Mahkeme 19 Aralık subayının bulunmasını istedi

hayata-donus

12 tutuklunun katledildiği, 55’nin yaralandığı Bayrampaşa Cezaevi katliamıyla ilgili açılan davada mahkeme, emniyetten hakkında zorla getirme kararı bulunan operasyon yapıldığı dönemde cezaevinde Jandarma Taburu İstihbarat Subayı olan emekli binbaşı Zeki Bingöl’ün adresini tespit ederek, getirilmesini istedi.

Bayrampaşa Cezaevi’ne “Hayata dönüş” adı altında 19 Aralık 2000’de yapılan 12 tutuklunun katledilmesine, 55’nin de yaralanmasına sebep olan operasyonla ilgili açılan davanın 14. duruşması Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya 2 tutuklu sanık ile birlikte yaşamını yitiren tutsakların çok sayıda avukatı katıldı. Duruşma, Mahkeme Başkanı Hayri Özdal’ın daha önceki celselerde yazılan müzekkerelere gelen cevapları okuması ile başladı.

Mahkeme başkanının bazı tanıkların talimatla alınan ifadelerini okuması üzerine avukat Ömer Kavili söz alarak tanıkların hepsinin mahkeme huzurunda dinlenmesini talep etti. Ardından avukat Several Ballıkaya da taleplerini içeren 10 sayfalık dilekçesini heyete sundu. Ballıkaya, bugüne kadar bilgi istedikleri ve tüm taleplerini reddeden Jandarma Genel Komutanlığı’nın operasyonda yer alan Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı’nda (JKÖAK) görevli 9’u emekli 252 subay ve askerin isim listesini gönderdiğini hatırlattı. Ballıkaya ayrıca bugüne kadar gizlenen isimlerle ilgi mahkemenin son gönderilen listeye atıfta bulunarak cezaevlerine yapılan operasyonlara katılan tüm birliklerin mahkeme tarafından Jandarma Genel Komutanlığı’ndan istenilmesini talep etti.

Operasyona dair adli emanette tutulan, içinde tutsakların yanmış giysilerinin, mermi çekirdeklerinin ve bir çok başkaca delilin bulunduğu 8 çuval dolusu delilin mahkeme ve müdahil avukatlarla birlikte incelenmesini talep etti. Ballıkaya daha önce hakkında zorla getirme kararı bulunan fakat mahkemeye getirilmeyen operasyon yapıldığı dönemde cezaevinde Jandarma Taburu İstihbarat subayı olan emekli binbaşı Zeki Bingöl’ün adresinin tespit edilerek, mahkemeye getirilmesini de talep etti.

Avukatların taleplerinin ardından ara kararını açıklayan heyet, emekli binbaşı Zeki Bingöl’ün adresinin tespiti için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere yazılmasına, Jandarma Genel Komutanlığı’na yazı yazılarak operasyon öncesinde cezaevleri gezi inceleme raporunun operasyona katılanların yargılanmasının engelleneceğinin belirtildiği ve kayıp olan 5’inci sayfasının istenmesine karar vererek duruşmayı 9 Aralık tarihine erteledi.

Zeki Bingöl kimdir?

Operasyon yapıldığı dönemde Bayrampaşa Cezaevi’nde Jandarma Taburu İstihbarat subayı olarak görev yapan Zeki Bingöl, cezaevi katliamı hakkında yıllar sonra “Bayrampaşa Cezaevi Gerçeği” isimli bir kitapta kaleme aldı. Bu kitapla birlikte bazı gazetelerde katliama dair anlatımlarda bulunan Bingöl, operasyon kararının o dönemde hükümette olan Başbakan Bülent Ecevit ve ekibini yıpratmak ve ülkedeki ulusalcılığı güçlendirmek amacıyla 28 Şubat’ın bir devamı olarak MGK tarafından alındığını anlatmıştı. Operasyonun yine emir komuta zinciri içinde yapıldığını belirten Bingöl, en tepede dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ın bulunduğunu söylemişti.

Operasyonda en çok gündeme gelen konulardan biri de kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddialardı Bingöl, yıllar sonra bu konuda meslek hayatı boyunca hiç görmediği ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın envanterinde olmayan silah ve bombaların operasyonda kullanıldığını ifade etmişti.

Kitabında yer alan ve medyaya yansıyan anlatımları üzerine davaya bakan mahkeme, 2 Aralık 2011’de görülen duruşmada dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici, Bayrampaşa Cezaevi’nden sorumlu Savcı Fikret Ünalan ile Zeki Bingöl’ün ‘Tanık’ sıfatıyla dinlenmelerine karar vermişti.

Mahekemede 25 Mayıs 2012’de dinlenen dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olan Ferzan Çitici, operasyonun arkasında durmuştu. 27 Kasın 2012’deki duruşmada Savcı Fikret Ünalan ise operasyona “bizzat tanıklık etmediğini” söylemişti. (DİHA)

Yoruma kapalı