İmece Ev İşçileri Sendikası’nda yeni yönetim belirlendi

ev işçileri sendikası

19 Aralık 2013’de resmen kuruluşunu ilan eden İmece Ev İşçileri Sendikası 1.Olağan Genel Kurulunu 15 Haziran 2014’de saat 11.00’de TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde gerçekleştirdi. Kongreye Antalya ve Bursa  sendika kurucu üyeleri ,üyelerin yakınları, DİSK temsilcisi, basın emekçileri ve çok sayıda misafir katıldı.

Genel kurul sendikanın kuruluşunu anlatan ‘’Külkedisi Değiliz’’ belgesel gösterimi yapılarak başladı.

Ardından çalıştıkları evin camından düşerek hayatlarını kaybeden Gültekiye Özmen, Rukiye Şimşek, Fatıma Aldal ile Şırnak’ta, Soma’da ve tüm iş cinayetlerinde yitirdiğimiz işçilerin anısına ev işçileri sembolik olarak işçi bareti takarak 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Genel Kurul’da ayrıca, çalışma raporu ve tahmini bütçe raporları sunuldu. Genel kurul kararıyla DİSK’e bağlanma kararı alındı.

16 Haziran Uluslararası Ev İşçileri Günü

16 Haziran Uluslararası Ev İşçileri Günü dolayısıyla yönetim seçimlerinden önce Galatasaray  Lisesi önünde toplanan kadınlar, ‘’İşi Yokuşa Sürme, Ev İşçileri Kolay Sigortalama istiyor’’ yazılı pankart açtılar.

İmece Ev İşçileri Sendikası adına basın açıklamasını Ayten Kargın okudu. Açıklamada Ayten Kargın ’’Artık ev işçilerinin de bir sendikası olduğunu söyleyerek, ev işçilerinin işçi olmaktan kaynaklı bütün haklarını ve hizmet çeki ya da kupon sistemi gibi kolay sigorta çözümünü talep ettiklerini söyledi. Sendika olarak ev işçilerinin özel istihdam büroları adı altında taşeron sistemine peşkeş çekilmesine karşı olduklarına dikkat çeken Kargın, taleplerini, “Kiralık işçi bürosu ve özel istihdam büroları kapatılsın. Göçmen ev işçilerinin çalışma izni ve çalışma koşulları iyileştirilsin. Ev işçilerine insana yakışır sözleşmesi ILO 189 imzalansın. Ev işçileri iş yasası kapsamına alınsın. Ev işçisine sigorta yapmak kolaylaştırılsın” diye sıraladı. Açıklama da sık sık ‘’ Külkedisi Değil Ev İşçiyiz’’, ‘’ Ev işi iş ev işçisi işçidir’’, ’’Yaşasın ev işçilerinin sendikası’’, ‘’Yaşasın ev işçilerinin örgütlü mücadelesi’’ sloganları atıldı.

Yeni yönetim seçildi

Basın açıklamasının ardından kongre devam etti. Son olarak İmece ev işçileri sendikasının 4 yıllık görevde olacak yönetim kurulu seçimle belirlendi. İmece ev işçileri sendikası Genel Başkanı ev işçisi Ayten Kargın ve Genel sekreter ev işçisi Gül Korkutan seçildi. Kapanış konuşmasını Genel Başkan Ayten Kargın yaptı. Konuşmanın ardından ‘’Ev İşi İş Ev İşçisi İşçidir’’ sloganıyla kongre sonlandırıldı.

Yoruma kapalı