Sivas şehitleri pek çok ilde anıldı

33 aydının diri diri yakıldığı Madımak katliamı, 21. yılında pek çok kentte düzenlenen eylem ve etkinliklerle lanetlendi.

ANKARA

Ankara’da binlerce kişi, Sivas’ta yaşamını yitirenleri anmak için Toros Sokak’ta bir araya gelerek Kolej Meydan’ına yürüdü.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çağrısıyla düzenlenen mitinge Sivas şehitlerinin yakınlarının yanı sıra, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler de katıldı.

Anma programı, saygı duruşu ile başladı. Ardından bir açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı Önder Aydın, “Türkiye devleti ne yazık ki hala Madımak katliamıyla yüzleşmiş ve bu katliamın arkasındaki karanlığı aydınlatmış değildir” dedi.

Yaşamını yitirenlerin aileleri adına konuşan Hüseyin Özkan da 21 yıldır bu katliamın faillerinin bulunmadığını hatırlatarak, bugün çocuklarını yüz binlerin andığını, katillerin ise lanetlendiğini dile getirdi. Konuşmaların ardından sahne alan gruplar Sivas’ta yaşamını yitiren aydınlar için bestelenen ezgileri Kürtçe ve Türkçe seslendirdi.

İSTANBUL

Kocamustafapaşa‘da iki ayrı eylem düzenlendi. HDK Fatih İlçe Meclisi üyeleri, Kocamustafapaşa Meydanı’nda toplanarak basın açıklaması yaptı. “Pirsultan’lar yaşıyor direniş büyüyor” pankartı açılan eylemde meclis adına konuşan Arzu Fırat, Sivas katliamının, kültürlerin beşiği sayılan Mezopotamya topraklarında dinmeyen acılardan sadece birisi olduğunu söyledi. Fırat, “AKP Hükümeti katliamın arkasındaki karanlık güçleri ortaya çıkarmadı” dedi. Fırat, “Hesap sormanın ve yüzleşmenin yolu, ortak bir demokrasi ve özgürlük programıyla mücadele etmekten geçiyor. Türkiye’nin farklı halklarının, inançlarının güçlerini, iradelerini birleştirmek; demokrasi, eşitlik, adalet mücadelesini yükseltmek önümüzdeki tek yoldur” diye konuştu.

HDK’liler açıklamanın ardından Kocamustafapaşa Dayanışması’nın, Ermeni kilisesi önünde düzenlendiği anma etkinliğine katıldı. HDK’liler, eylem alanına “2 Temmuz’u unutma, unutturma”, “Katil devlet hesap verecek”, “Pirsultanlar yaşıyor, direniş büyüyor” sloganlarıyla geldi.

Saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan Adalılar Kültür Merkezi temsilcisi Burak Yücel, “Çorum, Maraş, 19 Aralık hapishaneler katliamı, Roboskî katliamı ve Gezi’de yitirdiklerimiz ve bu ülkede yaşanmış Dersim, Ermeni, Gazi katliamı ve tüm coğrafyada halklarımızın çektiği birçok acı, yaşanan birçok katliam var. Bu bu ülkenin tarihi kanlı bir tarihtir” dedi.

Etkinlik 2 Temmuz’a ilişkin kısa film gösterimi, şiir ve müzik dinletisi ile devam etti.

İHD İstanbul Şubesi üyeleri de Sivas şehitlerini anmak için Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı. Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile “Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankartın açıldığı eylemde, İHD Şube Başkanı Abdulbaki Boğa bir açıklama yaptı. Boğa, Sivas katliamının toplumsal barışta yarattığı tahribatın tam olarak araştırılmadığını söyledi. 21 yıldır sorumluların ortaya çıkarılmasını istediklerini ifade eden Boğa, “Yaşanan travma, gelecek kuşaklara aktarılan etkilerini kaybetmeyecek ve ne yazık ki son dönemde de Alevilere yönelik kutuplaştırıcı devlet ve siyaset dili benzer sonuçlara davetiye çıkarmaktadır” diye konuştu. Devletin Alevilere yönelik tutumunun ne AKP öncesi ne de AKP hükümetleri döneminde değiştiğini dile getiren Boğa, Alevilere dönük cinayetlerin ‘insanlığa karşı suçlar kapsamında alınmasını istedi. Boğa, hükümeti Sünnileştirme politikalarından vazgeçmeye çağırdı.

İstanbul’da ayrıca BEKSAV Sinema Atölyesi tarafından hazırlanan “2 Temmuz” belgeseli, Kadıköy Bahariye Caddesi’nde gösterildi. 16.9 Sinema Kolektifi tarafından düzenlenen gösterimde, Sivas şehitleri anıldı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Bahçelievler İlçe Meclisi de 2 Temmuz Şirinevler Meydanı’nda Sivas şehitlerini andı. Saygı duruşu ile başlayan anmada hayatını kaybedenlerin isimleri okundu ve “Yaşıyor” denildi. Okunan şiirlerle birlikte “Sivas’ı unutma unutturma”, “Sivas’tan Gezi’ye katil evlet hesap verecek”, “Roboski’den Sivas’a katil devlet hesap verecek”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” sloganları atıldı.

HDK adına yapılan basın açıklamasında devletin Alevi toplumundan özür dilemesi talep edildi. Devletin inkar ve asimilasyon politikalarının eleştirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sivas Katliamı da Roboski katliamı gibi devletten, devletin Alevi toplumuna ve Kürt halkına geleneksel bakış açısından, inkâr ve asimilasyon politikalarından ayrı düşünülemez.

