Pakistan’da VIP zenginleri kuşlar için tehdit

c72f17ea3edd764d574b077bd125ebfa_topelement

Şahinle avcılık yapan bir Suudi prensi, yok olma tehdidi altındaki 2 bin dolayında kuşu tek başına katletti. Bunların tümü sadece Pakistan’daki bir av partisi sırasında katledildi.

Pakistan’ın güney batısındaki istikrarsız bölgelerinden olan Belucistan makamları, Suudi prensi Fahd Bin Sultan ve çevresinin toygiller familyasına ait bir kuş olan hubara kuşları avlamaya yönelik özel şahin kuşlarını kullandı.  Ocak ayının son üç haftasındaki av partisi sırasında hedef alınan bu kuşların avlanması teorik olarak yasak, zira vahşi doğada bunlar yok olma tehdidi altında bulunuyor.

Buna rağmen Pakistan makamları, on gün içinde bu kuşlardan 100 tanesinin yakalanması için bu VİP zenginlerine özel izinler vermeye devam ediyor.

Orman Bakanlığı’ndan bir yetkili “Ama prens tek başına 1977 kuş öldürürken, ona eşlik edenler de 123 kuş öldürdü” dedi. Yetkili, “Kendi üstlerimizden bu pratiğe son verilmesini istedik, zira bu kuşlar tehlike altında” diye ekledi.

Belucistan’daki Şagai kasabası fauna servisleri şefi yetkililerden bu olaya ilişkin harekete geçmesini istedi.  Körfez monarşileri, kırılgan bir ekonomiye sahip Pakistan’ın önemli kiracılarından olduğu için bu konu Pakistan için diplomatik bir hassasiyet oluşturuyor.

Hubara kuşu, stepler ve yarı çöl alanlarda yaşıyor. Çevresel etkilerin dışında, Arap şahin besleyicileri bu kuş türü için temel tehdit olarak değerlendiriliyor.

Yoruma kapalı