Tarsus’ta Demokratik Kitle Örgütleri Kobane için basın toplantısı düzenledi

 

unnamed

Kobane’de IŞİD saldırılarına karşı direniş çağrısından sonra ülkenin dört bir yanında eylemlilikler sürerken, Mersin’in Tarsus ilçesinde de sular durulmuyor. Eylemlerin başladığı günden itibaren DBP’nin çağrısı ile Tarsus kent merkezine bir yürüyüş düzenlendi ve ardından Çağlayan Mahallesinde Mustazaflar Derneği tarafından DBP’lilere yönelik silahlı saldırı gerçekleşti. Sonraki günlerde, Tarsus’ta Kürt halkının yoğun yaşadığı tüm mahallelerde eylemler sürdü, bir çok Mustazaf-Der üyesi olduğu iddia edilen kişinin dükkanları tahrip edildi. Şahin Mahallesinde bulunan Tarsus Fen Lisesi’de ateşe verildi ve kullanılamaz hale geldi. Barbaros Mahallesinde meydana gelen silahlı çatışmada ise Tarsus Emniyet Müdürü Haydar Çelik bileğinden vuruldu. Bunların ardından Ülkü Ocağı destekli faşist güruhlar kent merkezine doldu ve Kürt mahallerine yürümek istediler. Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Kaymakam ve TEM şube amiri MHP bayraklarıyla yürüyen kitleyi ikna etmeye çabalasa da DBP Tarsus İlçe Örgütünün iddialarına göre, ilçe binasının yakılması polis gözetiminde gerçekleşmiştir. Tarsus’ta dün yaşanan silahlı çatışmalarla beraber 2’si polis 5 kişi yaralandı. Tarsus’ta bulunan Demokratik Kitle Örgütleri ve siyasi partiler sokağın nabzının düşmesi için bir açıklama yaptı.

Açıklamayı okuyan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tarsus Şube Başkanı Cuma Erçe provokasyonlara işaret etti. Tehlikenin Kürtler, Araplar değil Ortadoğu’yu kana bulayan IŞİD olduğunu belirtti. Tarsus’taki gelişmelerin giderek tehlikeli boyutlara tırmandığını söyleyen Erçe, DBP Tarsus ilçe binasının yakılması şiddetle kınadı.

Açıklamanın tam metni şöyle;

Sevgili Tarsus Halkı!

Urfa sınır komşumuz Kobani bölgesine yönelik IŞİD kuşatmasına karşı ülkemizde gösterilen tepkiler bir iç çatışmanın büyümesi kaygısını giderek artırıyor. Çatışmalarda ölen insan sayısı her geçen gün artıyor. Yüzlerce yaralı var. Provokasyon ortamından yararlanmak isteyen güçlere fırsat doğuyor. Daha da kötüsü bu ortamdan yararlanmak isteyen güçler bir arada yaşayan halkı karşı karşıya getirmek istiyor. İlçemizde de son günlerde yaşanan gelişmeler giderek tehlikeli bir boyut kazanıyor. Mahallelerde gün boyu çatışmalar devam ediyor. Okul binaları yakılmak isteniyor, parti binaları ateşe veriliyor. Türk, Kürt, Arap ve farklı ulusların birlikte yaşadığı ilçemizde kardeş kavgası tırmandırılmak isteniyor. Bu bir provokasyondur. Bu provokasyonun bizzat hükümet tarafından hazırlandığı açıktır. Elbette okul binalarına ve ülkemiz değerleri olan bayrak ve Atatürk büstlerine yönelik saldırı girişimlerinin kim tarafından yapılıyor ise şiddetle kınıyoruz. Aynı zamanda siyasi partilerimizden BDP Tarsus İlçe binasının yakılmasını da şiddetle kınıyoruz. Sorumluların bir an önce ortaya çıkarılmasını ve yargılanmasını istiyoruz.

Bütün bu gelişmeler, Ortadoğu’yu kana b   e demokrasi güçleri olarak, ilçemizde yaşanan bu tehlikeli kalkışmaya karşı halkımızı uyanık olmaya ,sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. Yaşanan sürecin AKP politikalarından bağımsız olduğunu düşünmüyoruz. Tarsus’ta açığa çıkan ırkçı kalkışmanın tam da savaş lobisinin ekmeğine yağ süreceğini düşünüyoruz. Bu kalkışmanın ardında bizzat hükümetin ve devletin Tarsus’taki temsilcilerinin rolü olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Siyasi temsilcilerin ve mülki idarenin sorumluluktan kurtulamayacağını ilan ediyoruz.

CHP’nin destek verdiği ve aşağıdaki katılımcı kurumlarca yapılan basın açıklamasıdır.

PSAKD, EĞİTİM SEN , BES, İHD, EMEP ,ÖDP ,KP ,BDP, TKP1920, HDP,HDK,HALKEVLERİ, GENÇ UMUT, MUSALLA HALKI, PARTİZAN, ÖĞRENCİ KOLEKTİFLERİ

BzdRPHeIEAA0gSE 200475 1798057_10203807521602507_6203722092516090586_n 10675631_10203807522082519_7240119934709275878_n 10469880_10203807520682484_3165433253967114955_n

 

Related Articles

Mahir Sayın
Barış süreci ve yalanı hakikate çevirmek
Mahir Sayın