Cinayetlerin sorumlusu; sermaye ve devleti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİGM), Ekoloji Meclisi, İstanbul Kent Savunması ve Kuzey Ormanları Savunması’nın düzenlediği eylem ile 3. köprü inşaatında yaşanan iş cinayeti ile Siirt’in Botan Çayı üzerinde Limak Holding’e ait barajın kapaklarının açılmasıyla 6 kişinin yaşamını yitirmesi protesto edildi.

Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen eylemde “Alkumru: Cinayet mahalli. Limak: Seri katil”, “Katil devlet katil sermaye” yazılı pankartların yanı sıra çeşitli HES karşıtı dövizler taşındı.

Bir saatlik oturma eyleminin yapıldığı etkinlikte, basın açıklamasını Ekoloji Meclisi üyesi Fatoş Osmanağaoğlu okudu. Alkumru’da yaşananların suyun ticarileştirilmesinin ağır sonuçlarından olduğunu ifade eden Osmanağaoğlu, yapılan her HES ve barajın hem doğayı hem de insanı yok ettiğini belirti.

Siirt’te yaşananlardan Limak kadar devletin de sorumlu olduğunu kaydeden Osmanağaoğlu, “AKP Hükümeti ülkenin her yerindeki nehirleri, dereleri, havzaları ve oradaki yaşamı yok etmek pahasına sermayeye devretmektedir” dedi.

Alkumru Barajı’nın açıldığı Eylül 2011’den bu yana 20 kişinim yaşamını yitirdiğini hatırlatan Osmanağaoğlu, Limak’ın bu tabloya karşı hiçbir önlem almadığını belirtti. Alkumru’da yaşananın kaza olmadığını ifade eden Osmanağaoğlu, “Fütursuzca işlenmiş cinayettir” diye belirtti. Yaşanan ölümlerden Limak, Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Devlet Su İşleri yöneticilerinin suçlu olduğunu kaydeden Osmanağaoğlu, yargılanmaları gerektiğini belirtti.

2014 yılının ilk altı ayında sadece inşaat sektöründe çalışan 187 işçinin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Osmanağaoğlu, 3. köprü inşaatında yaşanan iş cinayetini hatırlattı, “Sermaye ve devletin bu talanına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Devletin ve şirketlerin bu cinayetlerden birinci derecede sorumlu olduğunu ve hukuki süreçlerin de takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz” diye konuştu.

Eyleme HDP, SYKP, EHP ve Halkevleri üyeleri de destek verdi.

Related Articles

Köşe Yazıları
Mustafa Durmuş
Bir haberin düşündürdükleri : “Aşırı tedbir Allah’a güveni sarsar!”
Mustafa Durmuş

Özcan Kırbıyık
Türk ordusu -Roboski’de- görevini samimiyetle yerine getirmiştir!
Özcan Kırbıyık

Onur Arpaçukuru
Mülkiye biat etmez
Onur Arpaçukuru