Lice’de asker halka ateş açtı: 2 ölü

licede-nobete-saldiri-3-kisinin-yasamini-yitirdi-iddiasi093b386576c5a852120b

Lice merkezine gelişleri engelleyebilmek için ilçe merkezine 10 km uzaklıktaki Çalıbükü mezrasına kurulan askeri arama noktasını protesto eden halkın üzerine çapraz ateş açıldı. Ramazan Baran ve Baki Akdemir olay yerinde yaşamını yititirken çok sayıda kişi yaralandı.

Evrensel Gazetesi’nden Faruk Ayyıldız’ın haberine göre; İki kurşunla yaşamını yitiren Baki Akdemir diğer vatandaşlar tarafından olay yerinden alınarak önce köye daha sonra hastaneye getirildi. Saldırıda yaralanan Abdullah Akkulu ve Ahmet Arslan isimli yurttaşlar ise Diyarbakır’a getirilerek Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Acil Servisi’ne kaldırıldı.

Polis cenazeyi kaçırmak istedi

Akdemir’in gece saatlerinde hastaneye getirilmesinin ardından gece 02:00 sularında hastaneye çok sayıda polis zırhlı aracı geldi. Savcılığın talimatıyla cenazeyi Malatya’ya götüreceklerini söyleyen polislere Akdemir’in yakınları ve Liceliler izin vermedi. Bunun üzerine polisler hastaneden ayrılmak zorunda kaldı. Sabah erken saatlerde tekrardan hastaneye gelen polisler otopsinin Lice’de yapılacağını bildirdiler. Otopsi sırasında hastane önünde bekleyen zırhlı araçlara Akdemir’in ailesi ve vatandaşlar taş ve sopalarla tepki gösterdi. Bir zırhlı aracın kamerası kırılırken, polis araçları tepki üzerine geri çekilmek zorunda kaldı.

Savcı yaşananlara arbede dedi

Savcının otopsi raporuna “arbede” yazdırmak istemesi ise gerginliğe sebep oldu. Akdemir’in akrabaları savcının bu tutumu üzerine otopsiyi aile gelene kadar bekletme kararı aldı.  Akdemir’in ailesi ise uzun süre yol kontrolünde bekletildi. Lice’ye gelen tüm yollar askerler tarafından kapatılırken, Akdemir’in ailesi görüşmeler sonrası ilçeye varabildi.

Askerler bölgeden kaçmış

Asker saldırısının yaşandığı Çalıbükü mezrası ise askerlerce boşaltılmış durumda. Vatandaşlar 10 gündür askerlerin bu bölgeyi kontrol altında tuttuğunu anlatırken, dün yaşananların ardından bölgenin terk edildiğini söylediler. Askerlerin ardından incelediğimiz bölgede çok sayıda uzun namlulu silah kovanı ve henüz kullanılmamış mermi mevcuttu. Olayın hemen ardından askerlerin aceleyle bölgeyi terk edildiği anlaşılırken, mevzilerde şarj cihazları, gıda malzemeleri ve kumanyaların unutulduğu dikkat çekti. Bölgede dikkat çeken diğer bir detay ise askeri mevzilere üç hilaller çizilmesiydi.

Her yerden ateş edildi

Askerlerin halkın üzerine ateş açtığı alanda karşılaştığımız çoban Bayram Erdem aynı zamanda lise öğrencisi. Keçilerini otlattığı sırada olaylara tanık olduğunu anlatan Erdem, “Askerler dört bir yandan ateş açmaya başladılar” dedi. Alandaki insanların çapraz ateşe alındığını kaydeden Erdem, “Ambulans aradım ancak gelmedi. Daha sonra askerler bir araçla yaralıyı götürdü. Helikopterler tepede uçuyordu” diye konuştu.

Lice merkezde kepenkler kapalı

Sabah erken saatlerde yapılan otopsinin ardından Baki Akdemir’in cenazesi hastaneden alınarak Kali Camisine getirildi. İlçede tüm kepenklerin kapalı olduğu görülürken, yurttaşlar Akdemir’in cenazesini Hedik köyüne götürerek, defnedecek.

Lice gazetecilere yasak


Lice’de Abalı bölgesinde askerlerin açtığı ateş sonucu ölen ve yaralananlar olurken, olay yerine gitmek isteyen gazeteciler engellendi. Abalı karakolu bölgesinde askerlerin saldırısında yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre biri kadın 3 kişinin öldüğü ileri sürülürken, bölgeye ulaşımın askerler tarafından engellenmesi nedeniyle sağlıklı bilgi alınamıyor. Olay yerine Hani-Kocaköy ve Lice-Bingöl karayolundan gitmek isteyen gazeteciler, askerler tarafından engellendi. Yapılan saldırıda yaralıların da olduğu bildirilirken, konu hakkında henüz resmi yetkililer bir açıklamada bulunmadı.

Polis hastane önünde halka saldırdı

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi’ne bir ölü ve yaralıların getirilmesi ardından halk hastane Acil Servisi önüne akın etti. Burada “Şehit Namırın” şeklinde slogan atan halka polis gaz bombası ile saldırdı. Saldırıya halk da pet şişeler ve taşlarla karşılık verdi. Üniversite Acil Servisi önünde gerginlik devam ediyor. Öte yandan, Lice saldırısı ardından, kent genelinde polisin sıkı güvenlik önlemleri aldığı ve bazı caddelerde asayiş uygulaması başlattıkları görüldü.

Valilik, hayatını kaybeden Ramazan Baran’ı suçladı

Diyarbakır Valiliği, Lice’de meydana gelen olaylar ilgili yaptığı yazılı açıklamada bir kişinin öldüğünü biri asker 2 kişinin de yaralandığını belirtti. Valilikten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: ‘07.06.2014 günü saat 18.00 sıralarında Diyarbakır – Bingöl karayolunun güvenliğini sağlayan güvenlik güçlerine yapılan silahlı saldırı sonucu, çıkan çatışmada 2 saldırgan yaralanmıştır. Askeri helikopter ile Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan saldırganlardan 1’i yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. Diğer saldırgan ve yaralanan 1 askerin tedavisi sürmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığınca gerekli soruşturma başlatılmıştır. Ayrıca konu idari yönden de takip edilmektedir.’

Askerlerin olduğu yerde kovanlar dolu

Diyarbakır’da saldırının yaşandığı yere ulaştığımızda, olayı yaşayan halk askerlerin herkesi taradığını söylediler. Halk askerler ateş açtıktan sonra askerlerin bölgeyi terk ettiğini belirterek 3 ölümün yaşandığını iddia ettiler. Askerlerin olduğu yeri terk ederken geride boş uzun namlulu silah mermilerinin kovanlarının olduğunu, birçok eşyalarını geride bıraktıklarını gördük. Medyanın günlerdir gerçekleri yansıtmadığı ve kışkırtıcı haberler yaptığını söyleyerek kızgınlıklarını dile getiren köylüler, ölen yurttaşlardan birinin köyde olduğunu, 10 gündür tüm tepelerin askerlerce tutulduğunu anlatarak “İlk defa ateş açılmadı. Tepeler 10 gündür askerlerde. Bu defa öldürmek için taradılar. Ölünce mi sesimiz duyulacak?.” dediler.

Yoruma kapalı