Sanatçılardan Demirtaş’a seçim şarkısı

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş çalışmalarını sürdürürken, gönüllülük temelinde Ankaralı sanatçılar Demirtaş için şarkı besteledi. Sanatçılardan Mertçan Titiz, sanat ile uğraşanların halktan yana tavır alması gerektiğini vurgularken, yurttaşları ise Demirtaş’a destek olmaya davet etti. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kalırken adaylar ise çalışmalarını hızlandırarak devam ettiriyor. Başbakan Erdoğan, devletin imkanları ile çalışmasını sürdürürken, HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ise gönüllülerin oluşturduğu ekip ile çalışmalarına devam ediyor. Demirtaş’a çalışmaları sürecinde farklı kesimlerden desteklerde geliyor. Ankaralı sanatçılarda Demirtaş için şarkı besteleyerek seçim çalışmalarına destek oluyor. Sanatçılar Mertcan Titiz, Ozan Süer ve Rahmi Can Gür, “Oylar Demirtaş’a” parçasını besteleyerek internet üzerinden yayınladı. Sanatçıların bestesi internette yoğun ilgi ile karşılanırken, bazı seçim çadırlarında çalınmaya başlandı. Sanatçılardan Mertcan Titiz, neden Demirtaş için parça bestelediklerini DİHA’ya değerlendirdi. 

‘Sanat için uğraşanlar halktan yana olmalı’

Sanat ile uğraşan insanların halktan yana olması gerektiğini vurgulayan Titiz, müzik sektörünün, ekonomik kar amacı güden bir sektör haline getirildiğini ve var olan kapitalist sistemin etkisiyle teknolojik gelişmeler sayesinde müziğin samimiliğinin ve genişliğinin kaybettirildiğinin altını çizdi. HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için yaptıkları parçada ise Avrupa’da kullanılan önemli enstrümanlar olan İspanyol gitarını ve İtalyan yan flüt’ü ile Anadolu’nun en önemli enstrümanlarından biri olan bağlamayı kullandıklarını söyledi. 


‘Her aday için parçada bir bölüm hazırladık’

“Oylar Demirtaş’a” parçasının yaptıkları ilk beste olduğunu belirten Titiz, teknik imkansızlıklar nedeniyle şarkıda sözlere daha çok önem verdiklerini söyledi. Parçanın üç bölümü olduğunu ve üç bölümden her birini bir adaya ithaf ettiklerini sözlerine ekleyen Titiz, şarkının ilk kıtasını AKP’nin adayı Recep Tayyip Erdoğan’a, ikinci kıtasını CHP- MHP’nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’na üçüncü bölümü ise HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş’a göre düzenlediklerini söyledi. Titiz, parçadaki 3 bölümü şu sözlerle açıkladı: “Şarkının ilk kıtasında, bizi bozkırın ortasında, Ankara’nın sıcağında bir ay boyunca gezi eylemleri sırasında bu kurak topraklarda bizi deniz gözlüğüyle dolaştıran Erdoğan’a bir söz söylemek istedik. Sen ne yaparsan yap amacın ne olursa olsun bağlı bulunduğun klik bizi nereye sürüklemek isterse istesin bizim bir derdimiz var. Bu derdimiz yüzünden oyumuzu Demirtaş’a vereceğiz. İkinci bölümde CHP’nin , MHP’nin adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ismini söyleyemeyen Bahçeli’ye bir sözümüz var. Ekmek için Ekmeleddin diyen CHP’ye bir sözümüz var. Dedik ki seni Pensilvanya’dan buraya kadar getirdiler ama hiç boşuna uğraşmasınlar ekmek deyince bizim aklımıza tek birisi geliyor. Demirtaş’ın salonda alkışlattığı ama Erdoğan’ın meydanlarda yuhalattırdığı kadının oğlu Berkin elvan geliyor. Üçüncü kıtada da asıl derdimiz biz Tayip’e lafımızı söyledik, biz Ekmeleddin’e lafımızı söyledik. Bizim bir derdimiz var dedik. Bizim ezilenlerin birliğine ihtiyacımız var dedik, işçilerin birliğine ihtiyacımız var dedik, halkların kardeşliğine ihtiyacımız var dedik. Bir şekilde bu topraklarda katliamları görmek katliamları yaşamak, onu hissetmek canımıza yetti artık. Bu topraklarda katliamsız sömürüsüz bir düzen istiyoruz dedik. Bir arada yaşamak istiyoruz dedik. Gönüllü birlikteliği yaşamak görmek istiyoruz dedik. Biz oyumuzu Demirtaş’a veriyoruz dedik. Herkesi de emeğe kardeşliğe oy vermek için Demirtaş’a oy vermeye çağırıyoruz dedik.” 

