Enerji-Sen Van Gölü EDAŞ Hakkari İşletmesi’nde kazandı

Enerji-Sen’in 17 Haziran’da Van Gölü EDAŞ Hakkari İşletmesi’nde arıza-onarım-bakım servisinde taşeron şirketin yeni ihale dönemi gerekçesiyle işçilere kölelik sözleşmesi imzalatmak istemesi üzerine insanca çalışma koşulları talebiyle başlattığı direniş zaferle sonuçlandı. 

Enerji işçilerinin bir günlük direnişi sonucu Van Gölü Edaş, işçilerin taleplerini kabul etti.

Hakkâri’nin Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca’da ki elektrik dağıtım şirketi olan Van Gölü EDAŞ işletmesinde çalışan ve Enerji Sen sendikası üyesi olan işçiler, yeni ihale sürecinin ardından imzalatılmak istenen sözleşmeye karşı, taşeron çalışmanın yasaklanması, insanca yaşam ve güvenceli iş talebiyle dün (17 Haziran) sabahtan itibaren işletmelerde iş bıraktı. Üç ilçede yapılan iş bırakma eylemine 100′ün üzerinde işçi katıldı.

Enerji işçilerinin iki gün süren iş bırakma eylemi fiili toplu sözleşme kazanımıyla sonuçlandı. Enerji-Sen yöneticileri ve sendika üyesi işçiler ile Van Gölü Edaş yetkilileri arasında yapılan görüşme sonucunda dağıtım şirketi, işçilerin tüm taleplerini kabul etti. Verilen mücadele sonucunda Toplu Sözleşeme’de olması gereken hakların hepsi kabul edildi. Sendikanın işletmede yetkisi olmamasına karşın yürüttüğü mücadele ile fiili Toplu Sözleşme yapma hakkını kazandı.

Varılan anlaşmaya göre işçilerin maaşları 1.300 tl’den 1.750 t’e yükseldi,daha önce yemek ücreti almayan işçilere 150 tl’de yemek parası verildi . Yapılan anlaşmaya göre: Bakım, onarım, arıza servislerinde çalışan işçilerin maaşlarında %34 oranında zam artışı yapıldı. Bu talepler yarın Enerji Sen sendikası ile Van Gölü Edaş yetkilileri arasında imzalanacak protokol ile de resmilik kazanmış olacak.

İşçilerin diğer talepleri şu şekildeydi:

  1. Keyfi işten atmaların ve sürgünlerin önlenmesi.
  2. Taşeron firmalardan kalan alacakların (kıdem tazminatı, yıllık izin…) ödenmesi.
  3. Fazla mesai ücretlerinin ödenmesi.
  4. İşçi sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulması.

Hakkâri merkez işletmesinde ise sendika üyesi olmayan ve iş bırakma eylemine katılmayan işçiler bu haklardan yararlanamayacak.

vedashakkari2

Yoruma kapalı