Steinbeck’in kayıp bir öyküsü bulundu

ABD’li yazar John Steinbeck’in, kayıp bir hikayesi 70 yıl sonra arşivlerde bulundu.

1944 yılında Orson Welles’in yaptığı bir radyo programı için kaleme aldığı ve sonrasında kaybolan ‘With Your Wings’ adlı eseri Teksas Üniversitesi arşivlerinde bulundu.

2. Dünya savaşı sırasında savaş pilotluğu yapan siyahi bir adamın hayatını anlatan hikaye ilk olarak 1994 yılında, Orson Welles, BBC Radyo’daki programlarının birinde Welles tarafından dinleyicilere okunmuş. Ne var ki yayının hemen ardından kaybolduğu düşünülen hikâye ile ilgili bu zamana kadar hiçbir kitap veya dergide herhangi bir ize rastlanmamış. Steinbeck uzmanı olarak bilinen Susan Shilinglaw ile antikacı James Dougarian’ın dahi bu öyküyle ilgili pek az şey hatırladığı ifade ediliyor.

With Your Wings, ilk bakışta sıradan bir savaş gazisi ile ilgili bir anlatı gibi duruyor. Steinbeck, öyküsünde, siyahi Üsteğmen William Thatcher’ın gümüş apoletlerle onurlandırılarak, ordudan eve bir kahraman gibi dönmüş gözükmesiyle birlikte Thatcher’ın gerçekte orduda karşılaştığı ırkçı önyargıları işlemiş.

Fareler ve İnsanlar, Gazap Üzümleri, Bitmeyen Kavga gibi toplumsal adaletsizlikler ve işçi sınıfının yaşamından kesitleri romanlarında akataran Steinbeck, 1698 yılında hayatını kaybetmişti.

Yeni öykünün üniversitenin dergisinde yayınlanacağı öğrenildi.

Related Articles

Mahir Sayın
Barış süreci ve yalanı hakikate çevirmek
Mahir Sayın