Şarkıda geleneksel olarak yapılan seçim marşları değil de mizahi bir yönü olan bir şarkı yapmaya çalıştıklarını dile getiren Titiz, “Şarkıda biraz marşın dışına çıkmak istedik. Çünkü Gezi’de caz diye bir olgu çıktı ortaya. Boğaziçi Caz Korosu’nun canı sağ olsun. Daha sonra Gezi ile ilgili Rap’ten tutunda Rock’a kadar bir şekilde insanlar kendi durduğu noktalardan kendi bulunduğu müzikal disiplinden anlayıştan yola çıkarak besteler yaptılar. Seçim müziklerine baktığımızda 6-8’lik marş halinde bestelenmiş şarkılar. Müzikal alarak omuzlarını oynatabileceği, kafalarını sağa sola sallayabileceği bir beste yapma kaygımız vardı” ifadesini kullandı. 

Demirtaş’a destek çağrısı

Titiz , Demirtaş’a neden oy vereceğini şu sözlerle aktardı: “Halkın bir şekilde büyük mücadeleler vererek meclisin o koltuğuna taşıdığı bir insan olan Demirtaş’ın üzerine düşeni de bu güne kadar yerine getirmiştir diye düşünüyorum. Ya da Demirtaş’ın içinde bulunduğu grubun tüm vekilleri için bunu söyleyebiliriz. O yüzden de bir değişimi ifade ettiğinden Demirtaş, için tüm gönlünüz rahat olsun” dedi. Son olarak vatandaşlara Demirtaş’a destek çağrısı yapan Titiz, “Bir şekilde gönüllük yapın. Yakınınızda açılan seçim bürosuna çay yapın, yakınızda bulunan seçim çadırına bir şekilde gidin, oraya halı verin, oraya müzik yapın oraya enstrümanlarınız ile gidin. Madem ortalık bir şekilde güce tapan insanlar, bazı otellerde bir araya gelen müzisyenler ile dolu deyin ki biz bunlara muhtaç değiliz. İnsanlar. bunlara böyle cevap vermeli. Çünkü bizim gönüllüğümüzden ileri sığınabileceğimiz hiçbir liman yok” şeklinde konuştu.


Sanatçıların bestelediği parçanın sözleri ise şöyle: 

Yaşam dediğimiz aslında
Bir Ahmet Kaya şarkısı
İdeolojik harman
Nasıl oluyor diye sorma
Ekim Devrimi dediğin
Kasım’da yapılmış
Bize Bozkırın ortasında
Deniz gözlüğü taktıran
Bir diktatör var ya
Şimdi sözümüz direk ona
Bilalini de al da git
Oyumuz Demirtaş’a

Ekmek deyince aklımıza
Berkin Elvan geliyor
Hiç boşuna yorma
Emsalettin de iyiydi ama
Sen yine de Bahçeli’ye
Adını yaz yolla
La babam nereden çıktın sen
Vicdanı olan reddinin N’olduğunu bilir
Pensilvanya’dan buraya kadar
Seni de yordular ama
Oyumuz Demirtaş’a

Gezi Roboski Lice Soma
Canıma yetti canıma
Biji berxwedana Rojava
İhtiyacımız olan tek şey
Ezilenlerin birliği
Halkların kardeşliği
Sen de indir faşizme bir tokat
Bak gördün mü
Ne güzel vuruyor Sabahat
Oyumuz kardeşliğe emeğe
Oyumuz barışa bize
Oyumuz Demirtaş’a…

Yoruma kapalı