Küfürbaz polis ve sömürgeci devlet psikolojisi – Özcan Kırbıyık

Bugün Yüksekova çarşı merkezinde halka megafonlarla ‘ana-avrat’ küfreden polisin ruh hali klasik işgalci psikolojisidir.

Hatırlarsanız, kısa zaman önce Pêşmerge Suruç’tan Kobané’ye geçmek üzere yola çıkarken, yol güzergâhı boyunca halk Pêşmerge’ye sevgi gösterisinde bulunmuştu. Bunu bir türlü içine sindiremeyen devlet aklı ve polisler zaman zaman halka saldırmıştı,hatta havuz medyasınının kalemşörleri ve gazeteler: ‘bir kere Türk askerini böyle karşılamadınız!’ diye bölge halkına ‘veryansında’ bulunmuşlardı.

Basit sorular ve cevaplar:

‘O polis ve askerlere bakınca Kürtler neyi görüyor,ya da Türk polisi ve askeri Kürtlerin sosyal çağrışım hafızasında neye tekabül ediyor?’

Bunu  bilmek lazım önce.

Kürtler, Türk askerine ve polisine bakınca 4.000 yakılmış köy, 17.000’den fazla faili meçhul, talan edilmiş ormanlar, adı yasaklı bir coğrafya, yasaklanmış anadillerini görür.

Türk askeri ve polisinden bahsedilince Kürtlerin aklına gelen yalnızca bir kısmıdır yukarıda saydıklarım. Bunun siyaset bilimindeki karşılığı; ‘sömürgeci ve sömürge ilişkisi’dir. Aklı evvel geçinen medya ve gazeteciler hangi makûl nedenle; ‘Kürtler, Türk askerine ve polisine sevgi gösterisinde bulunmalı/bulunsun’ deme trajedisinde bulunuyorlar?

İsmi üzerinde ‘Türk askeri’

Ortlalığı ‘din ve iman’ diye velveleye veren AKP ve yandaşları, dün Gever’de hem ırkçılık,hem cinsiyetçi, hem de aşağılama dolu  küfür savuran Türk polisine bir şey söyleme zahmetinde bulunmayacaklar mı?

Peki ya AKP’li Kürtler ve aydınlar

AKP’nin her sıkıştığında tv tv dolaştırıp, Kürtler üzerinde kendi istediği algıyı yaratmak için mesai yaptırdığı ‘Kürt aydınlarının’ dün Kürt kadınlarına küfreden polise de sessiz kalacak mı?

Yine ‘provokasyon’ deyip geçiştireceklerse,sessiz kalsınlar yeğdir!

İki gün önce Diyarbakır’da İsrail’in Mescid-i Aksa saldırısının ardından toplanan( Ki bu son derece makul bir durum) onbinlerce kişi Türk polisinin bizatihi kendilerine uzattığı aşağılık dili ve hakaretleri sindirip bir köşede oturabilecekler mi?

Yüksekova, Filistin’den daha uzak ve görünmez bir yer de, biz mi bilmiyor ve görmüyoruz?
AKP’yi karşılarına alıp ‘lanet olsun polisinizin zihniyetine de ahlakına da!’ diyebilecekler mi?

Kadın elbette ki kimsenin ne malıdır, ne de namusudur. Ama dün, Türk polisinin işgalci edasıyla sirenlerini açıp, çarşı merkezinde küfürler savurmasını görmeyen, kulak arkası eden, tepkisiz kalan her Kürt, sömürge olmayı ciğerlerine kadar hazmetmiş sayılacaktır. Unutmamak lazım ki, orda polis devleti temsil ediyor. Yani devletin ete-kemiğe bürünmüş hali o polistir. Dolasıyla o polisin sarf ettiği küfürler ve hakaretler devletin zihniyetini ve niyetini yansıtıyor.

Söz konusu olayın videosu aşağıdadır. Okurlarımızı, videoyu izlemeden polisin sinkaflı küfürleri konusunda uyarırız.

http://www.youtube.com/watch?v=cu8wYvELpoE

Related Articles

  • İHD: Siirt’te 47 toplu mezarda 822 kişinin cenazesi var
  • Cumartesi Anneleri, Demir ve Akiba’nın faillerini sordu
  • Ogün Samast: Her şeyi polis ayarlıyordu
  • Dicle Üniversitesi’nde Hizbullahçılar ve polis birlikte saldırdı
  • İstanbul Üniversitesinde saldırı: 12 gözaltı
  • AKP’nin Üniversiteleri ve Bilim – Erkin Başer
  • Kobanê aynasında solda iki sorunlu tutum – Levent Toprak
Mahir Sayın
Barış süreci ve yalanı hakikate çevirmek
Mahir Sayın