Hangi parti hangi adayı destekliyor

Cumhurbaşkanlığı seçimlerin birinci turunun yapılacağı 10 ağustos tarihine 21 gün kaldı. Neredeyse bütün siyasi parti ve hareketler cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair görüşlerini belirttiler. Hangi parti ve hareketin hangi adayı desteklediğini, hangilerinin ise seçimleri boykot etiğini sizin için derledik.

Selahattin Demirtaş’ı destekleyenler: Alınteri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İşçi Mücadele Derneği (İMD), Kaldıraç, KÖZ, Marksist Tutum, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Türkiye Gerçeği, TÖPG, Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği (UİD-DER), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP), Sürekli Devrim Hareketi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonları (DİSK) de Selahattin Demirtaş’ı destekleme kararı aldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot edenler: Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP),  Demokratik Halklar Federasyonu (DHF), Devrimci Anarşist Faaliyet (DAF), Devrimci Hareket, Devrimci İşçi Partisi (DİP)*, Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par), Halk Cephesi, Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP), İşçi Kardeşliği Partisi (İKP), Komünist Parti (KP), ODAK,  Mücadele Birliği, Partizan, Proleter Devrimci Duruş (PDD), Saadet Partisi (SP), TKP 1920

pusula

Halkevleri, İşçi Partisi (İP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) boykot kararı almadığı gibi, herhangi bir adayı da desteklemiyor. Ancak ÖDP’nin Eş Genel Başkanları Alper Taş ve Bilge Seçkin Çetinkaya parti kararına rağmen seçimlerin birinci turunda Selahattin Demirtaş’ı destekleyeceklerini belirttiler.

Ekmelettin İhsanoğlu’nu destekleyen toplam 14 parti var. Bu partiler: Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Hak ve Adalet Partisi (HAP), Demokrat Parti (DP), Demokratik Sol Parti (DSP), Devrimci Halk Partisi (DHP), Doğruyol Partisi (DYP), Kadın Partisi (KP), Liberal Demokrat Parti (LDP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP), Toplumsal Uzlaşma ve Reform Partisi (TÜRK PARTİ),Büyük Anadolu Kalkınma Hareketi (BAK Parti)

Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyenler: Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Anavatan Partisi (ANAP)

 

* Önemli not: Haberimizi ilk yazdığımızda tamamen bilgi hatasından kaynaklı olarak DİP’in Selahattin Demirtaşı desteklediği, sonradan boykot tutumu aldığını belirtmişiz. Bu bilgi hatasını DİP’li dostlarımızın uyarısı ile düzelttik. Tüm okurlarımızdan ve DİP’li dostlarımızdan özürdileriz. DİP’in seçim tavrı haberi için şu linki okuyabilirsiniz: https://siyasihaber.org/dosya/dip-cumhurbaskanligi-secim-tavrini-acikladi

Yazılar
Neşe Yavuz
İsyan yılı 2014
Neşe Yavuz

Şule Can
Sene 2015: Nefes Alamıyorum! (I Can’t Breathe! )
Şule Can

Tuncay Şur
Kobanê; devletten uzak, özgürlüğe yakın
Tuncay Şur

Volkan Yaraşır
Petrol “savaşı”: Rusya, İran ve “vekalet savaşları”
Volkan Yaraşır