Martin Van Bruinessen: Kürtler artık kaybeden değil

Paris ve Amsterdam’da PYD Eşbaşkanı Salih Muslim’in de katıldığı paneller yapıldı. Amsterdam Demokratik Kürt Toplum Merkezi, “Kobanê’deki savaş, DAİŞ saldırıları ve Ortadoğu’nun geleceği” başlığıyla bir panel düzenledi. PYD Eşbaşkanı Salih Muslim’in de katıldığı panelde konuşan Prof. Martin van Bruinessen, 1. Dünya Savaşı sonrasında Ortadoğu’nun sınırları çizilirken Kürtlerin örgütsüz olduğunu, bu nedenle de kaybettiklerini hatırlattı. “Ama bugün durum başka. Kürtler birleşik bir Kürdistan’dan yana” diyen Prof. van Bruinessen, “Binlerce insan Pêşmerge’yi slemladı. 150 Pêşmerge’nin Kobanê’ye geçmesi, Kürtler arasındaki sınırı kaldırdı. Bu bir hayaldi. Ayrıca Kobanê, bir insanlık sembolü oldu. Kürtler daha hiç bu kadar dikkat çekmemişti. Kürdistan Ortadoğu’da halkların sığınma yeri oldu. Bunu büyük bir sempatiyle izliyorum” dedi.

Rojava Devrimi, Kürtlerin üçüncü çizgisini ve saldırıları anlatan PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ise DAİŞ çetesi Kobanê üzerine salındığı gibi El Nusra çetesinin de Efrîn’e saldırması için teşvik edildiğini söyledi.  Kürtlerinin artık Ortadoğu’daki politik denklemin dışında tutulamayacağını kaydeden Muslim, Kürt güçlerinin de halkın çıkarları ve geleceği için ortak hareket edeceğini vurguladı.

Fransa’nın başkenti Paris’te önceki gün Tiyatro Gymnase’da yapılan panele, Rojava’dan dönen Fransız yazar Patrice Franceschi, Fransız Sosyalist Parti’den (PS) Julien Dray, Avrupa Parlamentosu Sol Cephe Milletvekili (PCF) Patrick Le Hayric, Yeşiller Avrupa (EELV) Milletvekili Karima Delli, Ensamble Hareketi’nden Jean-François Pélissier, Sol Parti’den (Parti de Gauche) Martine Billard ve Yeni Anti-Kapitalist Parti’den (NPA) Alain Krivine, Salih Muslim ile birlikte salonu dolduran Fransız, Keldani, Ermeni, Süryani ve Kürdistanlı katılımcılara seslendi.

Uzun süredir Rojava’nın değişik kantonlarında bulunan Patrice Franceschi, Rojava deneyimini salonda bulunanlara anlattı. Franceschi, “Uzun süre Cizre Kantonu’nda kaldım. Elektrik yoktu, su sorundu. Orada bulunan birçok şeyden mahrumlar. Ama orada her gün kalkan cenazelere rağmen bir şey hep var: Umut ve moral. Rojava’da ve Kobanê’de süren direnişin dünyaya öğrettiği iki şey var. Direnirken umutlarının sürekli olması. Bir diğeri ve en önemlisi de DAİŞ’e karşı bölgede direnen tek güç olmaları. Çünkü bu direniş bir sistem projesiyle ayakta duruyor. Çünkü bu halkın yaşatmak ve kurmak istediği bir projesi var” diyerek direnişçilerin moraliyle salonu selamladığını ifade etti.

Franceschi’den sonra sözü, Yeşiller Avrupa Milletvekili (EELV) Karima Delli aldı. Delli, konuşmasında Avrupa ve Fransa parlamentolarına seslendi. Avrupa’nın insani yardım yapması gerektiğini hatırlatan Delli, “PKK derhal terör örgütleri listesinden çıkarılmalı. Türkiye’nin insani koridor açması için baskı yapılmalı. Avrupa göç edenlere sınırlarını açmalı. Öcalan serbest bırakılmalı” dedi.  Karima Delli, bütün Avrupa parlamenterlerinin bu talepler etrafında Kürt halkı için çalışması gerektiğinin altını çizdi.

YPG komutanlarından Narîn Efrîn telefonla panele katılım sağladı. Kobanê direnişçileri adına salondakileri selamlaması salonda sloganlarla karşılandı. Kobanê direnişinin sadece son 57 günle sınırlı düşünülmemesi gerektiğinin altını çizen Efrîn, “Kobanê’de sadece Kürtler için değil temel insan hakları için direniyoruz” dedi.

Avrupa Parlamentosu Sol Cephe Milletvekili Patrick Le Hyaric ise Fransa Dişişleri Bakanı ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a seslenenerek yürüttükleri ikili Kürt siyasetinden derhal vazgeçmelerini istedi. Özellikle Türkiye ile kurulan kirli ilişkilere dikkat çeken Le Hyaric, Fransa’nın Türkiye ile Kürtler üzerine yaptığı anlaşmaları derhal iptal etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin DAİŞ’le olan açık işbirliğine dikkat çeken Le Hyaric, Kürtlerin bölündüğü dört parçada talep ettikleri otonomi haklarının tanınması için çalışılması gerektiğini ifade etti.

Le Hyaric’ten sonra Fransa’da iktidarda olan Sosyalist Parti’den Julien Dray söz aldı. İktidar partisinden olmanın mahçupluğuyla konuşan Dray, şunları söyledi: “Salondaki bütün konuşmalar, Kobanê’yi desteklemek amacıyla yapılsa da asıl çağrının Fransız Hükümeti’ne olduğunu anladım. Kürt dostlarım kapımı çaldığı günden beri bunun için çalışıyorum. Bu salonda benden daha genç nesiller var. Bu mücadeleyi omuzlayacak yeni kuşaklar var. Bunu görüyorum. Burada çıkan mesajları bizzat François Hollande ileteceğim. Kürtler kendi taleplerinde haklı.”

Fransız politikacılardan sonra Salih Muslim alkış ve sloganlar eşliğinde söz aldı. Muslim, Rojava’daki sistemi ve son 4 yıldır yaşananları aktardı. Muslim, “Avrupa’nın bize kapılarını açmasına ihtiyacımız yok. Halkımız kendi yurdunu terk etmeyecek. Kendi ülkeleri için sonuna kadar direnecek. Suruç sınırındaki halkımız en başta DAİŞ’in Türkiye sınırından oraya geçmesini engellemek için oradalar. Bunu herkes iyi bilmelidir.Bizim desteğe, dayanışmaya ihtiyacımız var” dedi.  (Yeni Özgür Politika)

Martin Van Bruinessen

Related Articles

Mahir Sayın
Barış süreci ve yalanı hakikate çevirmek
Mahir Sayın