Binler Lice için sokaktaydı

Lice’de karakol-kalekol inşaatına karşı direnen halka askerlerin açtığı ateş sonucunda Ramazan Baran ve Baki Akdemir’in katledilmesini protesto eden binlerce kişi pek çok ilde sokağa çıktı.

İstanbul

galatasaray-lice

KESK ,DİSK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla yüzlerce kişi saat 18.00 sıralarında Galatasaray Meydanı’nda toplandı. KESK İstanbul Şubeleri Platformu adına Fadime Kavak’ın okuduğu basın açıklamasında, “Kaygımız da, özlemimiz de, tüm farklılıklarımızla birlikte eşit ve özgürce kendimizi var edebileceğimiz, demokratik bir yaşama dairdir. Bu özlemimize bizleri yaklaştıran Gezi Direnişi’nin ardından artan umudumuzla, herkesi savaşa karşı barışın, sömürüye karşı eşitlik ve özgürlüğün, ölüme karşı yaşamın sesi olmaya ve Lice’den yükselen barış çağrısını sahiplenmeye çağırıyoruz” denildi.

Ankara

1623331_142495989254510_1038515420742176344_n

Ankara Dayanışması’nın çağrısıyla Güvenpark’ta toplanan Ankaralılar, Lice’deki kalekol protestosuna yapılan saldırıyı ve askerin açtığı ateş sonucu vurulan Ramazan Baran ve Hacı Baki Akdemir’in ölümünü protesto etti.

Ankara Dayanışması adına yapılan basın açıklamasında Lice halkının kalekollara, HES’lere, barajlara ve doğa katliamlarına karşı direnişleri selamlandı. Açıklamada, Kürt halkının verdiği binlerce cana rağmen barış süreci için AKP’ye doğru adım attığının ama hükümetin bu samimi adımlara karşı Kürtleri oyalamaya ve katletmeye dönük politika yürüttüğü belirtildi.

Denizli

10417629_10153296232404625_874680527259822419_n

Denizli’de saat 18.00 da EMEP , ESP,SDP,SYKP,Pir Sultan Dernekleri ve Diren Denizli Platformu olarak Lice’de yaşanan saldırıyı protesto etmek için eski belediye sinemasının önünden Çınar meydanına yürüyüş yapıldı ve ardından basın açıklaması okundu.

İzmir

izmir-lice

HDP İzmir İl Örgütü Lice’de yaşanan katliamı protesto etmek için saat: 13.00′da Bayraklı İzban çıkışından AKP il binası önüne yürüyüş yapmak istedi.  Yürüyüşe sivil polisler engel olmak istedi. Polis engeli üzerine yol trafiğe kapatılarak oturma eylemi yapıldı. Oturma eyleminin HDP İzmir İl Eşbaşkanı Cavit Uğur’un okuduğu basın açıklamasında Lice halkının direnişini selamlandı, Ramazan Baran ile Baki Akdemir’in devlet terörü ile katledilmesi lanetlendi.

Diyarbakır

Katliamı protesto etmek amacıyla esnafın kepenk açmadığı Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde ise BDP İlçe Örgütü basın açıklaması yaptı. İlçe binası önünde bir araya gelen bir grup, katliamı kınayarak ilçe binasına siyah bez astı. Silvan’da esnaf aynı amaçla kepenk açmadı.

Batman

Batman’da sosyal medya üzerinde örgütlenen ve Batman Üniversitesi Özgür Öğrenciler Derneği (BÜÖ-DER) üyelerinin de destek verdiği bir grup genç, Lice’deki saldırıyı kınamak amaçlı yürüyüş gerçekleştirerek basın açıklaması yaptı. Atatürk Park’ında toplanan gençler, parkın içerisinde yürüyüş düzenleyerek, sık sık “Lice isyandır İmralı’ya selamdır”, “Bijî berxwedana Licê”, “Şehît namirin” ve “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganlarını attı. “Lice direnişini selamlıyoruz”, “Lice Meskan direniştir, Rojava diriliştir” ile “Kahrolsun işbirlikçi hainler” dövizlerini taşıyan grup, siyah pankart açtı. Yürüyüşün ardında BÜÖ-DER üyesi Şerif Kaya, “AKP Kürdistan coğrafyasında topyekun bir savaşa hazırlanıyor. Dün Lice’de yapılan saldırı barış sürecine yönelik olan bir saldırıdır” dedi. Açıklama kısa süreli oturma eylemi ile son buldu.

Mersin

Mersin BDP Gençlik Meclisi, Lice’deki katliamı protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Demirtaş mahallesinde toplanan grup, BDP Toroslar İlçe Örgütü’ne yürüdü. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte sık sık, “Lice halkı yalnız değildir” ve “Biji Serok Apo” sloganları atıldı. Provokasyon yapmak isteyen polislere gençler Molotof kokteyli ve taşlar ile karşılık verdi. Çatışmalar polislerin mahalleden çıkmasıyla birlikte sona erdi.

Adana

adanalice1

İHD Adana Şubesi tarafından gerçekleştirilen yürüyüşe BDP ve HDP il ilçe yöneticileri, Kürdi-Der, Barış Anneleri Meclisi çalışanlarının yanı sıra binlerce kişi katıldı. 5 Ocak Meydanı’ndan başlayan yürüyüş sırasında Ramazan Baran ve Baki Akdemir’in posterlerini taşıyan kitle, “AKP’in B ve C planlarını lanetliyoruz, döktüğünüz kanda boğulacaksınız” pankartını taşıdı. “Hükümetin ABC planı katliam imha inkardır”, “Annelerin göz yaşlarını sömüren AKP katliama doymuyor” dövizlerini taşıyan kitle, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Licê” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarını attı. İnönü Parkı’na gelen binlerce kişi adına BDP Adana İl Başkanı Uğur Bayrak, AKP hükümetinin iktidara geldiği günden bu yana Türkiye Cumhuriyetinin tarihi boyunca en katmerli, kirli politikalarıyla Kürt halkı üzerinde imha politikalarını en ileri boyutta uyguladığını ifade etti.

Antakya

10403631_142515582585884_7581187389500634231_n

Antakya Dayanışması’nın çağrısı ile saat 20:00’da Uğur Mumcu’da buluşarak Ahmet Atakan sokağına yüründü. “Geziden Lice’ye Katleden Devlettir” yazılı pankartla yürüyen kitle, sık sık “yaşasın halkların kardeşliği, katil devlet hesap verecek” sloganları attı. Antakya Dayanışması adına basın açıklamasını okuyan Mithat Can Türetken, hükümetin çözüm dedikçe öldürmeye devam ettiğini belirterek demokrasi, emek ve barış güçlerini, halkları, dayanışmayı büyütmeye ve demokrasiyi kazanmak için birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.

Kaynak: Siyasihaber, ANF, Sendika.org

 

Yoruma kapalı