Marmara kent ve doğa mitingi yapıldı

İstanbul, Kadıköy’de yapılan Marmara Kent ve Doğa Mitingi büyük bir coşku ile tamamlandı. Marmara’nın dört bir tarafından binlerce kişi doğanın ve kentin talanına karşı emeği ve yaşamı savunmak için bir araya geldi.

Yırca’dan İğneada’ya, Çanakkale’den Bursa’ya bir çok yerelde ekoloji mücadelesi yürütenlerin yanında, öğrenci kulüplerinden sendikalara ve siyasi partilere bir araya gelen yaşam savunucuları “Marmara için Birleşiyoruz Yaşamak için Direniyoruz” sloganı ile yürüdü.

Marmara Kent ve Doğa Mitingine katılan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel ile CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Melda Onur, Kadir Gökmen Öğüt, Haluk Eyidoğan ortak pankartın arkasında birlikte yürüdüler.

Mitingde Mücella Yapıcı ve Beyza Üstün konuşma yaptı. Üstün konuşmasında, yaşamın her alanında sermayenin artan saldırılarına değinirken birleşik mücadelenin önemini vurguladı. Üstün’ün konuşmasında öne çıkanlar:

Dostlar, hewaller, yoldaşlar merhaba. Bizimle dertleri var, bizim de onlarla derdimiz var.

Önce sularımızı tutukladılar, sermaye birikimine soktular. Tarım alanlarında özgürce, geçimlik yaşayanları yerin yedi kat altına gönderdiler. Soma’da, Ermenek’te. HES’lerde, 3. Köprü hafriyatında işçileri öldürdüler. Hesabını soracağız, o yüzden korkuyorlar bizden.

Derelere ormanlara, meralara dokundurtmayacağız. Doğal yaşam alanları buralar…

2015 Bütçesi’nde açık açık söylüyorlar, daha çok yıkım talan olacak.

Yenikapı, Maltepe kentten aldıklarıyla doldurdukları suç alanları. Bizi oraya sürmek istediler ama gitmeyeceğiz.

Katliamlarınızı biliyoruz… Siz sınır tanımadıkça biz dayanışmaya devam edeceğiz. Doğa ve kent mücadelelerinde ölenlere, Gezi’de ölenlere, Kobane’de, Roboski’de, Soma’da ölenlere, Zonguldak’ta ölenlere, Ermenek’te ölenlere… Hepsine sözümüz var. Yaşamımızı yaşam alanlarımızı  yok edenlerden hesap soracağız.

Mücadelemize, birlikteliğimize selam olsun.

Valiliğin izin vermemesi nedeni ile Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda gerçekleştirilemeyen miting Bahariye Caddesi’nde başlayıp Altıyol’da tamamlandı.

Related Articles

Yazılar
Neşe Yavuz
İsyan yılı 2014
Neşe Yavuz

Şule Can
Sene 2015: Nefes Alamıyorum! (I Can’t Breathe! )
Şule Can

Tuncay Şur
Kobanê; devletten uzak, özgürlüğe yakın
Tuncay Şur

Volkan Yaraşır
Petrol “savaşı”: Rusya, İran ve “vekalet savaşları”
Volkan Yaraşır