Kaçak maden ocağında iş cinayeti

zehirlenen-3-isci-komur-ocaginda-mahsur-kaldi700e4bad6d0a631b6e7b

Şırnak’ta kaçak çalıştırıldığı öğrenilen kömür ocağında gaz sıkışması sebebiyle oluşan göçükte mahsur kalan Ahmet Baysal, Emin Baysal ve Selahattin Uçar isimli işçilerin cansız bedenlerine ulaşıldı. İşçileri kurtarmak için bölgeye gelen AFAD ekiplerinin Şırnak’ta ve bölgede bulunan ekiplerinde oksijenli maskelerinin olmadığı öğrenildi.

Şırnak’a bağlı Banîye Gilindor köyündeki kömür ocağında gaz sıkışmasından dolayı meydana gelen göçüğün altında kalan Ahmet Baysal, Emin Baysal ve Selahattin Uçar adlı işçilerin arama kurtarma çalışması kötü haberle sonuçlandı. Ocakta bulunan işçilerin kendi imkanlarıyla yaptığı çalışma sonucunda Ahmet Baysal, Emin Baysal ve Selahattin Uçar’ın cansız bedeni göçük altından çıkarıldı. Göçük altından çıkarılan işçilerin cenazeleri Şırnak Belediyesi ve 112 acil servisine ait ambulanslarla Şırnak Devlet Hastanesi’ne götürülmek üzere yola çıkarıldı.

AFAD’ın bölgede oksijen maskesi yok

Arama kurtarma amaçlı göçüğün bulunduğu kömür ocağına gelen AFAD ekiplerinin oksijen maskelerinin olmadığı anlaşıldı. Ocağa inmek için zorunlu olan oksijen maskesinin AFAD’ın bölge birimlerinde de bulunmaması yaşanan ihmalkarlığın boyutlarını gözler önüne serdi. Arama kurtarma amaçlı gelen ekibin içinde bulunan bir yetkili gaz maskesinin olmamasına gerekçe olarak, AFAD ekiplerinin tünellere inme gibi bir yetkisinin olmadığını belirterek tünellere inmekle yetkili kişilerin TKİ’ne bağlı uzman ekiplerin işi olduğunu ifade etti. Sadece destek amaçlı geldiklerini belirten AFAD yetkilisi, Şırnak ve bölge illerinin hiçbirinde TKİ’nin uzman arama kurtarma ekipleri bulunmadığı gibi en yakın uzman ekiplerin ise Zonguldak’ta bulunduğunu kaydetti.

Şırnak’ta Cudi Dağı eteklerinde bulunan Kemerli (Gundikê Ramo) köyü yakınlarındaki maden sahası içinde yer alan bir kömür ocağında 3 Haziran’da göçük meydana gelmiş ve o sırada ocakta çalışan 8 işçiden 7’si kurtulurken, İbrahim Sağnak (30) adlı işçi toprak altında kalarak can vermişti. Yaşanan bu olaydan sonra yapılan tüm uyarılara rağmen yetkililerin aldırmazlığı sürerken, bugün aynı bölgede 3 işçi, gaz sıkışmasından ötürü zehirlenerek ocakta bayıldı. Kuyunun başında bulunan diğer çalışanlarca bayıldıkları fark edilen işçilerin durumu hemen 112 Acil Servisi ve AFAD’a haber verildi.

Haber verilen AFAD ekibi, saat 14.30 sıralarında yaşandığı öğrenilen olaydan yaklaşık 3 saat sonra ocağa gelebildi. Ocağa girmek hazırlanan ekipler yanlarında getirdikleri maskelerin yırtık olduğunu fark edince ocağa inemedi. Bunun üzerine AFAD ekibine tepki gösteren işçi yakınları AFAD hakkında şikayetçi olacaklarını belirterek, ekibi maden ocağından kovdu. İşçi yakınları kendi imkanlarıyla zehirlenenleri kurtarmak üzere harekete geçti.

Vali: Kömür ocağı kaçaktı

Konuya ilişkin bilgi veren HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız,  AFAD’ın kurtarma ekiplerinin duruma müdahale etmesi beklenirken, AFAD’ın olası bir faciaya ilişkin müdahalede bulunabilecek araç ve gerecinin olmadığının ortaya çıktığını dile getirdi. Bir oksijen tüpü ve gaz maskesi olması durumunda zehirlenen işçilerinin kurtarılmalarının mümkün olabileceğini belirten Sarıyıldız, Şırnak’ta çok sayıda maden ve kömür ocağı olmasından ötürü her an bir kaza yaşanma riskine dikkat çekti. Şırnak’taki maden ve kömür ocaklarında binlerce işçinin çalıştığına vurgu yapan Sarıyıldız, bunun da devletin bilgisi dahilinde olduğunu ve olası yaşanabilecek kazalara karşın hazırlıklı olunması gerektiğini kaydetti.

Yaşanan kazaya ilişkin Şırnak Valisi’yle görüştüklerini belirten Sarıyıldız, validen gaz sıkışmasının yaşandığı ve 3 işçinin zehirlendiği ocağa ilişkin “Onlar kaçaktı çalıştırılmamaları gerekiyordu” cevabı aldıklarını söyledi. (DİHA)

Yoruma kapalı