Müslim: IŞİD’i bölgede çıkarı olan bazı NATO ülkeleri kullanıyor

PYD lideri Salih Müslim, BBC’de katıldığı programda IŞİD sorunu ve Rojava’nın statüsüne ilişkin konuştu. NATO ülkelerinin IŞİD’i amaçları doğrultusunda kullandığını söyleyen Müslim, Rojava’da bağımsızlık peşinde koşmadıklarını da ifade etti.

Rojava’nın en büyük Kürt örgütü PYD’nin Eş Başkanı Salih Müslim, BBC’nin ‘Hard Talk’ programına konuk oldu, bölgedeki saldırılarını sürdüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ve Rojava hakkındaki sorulara cevap verdi.

PYD lideri, IŞİD’in oluşmasına, “Ortadoğu’da çıkarı olan bazı NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) üyesi ülkelerin” sebep olduğunu savunarak, örgütün bu güçlerce kullanıldığını söyledi.

Müslim, IŞİD’i kimlerin oluşturduğu sorusuna “ABD, Britanya, Fransa ve bazı Ortadoğu ülkeleri” cevabını verdi.

Örgütün bu kadar güçlenmesinde Suriye’ye çok sayıda silahın sokulmasının sebep olduğunu ifade eden Müslim, “Bu çok büyük bir hataydı. O silahlar kimin eline geçeceği bilinmeden yollandı. Sivillere yönelik insani yardım için ayrılan para bile bu gruplara silah temin etmek için harcandı.” yorumunda bulundu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani’nin bağımsızlık referandumuna dair açıklamalarını da yorumlayan Müslim, bağımsızlığın şu an Kürtler ve Ortadoğu için çözüm oluşturmayacağını düşündüğünü dile getirdi.

PYD Eş Başkanı, Rojava’da bağımsızlık peşinde olmadıklarını da söyledi, ilan edilen kantonların PYD’nin değil, bölgede Süryaniler ve Araplar dahil tüm kesimlerin ortak eseri olduğunu vurguladı.

Amaçlarının Suriye halkını bir arada tutmak ve Cenevre iki konferansı doğrultusunda rejime karşı muhalefeti tek çatı altında toplamak olduğunu ifade etti.

Kürtlerin bulundukları tüm ülkelerde saldırı altında olduğunu da sözlerine ekleyen Müslim, birlik olmalarının önemli olduğunu vurguladı.salihmuslim

Yoruma kapalı