Erenköy halkı: “Betona ranta yağmaya hayır!”

Göztepe-Erenköy halkı ve meslek odaları ile emek örgütleri, Erenköy’deki 22 bin metrekarelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne ait tarım alanının özelleştirilerek yok edilmesine karşı Tarım İl Binası önünde basın açıklaması yaptı.

11 Haziran günü saat 12:00 de, çağrıcıları arasında TMMOB bağlı başta Mimarlar Odası olmak üzere pek çok oda, KESK , İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Göztepe Muhtarlığı, Caddebostan Muhtarlığı, Erenköy Muhtarlığı’nın da olduğu geniş katılımlı bir basın açıklaması yapıldı. Mimarlar Odası Anadolu Bölge Temsilciliği Başkanı Saltuk Yüceer’in okuduğu basın açıklamasında, “AKP hükümeti tarafından söz konusu kamusal alan 2004 yılından beri birçok kere yapılaşmaya açılmaya çalışılmış ve meslek odalarının ortak açtıkları davalarla yapılan ‘kat karşılığı inşaat ihaleleri’ 2 kez yargı tarafından iptal edilmişti. Son olarak 2008’de Danıştay tarafından verilen ‘iptal’ kararı da ‘kamusal alanın yağmalanması’ girişimlerini durdurmaya yetmemiştir” denildi. Mahalle halkı eylem boyunca “Özelleştirmeye Hayır”, “Tarım İl Müdürlüğü Halkındır, Satılamaz”, “Şehrin Kalbine Beton Dökme”, “Betona Ranta Yağmaya Hayır”, “Fıtratımızda Satılmak Yok” sloganları ve dövizleri ile kararı protesto etti. Ayrıca bu kararın iptali için gerekirse arazide nöbet tutulacağının o da olmazsa işgal edeceklerini belirttikleri eylemde, itiraz dilekçelerine imzalar toplanmaya devam edildi.

8 Mayıs’ta Resmi Gazetede yayınlanan bir karar ile İstanbul genelinde aralarında yapılaşma yasağı olan dere yatakları, yol, dini tesis, arkeolojik alan gibi parsellerin olduğu 71 adet taşınmazın özelleştirme kararı alındı. Bu taşınmazlardan biri de Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından “zirai maksatla k ullanılmak üzere” vakfedilen ve 1927’de aynı amaçla kullanılmak üzere Tarım Bakanlığı’na devredilen Erenköy’deki İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün kullanımında olan yaklaşık 22 bin metrekarelik arazi. İçerisinde 300’den fazla ağaç türünü barındıran koruluk, gıda-yem, su ürünleri tohum ve diğer bitkisel ürünlerin denetimi ile havyan sağlığı hizmetlerinin yürütüldüğü birimler bulunan Bağdat Caddesi üzerindeki bu alanın daha önce de bu yolla gaspı sağlanmaya çalışılmıştı. 2004 yılından bu yana bu arazi için açılan kat karşılığı inşaat ihaleleri, meslek odalarının açtığı davalarla iki kez iptal edildi. Bunlardan sonuncusu 2008’deydi. Ancak şimdi yeniden aynı şey tekrar edilmeye çalışılıyor. 8 Mayıs’ta çıkan bu son karar İstanbul’un yavaş yavaş parsellerine ayrılarak satıldığının son resmi belgesidir.

Bu duruma tepki gösteren mahalle halkı Göztepe Gezi Dayanışması ve Özgürlük Parkı Halk Forumunun öncülüğünde bir imza kampanyası başlattı. 4 günde toplanan imzalar 3000’i aştı. 140611_erenkoy-goztepe_bas-ac3

140611_erenkoy-goztepe_bas-ac2

Yoruma kapalı