İSİG: İş cinayetlerine ve çocuk işçiliğe son

isig-cocuk-iscilik-yasaklansin6d26c223d1029c432468

İşçi sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), iş cinayetlerine ve çocuk işçiliğe karşı Galatasaray Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı.

Galatasaray Lisesi önünde yapılan açıklamaya Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Başkanı Kani BEKO, TTB yöneticileri, HDP Milletvekili Levent Tüzel’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi destek verdi.

Esenyurt’taki Özel Doğa Hastanesi’ne tabela asarken elektrik akımına kapılarak yaşamını yitiren 17 yaşındaki Eren Eroğlu’nun Babası Erdinç Eroğlu, yaptığı konuşmada;  “Sermayenin, devletin ortak olduğu bir cinayet sonucu oğlumu kaybettim” dedi.
 
“Mevcut yasalar hiçe sayılıyor” diyen Eroğlu, “Oğlumun cinayetinde yaşananlar ortada. Esenyurt belediyesi mevzuata aykırı ruhsat vermiş. İl Sağlık Müdürlüğü mevzuata aykırı ruhsat vermiş” dedi.

İşçi Sağlığı İş güvenliği Meclisi’nden Neslihan Kocatepe de 2013 yılında yaşamını yitiren 1235 işçinin 59’unun 2014 yılının ilk dört ayında yaşamını yitiren 396 işçinin 17’sinin çocuk işçi olduğuna  dikkat çekti. Her can veren 20 işçiden birisinin yoksulluktan dolayı çalışan çocuk işçiler olduğunu söyleyen Kocatepe, “Yoksulluk koşullarından dolayı çocukların tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde çok daha erken yaşlarda “ekmek parası” için hayata atılıyor. Çocuk işçiler güvencesiz işçi havuzunun önemli bir kaynağıdır ve çocuk işçi cinayetleri oranının artacağı da aşikârdır.”
Kocatepe, çocuk işçiliğini güvencesizliğin kaynağı haline getiren nedenleri şöyle sıraladı; “Ailelerin yoksulluğu, köyden kente göç, eğitime ulaşamama, 4+4+4 eğitim sistemi ve sermayeleştirme süreci ile birlikte kapitalizmin duyduğu ucuz emek gücü ihtiyacı olduğunu görürüz”

Çocuk işçiliği ve ölümlerinin yaz aylarında artığının altını çizen Kocatepe, “Bunun nedeni de kalıcı çocuk işçilerin yanına harçlığını çıkarmak için hemen hepimizin çocukluğunda yaz aylarında yaptığı oto kaportacı, berber, inşaat, depo, esnaf vb. yanında çalışma ya da simitçi, boyacı, sucu, mendilci vb. olma hali ile çocuk işçiliğin kat be kat genişlemesidir” dedi.

Yoruma kapalı