HDP yeni bir programla kongreye gidiyor

HDP eşbaşkanları Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, 22 Haziran’da gerçekleşecek HDP 2. Olağan Kongresi’ne ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

HDP Ankara İl Örgütü’nde yapılan toplantıda ilk sözü HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü aldı. HDP projesine dikkat çeken ve “ilk acemiliklerimizle birlikte önemli gelişmeler kat ettik” diyen Kürkçü, “Çok eksiğimiz var ama ama yapılabilir bir işe giriştik, farklılıklarla ortak siyaset yapmanın düş değil, gerçekleşebilir bir iş olduğunu gösterdik” dedi.

30 Mart seçimlerinin HDP için bir sınav ve deneyim olduğunu vurgulayan Kürkçü, gelinen aşamada HDP’nin büyüyen gövdesinin, zayıf kalan örgütü tarafından taşınamadığını, kongre ile bunu gidereceklerini kaydetti. Kongre ile yetkili kurumları yenileyeceklerini aynı zamanda güçlü bir Dayanışma Meclisi oluşturacaklarını açıklayan Kürkçü, “Biz de yerimizi yeni adaylara bırakacağız. Herkes sırası geldiğinde yerini arkadan gelenlere bırakacak. Kişiye değil, harekete gönül veren bir oluşumuz” diye konuştu.

Kürkçü, yerel seçimlerle birlikte büyük bir kadro potansiyeli ortaya çıktığını, bu kadrolarla HDP’yi Türkiye ve Kürdistan’da yeniden inşa edeceklerini kaydetti. Kürkçü, BDP’nin de kendisini yenileyeceğini hatırlattı, bu nedenle HDP’nin BDP’nin sorumluluğunu da üstleneceğini söyleyerek, “Bu çok büyük bir operasyon” dedi.

HDP ile ilk kez ortak örgütlenme deneyimi yaşandığını kaydeden Kürkçü, “Bu hem programatik hem de siyasal olarak yeniden kuruluş demektir” dedi. Sol, sosyalist, demokrat, kadın ve gençlik yapılanmalarıyla inşa süreçlerini tamamlayacaklarını vurgulayan Kürkçü, “Yeni kuşak devrimciler ve aktivistlerle tanıştık. Onlar görev almaya adaylar, bizde onlara görevi teslim edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Kadın kotası kalkıyor eşit temsiliyet geliyor”

Kongrede tüzük ve programda önemli değişikliklere gideceklerini belirtti ve ekledi: “Kadın kotası kalkıyor, eşit temsiliyet geliyor. Kadınlar doğrudan doğruya kendi kadın yapıları tarafından görevlendirilecek. Kadınlar bütün çalışma alanlarını kendileri tayin edecek. Eş başkanlık yasaya bizim ısrarımız ve mücadelemiz sonucunda girdi bu konuda kendimizle ne kadar övünsek azdır. Bunu siyasete kazandırdık.”

Aynı zamanda ombudsman gibi çalışan ve bütün meseleleri uzlaşıyla çalışacak olan bir “Uzlaşma Kurulu” kuracaklarını açıklayan Kürkçü, bunun HDP gibi bir yapı için, kurumsal denge mekanizması olduğunu kaydetti.

Programı demokratik ulus, demokratik cumhuriyet ekseninde yenileyeceklerini ifade eden Kürkçü, demokratik özerklik, yerinden yönetimin programda daha net bir şekilde tarif edileceğini aktardı. Kürkçü, Rojava’yı programa alacaklarını kaydetti, “Kendimize uluslararası bir rol biçiyoruz ve bu konuda dayanışma örnekleri sergiliyoruz. Rojava meselesini de bu durumda programımıza alacağız” dedi.

İşçi haklarına ilişkin de değişiklik yapacaklarını belirten Kürkçü, “Gezi ve Soma örnekleri bize işçilerin mücadelesiyle halkların mücadelesinin birleştirilmeden kazanmanın mümkün olmadığını gösterdi” diye belirtti.

Eşbaşkanlık için çok sayıda başvuru olduğunu belirten Kürkçü, ilgili birimin bir mutabakat listesi hazırlayarak, kongreye sunacağını ardından da HDP kongresinde karara bağlanacağını söyledi.

Kürkçü, çok sayıda uluslararası delegenin davet edildiğini de sözlerine ekledi.

Tuncel: Umudu büyütüyoruz

HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, “2012 yılında ‘umudumuz var’ diye kongremizi yapmıştık, şimdi bu umudu büyütüyoruz” dedi. Kongre ile yeni başlangıç yapacaklarını belirten Tuncel, Haziran isyanın şiarı “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” şiarının her zaman kendilerinin sloganı olacağını söyledi.

Kadın kotasının kaldırılmasına değinen Tuncel, “Eşit temsil gelecek. Bütün kademelerde bir erkek bir kadın uygulamasını başlatıyoruz. Bu bir ilktir” dedi. Gençliğe de yüzde 20 kota verdiklerinin belirten Tuncel, kadın ve gençlik meclislerinin özgün ve özerk örgütlendiğini söyledi. “Ekoloji bizim olmazsa olmazımızdır” diyen Tuncel, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlüğü üzerinden bir politik hatlarının bulunduğunu belirterek, “22’sinde yeni bir başlangıç yapacağız” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini hatırlatan Tuncel, duruma “kimin seçileceği” üzerinden yaklaşmadıklarını kaydetti, “Biz bu seçimleri demokratikleşme kampanyasına dönüştüreceğiz” dedi.

IŞİD’in saldırılarına değinen Tuncel, yaşananları kaygıyla izlediklerini söyledi. Hala 32 TIR şoförünün rehin olduğunu ve IŞİD’in bu rehinelerin ailelerinden 2 ile 5 milyon dolar fidye istediğini belirten Tuncel, ailelerin kendilerini aradığını söyledi. Tuncel, bu bilgileri Dışişleri Bakanlığı ile paylaştıklarını bildirdi.

Tuncel, HDP eşbaşkanlığı için BDP Eşbaşakanı Selahattin Demirtaş ile ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın konuşulduğunu ancak, başka başvuruların da olduğunu belirtti, bunun bir hafta içerisinde netleşeceğini ve kamuoyuna açıklanacağınız söyledi.

Yoruma kapalı