Haziran’da 141 işçi cinayeti yaşandı

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Haziran ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.

Raporda, Şişecam grevinin “genel sağlık ve milli güvenlik” gerekçesiyle yasaklandığı hatırlatılırken, “Genel sağlık sorununa değinelim. Şişecam grevini yasaklayanların böyle bir derdi olmadığı malum. Çünkü İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi olarak yazılı, görsel, dijital basından takip edebildiğimiz, emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ve işçiler, işçi yakınlarının bildirimleri ışığında tespit edebildiğimiz kadarıyla Haziran ayında en az 141 işçi yaşamını yitirdi” denildi.

Yeni Türkiye’nin ekonomisinin lokomotifi olan inşaatlarda işçi kıyımının sürdüğü belirtilen rapora göre, Haziran’da yarısı düşme nedenli olmak üzere 37 inşaat işçisi can verdi.

Yazın gelmesiyle birlikte tarım işçilerinin yollara düştüğü de hatırlatılan raporda, Haziran’da 14’ü küçük çiftçi olmak üzere 29 tarım emekçisinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Raporda, “Otobüs, minibüs, tır, tanker sürücüsü, moto kurye… Her gün yeni açmazlara yol açan ulaşım politikalarıyla, kuralsız çalıştırmanın egemen olmasıyla 16 taşımacılık işçisi can verdi” denildi.

Raporda madenlerin hala kan kustuğu, bu ay 10 maden işçisinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Ayrıca Şırnak madenlerine ilişkin şöyle denildi: “Kuyudan sarkıtılan bidonla girilen Şırnak madenleri. Soma Şırnak’ta devam ediyor. Musa Seven, Ahmet ve Emin Baysal, Selahattin Uçar ile İbrahim Sağnak bu ilkel madenlerde can verdi. Cudi Dağı eteklerinde 3500 madenci arkadaşımız sigortasız bir biçimde çalışıyorlar, aç kalmamak için. Bu ölüm kuyularında çalışan işçilerin tamamına yakını 1990’lı yıllarda devlet tarafından zorla köyleri boşaltılan yurttaşlarımız. 8 çocuklu Musa Seven’in cenazesinin bidonla çıkarıldığı Cudi’de demokrasi güçleri halkımıza acılar yaşatan bu koşulları değiştirmek zorunda.”

Raporda, silikozis katliamının da devam ettiği, 31 yaşındaki Fahrettin Fırat’ın, 2000-2004 arası kot kumlama atölyesinde çalışırken yakalandığı hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

Raporda, seçimlerden sonra belediyelerin seyyar satıcı avına çıktığı da belirtilerek, 31 yaşındaki su satıcısı Mahmut Uzun’un İstanbul Halıcıoğlu’nda polisin kovalaması sonucu girdiği metrobüs yolunda ezilerek yaşamını yitirdiği anımsatıldı.

Yoruma kapalı