD ile 200 USD arasında değişiyor. Bunlar çelik uçlu matkaplarla işleniyor. İşlemeyle birlikte 250 USD. Mimari üslup olarak tam bir görgüsüzlük, yolsuzluk, hukuksuzluk abidesi. Yerin binlerce metre altında 1.000 TL’ye halkınız çalışırken, siz bir katrilyona başbakanlık binası yapamazsınız”

 

Related Articles

  • Zaman gazetesine baskın; beklenen Cemaat operasyonu sabaha karşı başladı
  • Kalk mezarından… – Siyasihaber
  • Latuff: İlham perim Erdoğan
  • ‘Türkiye’de herkesin can güvenliği tehdit altında’
  • ‘Onların Beyaz Saray’ı var, bizim niye olmasın’
  • Atatürk, Ak Saray’ın başına iş açabilir
  • Eğitim-Sen’in ‘kaçAK Saray’ afişine MEB yasağı
Köşe Yazıları
Mustafa Durmuş
Düşen petrol fiyatları küresel durgunluğu derinleştiriyor, kapitalist rekabeti kızıştırıyor!
Mustafa Durmuş

Erdal Kara
Otoriterizm yolunda… AKP “av sezonu”nu açtı
Erdal Kara

Ergür Altan
Bana Osmanlıca bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum
Ergür Altan