Esnek çalışma modeli kadına engel

490-254

Devlet Personel Başkanlığı’nın Marmaris’te düzenlediği ve esnek çalışma modellerinin tartışıldığı toplantıyı değerlendiren Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu, yazılı bir açıklama yaptı.

KEİG Platformu, yaptığı yazılı açıklamada, “Güvenceli esneklik adı altında eğreti çalışma biçimlerinin iliklerimize kadar işlemesi için çalışmalar son hızla devam ediyor” dedi, kamuda esnek çalışma uygulaması için kolların sıvandığını belirtti.

Devlet Personel Başkanlığı’nın toplantısını hatırlatan KEİG, “Esnek çalışmanın altındaki baklanın ne olduğunu zaten çok iyi biliyoruz. Devlet Personel Başkanı da ‘Esnek çalışma şekli memur annelere alternatif olacak’ diyerek bildiğimiz gerçeklerin bir kez daha altını çiziyor. Esneklik öyle bir sihirli formül ki hem kadını ev içine hapsetmeye çalışan muhafazakar politikalarla hem de kadınların istihdamının arttırılması söylemi ile büyük bir uyum sergiliyor” dedi.

Eurostat’ın 2009 verilerine göre, kadınların yüzde 42’sinin çocuk ya da yaşlı bakım sorumluluğu nedeniyle kısmi çalıştığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Dolayısıyla, esnek çalışma kadınların hem çalışıp hem de aile bireylerinin bakımını üstlenmeleri anlamına gelmektedir. Ancak, esnek çalışmayı dillerine pelesenk edenler daha düşük ücretler, ücretli izin hakkının ortadan kalkışı, kıdem tazminatının hayal haline gelişi, emekli aylığının cep harçlığına dönüşmesi gibi ‘ayrıntıları’ göz(lerimiz)den kaçırıyorlar. Diğer taraftan, esnek çalışma işgücü maliyetlerinin işveren yerine işçiye ve ailesinin üzerine yıkılması anlamına gelirken, işçilerin örgütlenmelerinin önünde de büyük bir engel teşkil etmektedir.”

AKP’nin aile temelli politikalarını da eleştiren KEİG, “Sosyal ve ekonomik politikalar ailenin korunması ve güçlendirilmesi için birbirini tamamlayıcı ve destekleyici olarak düşünülmektedir. Bu da çocuk bakımının hane içinde kadınlar tarafından yerine getirilmesi anlamını taşımaktadır” dedi.

Açıklamada ayrıca şunlar ifade edildi: “Kaliteli ve ulaşılabilir bakım hizmetleri sunulmadığı, erkekler kadınlarla eşit sorumluluk almadığı, evlerde ve kamusal alanda cinsiyetçi iş bölümü devam ettiği sürece, kadınların esnek çalışmayı tercih ettiklerini söylemek/varsaymak cinsiyetçi bakışın ve pratiklerin devam ettirilmek istendiği anlamı taşımaktadır. Kamuda esnek çalışma modelleri işgücü piyasasının esneklik alanını genişletmekte, kazanılmış hakların gaspedilmesi ve memur ya da işçi olsun tüm çalışan kadınların eve kapatılarak erkeklerin, devletin ve işverenin bakım hizmetleri sorumluluğundan kurtulma çabalarının bir ifadesi olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Yoruma kapalı