Samandağ halkı Evvel Temmuz’u festivalle kutladı

Arap kültürünün bir parçasını oluşturan geleneksel Evvel Temmuz kutlamaları bu yıl da Samandağ’da 2 Temmuz’dan 14 Temmuz’a kadar süren Festival şeklinde, onbinlerce kişinin katıldığı konser, sergi, turnuva, panel ve diğer etkinliklerle gerçekleştirildi. Bu yılki festivale Selda, Özlem Özdil, Pınar Aydınlar gibi sanatçılar, Filistinli lider Leyla Halid, HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, SYKP Eşbaşkanı Tuncay Yılmaz, CHP PM üyesi Fikri Sağlar gibi politikacılar, İsmail Saymaz, Alptekin Dursunoğlu gibi gazeteci-yazarlar katıldı.

Samandağ Kalkındırma Derneği ile Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği’nin birlikte organize ettiği Festival, Samandağ’ın beldelerinde 2 Temmuz’dan itibaren çeşitli etkinliklerle başladı. Mağaracık, Sutaşı, Yaylıca, Koyunoğlu, Karaçay ve Tekebaşı’nda Arapça tiyatro yapan Mesreh el Emel topluluğu “Sârha” oyununu sahneledi. Aynı zamanda Samandağ Halkevi’nin katkılarıyla Berkin Elvan Satranç Turnuvası ve Ahmet Atakan Masa Tenisi Turnuvası; Binaki (Sveydi, bir iskambil oyunu) Turnuvası, ayrıca Arapça şarkı yarışması ve resim sergisi etkinlikleri yapıldı ve kazananlara ödül verildi. Festivalin en kitlesel etkinlikleri (büyük konserler ve paneller) 10-14 Temmuz’da Samandağ sahilinde gerçekleşti.

Festival kapsamında, politik ve kültürel çok sayıda panel yapıldı. Bu panellere katılanlar arasında, efsanevi Filistinli gerilla ve lider Leyla Halid, HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, SYKP Eşbaşkanı Tuncay Yılmaz, YSGP Eşbaşkanı Naci Sönmez, CHP PM üyesi Fikri Sağlar, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, EMEP Gen. Başk. Yard. Ender İmrek, Kadın Emeği dergisi editörü Hikmet Sarıoğlu, gazeteciler Alptekin Dursunoğlu, Hasan Sivri, İsmail Saymaz, sanatçı Barış Atay bulunuyordu.

Öne çıkan paneller ise “Türkiye’de Siyasal Durum ve Sol”, “Arap Alevi Gençlik Hareketi”, “1. Yılında Gezi Direnişleri”, “Fatsa’dan Dikili’ye Sosyal Halkçı Belediyecilik”, “Şiddet mi? O da ne?” (Kadın paneli), “Ortadoğu ve Suriye” başlıkları altında yapılanlardı.

Evvel Temmuz Festivali’nin ayrılmaz bir parçasını oluşturan, sahildeki kumsalda yapılan büyük final konserinin solisti Selda’ydı. Konser, yaklaşık 20 bin kişilik coşkulu bir izleyici kitlesiyle gerçekleşti. Ancak Festival kapsamında aynı zamanda pek çok sanatçı sahne aldı. Özlem Özdil, Pınar Aydınlar, Grup Praksis, yerel sanatçılar Semir Yalçın ve Neriman Bolat, Mesreh el-Emel tiyatro grubu etkinliklerde yer aldılar.

140714_evvel-temmuz5_pane2 140714_evvel-temmuz5_pane1 140714_evvel-temmuz4_mesreh-el-emel 140714_evvel-temmuz3_gazete-cocuk 140714_evvel-temmuz2_konser2 140714_evvel-temmuz1_halay

Yoruma kapalı