Hikmet Acun: Ben de Kobanê’ye geçerim

Kobanê’de IŞİD çetelerine karşı savaşırken yaşamını yitiren enternasyonalist devrimci
Suphi Nejat Ağırnaslı’nın(Paramaz Kızılbaş) anne ve babası Suruç’a geldi. Babası Hikmet Acun “Fırsatını bulursam ben de Kobanê’ye geçerim. Devrimci olmanın gereği bu. Nejat bana gol attı.Ben oraya Nejat orada şehit oldu diye değil, özgür bir toprak olduğu için gitmek istiyorum” derken, annesi Nuran Ağırnaslı ise, “Kobanê direnişine katılmak onun izlediği çizgiye denk düşen bir karar oldu” dedi.

Hakikatin peşindeydi
Suphi Nejat için “Çok da bu dünyaya ait bir insan değildi” diyen baba Hikmet Acun, “Kayıtsızdı bu dünyaya karşı, ama aynı zamanda bu dünyanın değiştirilmesi ve yeniden inşa edilmesi için çok istekliydi. Marksizm’e bu nedenle çok önem verdi. Hakikatin peşindeydi. Kürtlerle ilişkilenmesi Türkiye’deki sol grupların ilişkilenmesinden farklıydı. Çünkü Nejat, Kürtlerin hakikatini ve var oluş çabasını gördü. Dünyayı çok fazla sorgulayan bir insandı. Okurken de yazarın neyi söylediğine değil neyi söylemediğine bakardı. Çok naif, duru ve saf bir çocuktu” diye anlattı.suphi-nuran-agirnasli
Kitaplardan okuduğu devrimi canlı görmek istedi
Baba Acun, Suphi Nejat’ın Kobanê’ye gitmeden 4-5 ay önce Rojava’ya gitmek için hazırlık yaptığını sonradan öğrendiklerini, arkadaşlarına hissettirmeden onlarla zaman geçirdiğini ve bir nevi veda ettiğini de anlattı. Acun, “Kitaplardan okuduğu devrimi canlı canlı görmek istedi. Giderken bıraktığı mektubunda da hiç büyük laflar etmedi. ‘Çocuk kalmak istiyorum’ dedi. Dünyayı değiştirmek için gereken temizliği ve saflığı temsil ediyordu. Oraya gitti ve o insanlığın çocuğunun Kobanê’de olduğunu gördü. O çocuk orada büyütülmeye çalışılıyor ve onun dünyanın çocuğu olacağını görerek oraya gitti. Giderken de sonuna da hazırlanarak gitmişti. Oradaki insanlarla nasıl ilişki kurduğunu da biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Solcuların Kobané’ye bakışını değiştirdi
Onun hayatını kaybedişinin Türkiye’nin batısındaki insanlara çok sert çarptığını vurgulayan Acun sözlerini şöyle sürdürdü: “Solculardaki Kürtlere, Kobanê direnişine bakışı da değiştirdi. Onlara göre, kendileri için mücadele eden bir Kürt özgürlük hareketi var, biz devrimciyiz, Kürt özgürlük hareketinin yanında da olalım, gibi ilişkileniyorlardı. Nejat, Kürtlerin üzerine serili bu tülü yırttı ve hakikat yüzünü gösterdi. Dünyada geleceğe dair bir şey gösterilecekse burada, bu anın içinde olmak gerekiyor dedi. Sanırım başardı da. Onun ölümünden sonra gençler kendilerini çok fazla sorgulamaya başladı.
Fırsatını bulursam ben de karşıya giderim
Olması gereken bir yerde değilsen yanlış yerdesindir. Şimdi Kobanê’de değilsen yanlış yerdesin dedirtti. Bunları sorgulattı Nejat. İyi de etti” dedi. Kendisinin de Kobanê’ye geçmeyi arzu ettiğini dile getiren Acun, şunları söyledi: “Fırsatını bulursam karşıya giderim. Nejat bana gol attı. Bir devrimci olarak benim de karşıda olmam gerekiyor. ‘Benim oğlum orada şehit oldu’ cümlesi bana yakışan bir cümle değil. O benim yoldaşım. Ben ona hiç oğlum diye yaklaşmadım, zaten Nejat da buna izin vermezdi. Oğlum orada yatıyor diye bakmıyorum, orada binlerce insan yatıyor. Nejat istisna değil. Şehit olanlar üzerinden biz Kobanê’yi anlayamayız. Onların gelecek üzerine bir tahayyülleri var. Onun üzerinden savaşıyorlar ve onun iradesini oluşturmaya çalışıyorlar. Bizim bakmamız gereken yer ölüler değil. Şayet ölüler bizimle konuşmaya başlarsa, çok başka konuşurlar. Ölüler bizimle konuşmadan bizim konuşmamız gerekiyor ve Kobanê’de olmamız gerekiyor. Miştenur’a (Suphi Nejat’ın yaşamını yitirdiği tepe) bakıp, ‘Ah Nejat’ diye iç çekmiyorum. Miştenur’un bize temsil ettiği şey Nejat’ın ölümü değil. Orada özgür bir toprak var, o toprağa geldik.”
Enternasyonalist bir vurgu yapıyordu
Nejat’ın, lise yıllarının ardından üniversite okumak için Türkiye’ye döndüğünü ve gelir gelmez de politik çevre edindiğini söyleyen annesi oğlunun ilk kez daha 16 yaşındayken ölüm orucundaki tutsaklara ilişkin bildiri dağıttığı zaman gözaltına alındığını söyledi. En son 2011 yılındaki “KCK” davasında gözaltına alınıp ardından serbest bırakılan Suphi Nejat hakkında annesi; “Kobanê direnişi onun izlediği çizgiye denk düşen bir karar oldu. Aldığı isimle enternasyonalist vurguyu yapmak istediğini düşünüyorum. Kürt değildi, Kürdistan topraklarında can verdi. Ermeni değildi bir Ermeni devrimcinin ismini aldı. Sürekli tercihi ezilenlerden yana oldu. Kobanê direnişini onun arkadaşlarının ağzından dinlemek doğru olur. Bütün bunları anlatırken yüreğim yanıyor bir taraftan, ama görüyorsunuz burada belki bir evden dört şehit, beş şehit çıkmış. Başarı bedel istiyor” dedi.
Oğlumu enternasyonalist bir direnişin parçası olarak görüyorum
Suphi Nejat’tan, “Sevgi dolu bir insandı, tüm devrimciler gibi” diye bahseden anne Ağırnaslı, “Kobanê’ye giderken bize Latin Amerika’ya gideceğini söylemişti. KCK’den gözaltına alınmadan önce de Latin Amerika’ya gideceğini söylemişti, ben buna da pek inanmadım. Kendisini yolcu etmek istedim, ama kabul etmedi” dedi. Kobanê’yi çok önemli bir direnişin simgesi olarak gördüğünü ifade eden Ağırnaslı, “Hitlerin yenilmez denilen egemenliğinin yenilmesi gibi bir direniş. Enternasyonalist bir direnişin örneği veriliyor. Oğlumu da bunun bir parçası olarak görüyorum” dedi.

Kaynak:Diha

Related Articles

Köşe Yazıları
Mustafa Durmuş
Bir haberin düşündürdükleri : “Aşırı tedbir Allah’a güveni sarsar!”
Mustafa Durmuş

Özcan Kırbıyık
Türk ordusu -Roboski’de- görevini samimiyetle yerine getirmiştir!
Özcan Kırbıyık

Onur Arpaçukuru
Mülkiye biat etmez
Onur Arpaçukuru