Irkçıların kardeşliği – Hüseyin Şenol

Almanya’daki ırkçı hareket yeni bir boyut kazandı. Göçmen ve azınlıklara kin besleyen faşistlerin yeni bahanesi; “Avrupa’da gelişen İslam”.

Kısa adı HoGeSa olan, „Selefilere Karşı Holiganlar“ adlı ırkçı grubun ikinci durağı Hannover oldu. Irkçı holiganlar ve neonazilerden oluşan ve adeta “ırkçıların kardeşliği”ni oluşturanlar, bu kez Hannover’de bol gösterdi.

Biri futbol bahanesiyle, sahalarda, maç öncesi ve sonrası da sokaklarda boy gösteren ırkçı holiganlar, diğerleri ise başta neonazi parti NPD olmak üzere, parti, örgüt, grup ve girişimler gibi çeşitli faşist oluşumlardan oluşan bir birlik bu.

Yani ırkçıların, faşistlerin birliği…

““Salafilere Karşı Holiganlar” (HoGeSa) adlı girişim, Köln’den sonra bu kez de Hannover’de gösteri düzenledi. “Bildik” neonazilerle birlikte, 2 bin 500 civarında kişiyle toplanan ırkçı gruba karşı, 10 bin civarında anti-faşist bir araya gelerek, ırkçı gösteriyi protesto etti. Hannover kentinde, Avrupa’da İslamiyet’in yaygınlaşmasına karşı gösteri düzenleyen holiganlar ve ırkçı gruplar, aynı yerde toplanan binlerce anti-faşist tarafından protesto edildi. 2 bin 500 ırkçının gösterisine karşı yapılan anti faşist eyleme, 10 binden fazla kişi katıldı.

Hannover Tren Garı’nın arkasındaki meydanda toplanan çeşitli takımların taraftarları arasındaki ırkçılar, yabancılar ve İslamiyet aleyhine sloganlar attı. Buraya yaklaşık 300 metre mesafede biraraya gelen anti-faşist gruplar ise ırkçıları protesto etti. Sol gruplar,  „Kahverengiye karşı renklilik“ ve „Irkçılığa hayır“ şeklinde sloganlar attı. Üzerinde „Avrupa’nın İslamlaşmasını durdurun“ yazılı pankart açan ırkçılar ise, sol gruplara yönelik sloganlar atarak, polisin gölgesine sığınarak provokasyonda bulundu.

Bu gösteriden iki hafta önce de, Köln kentinde holiganların ve ırkçı partilerin Selefi gruplara karşı düzenlediği ortak gösteride, 13 polis memuru yaralanmış, 6 gösterici gözaltına alınmıştı. İnternet ve sosyal medya üzerinden „Selefilere Karşı Holiganlar“ (HoGeSa) adlı girişimi oluşturan ve örgütlenen gruplar, Hannover’de de olduğu gibi Yabancı karşıtı Neonazi sloganları atıp, Hitler selamı vermişti. Köln’de 4 bin 500 civarında ırkçı biraraya gelmişti.

Honnover gösterisi, önce polis tarafından yasaklanmış, daha sonra ise, ırkçıların yaptığı itiraz sonrası, idare mahkeme tarafından yasak kaldırıldı.

“Avrupa’da İslamiyet’in yaygınlaşmasına karşı olma” bahanesiyle bir araya gelen ırkçı holiganlar ve diğer ırkçı oluşumlar, önümüzdeki dönemde de bu tür eylemlere devam ederek, başta Türkiyeliler olmak üzere göçmenlere karşı nefretlerini kusmaya devam edecekler.

Anti-faşistler de, Köln’de hazırlıksız yakalanmış olmasının da getirdiği ortamdan olsa gerek 4 bin 500 ırkçıya karşı, cılız bir şekilde bir araya gelebilmişti. Ama Hannover’de, 2 bin 500 ırkçıya karşı 10 bin antifaşist bir araya gelerek, artan ırkçılığa katşı sessiz kalmayacaklarını gösterdiler.

Türkiyeliler olarak, Alman ve diğer milliyetlerden anti-faşistlerle birlikte, biz de ırkçıların kardeşliğine karşı yerimizi daha da güçlü bir biçimde alıp, faşizme geçit vermemeliyiz.

Yoruma kapalı