FED’in ‘kara para’ denetimine takılan Ziraat Bankası, ABD’deki kişisel bankacılık faaliyetlerini durdurdu

Amerikan Merkez Bankası FED’in ‘kara para’ denetimine takılan Ziraat Bankası, New York şubesinde kişisel bankacılık faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Açıklanması istenen dönemde İran’a altın ihracı zirve yapmış.

ziraat

 

Hürriyet Gazetesinden Razi Canikligil’in haberine göre, FED’in geçtiğimiz haziran ayında başlattığı denetimle birlikte, bankanın altyapısını kara parayla mücadele yasalarına uyumlu hale getirmesini de kapsayan bir planı 60 gün içinde sunması kararlaştırılmıştı.

Bankanın ayrıca bağımsız bir denetçi tutarak, New York şubesinin 1 Temmuz ile 1 Aralık 2012 tarihleri arasındaki işlemlerinin kurallara uygunluğunu ispatlaması gerekiyordu. Açıklanması istenen altı aylık dönemin, Türkiye’nin İran’a en yoğun biçimde altın ihraç ettiği döneme denk gelmesi dikkat çekmişti.

FED ve New York Eyaleti Finansal Hizmetler Servisi ile (DFS) ile imzaladığı bu sözleşmenin gereğini yerine getiremeyen Ziraat Bankası, New York şubesinde kişisel bankacılık faaliyetlerine son verdiğini müşterilerine e-postayla duyurdu.

‘Türkiye’nin finansal itibarını da yaralayacak’

Daha önce ABD Hazine Bakanlığı’nda terörizm finans analisti olarak çalışmış Jonathan Schanzer’in Diken’e söylediğine göre, aylar süren görüşmelerin ardından ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri, Ziraat Bankası’nın, kendisine sorulan ve Amerikan banka kurallarına aykırı işlemlerini açıklayamayacağına karar verdi.

Bu durumun bankanın kar-zarar tablosuna ciddi zarar vereceğini belirten Schanzer, “Ziraat, Türkiye’nin en büyük devlet bankası olduğu için bu kapatma Türkiye’nin finansal itibarını da yaralayacak” dedi.

Schanzer, “Daha önce FED tarafından kapatılmaya zorlanan başka yabancı bir banka hatırlıyor musunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: ”Bir NATO üyesinin bankasının böyle bir durumla karşılaştığını hatırlamıyorum. Bu konuda oluşan hassasiyetleri sadece hayal edebiliyorum. Bu durumun geniş anlamda Washington ile Ankara arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceğini de merak ediyorum. Hiç şüphesiz ki bu durum bir tansiyon kaynağı olacaktır.”

Related Articles

  • Vekillerden gözaltılara tepki
  • Cemaat medyasına yargıdan da akreditasyon yok
  • ‘Zaman’ ayarlı operasyon – Burak Şefkat
  • 17 Aralık’ın rövanşı hashtag ile TRT’de
  • Haluk Koç’tan 2. torpil listesi
  • Emekçiye %3’lük zam, milletvekillerine sınırsız kıyak!
  • Zaman gazetesine baskın; beklenen Cemaat operasyonu sabaha karşı başladı
Köşe Yazıları
Tuncay Yılmaz
Şer odağı AKP!
Tuncay Yılmaz

Mahir Sayın
Barış süreci ve yalanı hakikate çevirmek
Mahir Sayın

Mustafa Durmuş
Düşen petrol fiyatları küresel durgunluğu derinleştiriyor…
Mustafa Durmuş

Erdal Kara
Otoriterizm yolunda… AKP “av sezonu”nu açtı
Erdal Kara