Hesap sormanın ve yüzleşmenin yolu, ortak bir demokrasi ve özgürlük programıyla mücadele etmekten geçiyor. Türkiye’nin farklı halklarının, kimliklerinin, inançlarının ve kültürlerinin güçlerini, enerjilerini ve iradelerini birleştirmek; demokrasi, eşitlik ve adalet mücadelesini yükseltmek önümüzdeki tek yoldur.”
Anma etkinliği, söylenen türkülerin ardından sona erdi.

Okmeydanı halkı da Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nde yürüyüş yaptı. Mahalle muhtarlığı önünden Anadolu Kahvesi’ne yapılan yürüyüşe yoğun bir katılım oldu. Anma etkinliğinde Sivas şehitlerinin yanısıra Gezi şehitlerinin de fotoğrafları taşındı.

Sivas’ta yitirilenlerin isimlerinin teker teker okunmasının ardından yapılan basın açıklamasında Sivas Katliamı’nı gerçekleştiren katliamcı zihniyetin bugün AKP ile sürdüğü, sadece Sivas değil, Reyhanlı, Roboski, Soma gibi katliamların sorumlusunun da AKP iktidarı olduğu ifade edildi.

Anma etkinliği, AKP Hükümeti’ne karşı ortak mücadele yürütülmesi çağrısıyla sona erdi.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla Adalar Migros önünden Espark’a yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş boyunca, “Sivas’ı unutma unutturma”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı. Yürüyüş güzergahında Ali İsmail Korkmaz Heykeli önüne gelindiğinde, “Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür”, “Ali İsmail Korkmaz Eskişehir unutmaz” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri adına Eskişehir Tabip Odası Başkanı Dr. Bülent Nazım Yılmaz bir açıklama yaptı. Yılmaz, Madımak katliamı davasının zaman aşımına uğratılmasını eleştirdi, derhal kararın iptalini istedi.

Yılmaz, şöyle konuştu: “Basın açıklamasında “Sivas Katliamı sorumlusu özgürlüklere, eşitliğe, kardeşliğe, aydınlığa, laikliğe karşı olan ve bu talepleri kanla, baskıyla, zorla bastırmayı kendine temel siyasi görev sayan tekçi anlayıştır. Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi’ne dönüştürülmesini, katliamın sanık ve sorumlularının ve katliamın soruşturma ve yargılamasını etkileyen siyasal sorumluların yargılanmasını talep ediyoruz. İnsanlık suçlarının zaman aşımı olmaz, Yargıtay’ın acilen bu kararı geri çevirmesini talep ediyoruz.”

Açıklamanın ardından eylem semah ve türkülerle devam etti.

KOCAELİ

Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde ESP, BDP, ÖDP, Eğitim Sen’in de içinde olduğu Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yürüyüş ve forum düzenlendi. Trafo Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi, Madımak’ta katledilen aydın ve sanatçıların fotoğraflarının olduğu pankart taşıdı.

“Sivas’ı unutma unutturma”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” sloganlarıyla Gebze Çamlık Parkı’na yürüyen kitle, burada basın açıklaması yaptı. Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Güngör İrdem, Madımak katliamının insanlığa karşı işlenmiş en büyük suçlardan biri olduğunu ifade etti. İrdem, “Bizler canlarımızı yakanları unutmadık, unutturmadık. Her seferinde inkar ve imha politikaları ile kimliğimizi hadef alanlara sessiz kalmadık. Eşitlik, özgürlük için alanlara çıktık, acımızı da öfkemizi de haykırdık. Dilimize, inancımıza, kimliğimize, kültürümüze hayatımıza kast edenleri tanıyoruz. Onlar tek din, tek dil, tek bayrak diyerek tüm renklerimizi solduranlardır” dedi.

Açıklamanın ardından Çamlık Parkı’nda forum düzenlendi. Forumda Madımak katliamı başta olmak üzere halklara yönelik katliamlar tartışıldı. Forumda söz alan bir emekçi memur, “Madımak katliamının 21. yıl dönümünde 4+4+4 eğitim sistemine, zorunlu din dersi dayatmalarına ve dinci gericiliğe karşı birlik olmalıyız” dedi.

Gezi direnişi nedeniyle tutuklanarak bir süre hapishanede kaldıklarını hatırlatan Mustafa Keskin ise “Sivas Madımak katliamı, Gezi direnişi ve diğer katliamlarda şehit düşenlerin bizlere büyük sorumluluklar yüklediğinin bilinciyle mücadele vermeliyiz. Onlar bu davaya ömürlerini verdiler” dedi. Keskin, cumhurbaşkanlığı seçimini de hatırlatarak, Madımak katliamınım hesabının sorulması, zorunlu din dersi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması için oyların renginin belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

BURSA

Bursa’da Alevi örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin çağrısıyla Setbaşı Mahfel’de bir araya geldi.

Sivas şehitlerinin fotoğraflarının taşındığı eylemde, HDP/HDK “Sivas-Taksim-Roboski faşizme karşı omuz omuza” pankartı açarak yürüyüşe katıldı.

Eski adliyeye doğru yürüyüşe geçen kitle, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Sivas’ın katili AKP’yi kuranlar”, “Dün Sivas’ta bugün Lice’de çözüm faşizme karşı savaşta”, “Sivas’ın katili faşist devlettir” sloganlarını attı.

Yürüyüşün ardından Sivas şehitlerinin isimleri okunarak saygı duruşu yapıldı.

SAMSUN

Samsun’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Samsun Şubesi, KESK, TMMOB’un da aralarında olduğu kurumlar, İlkadım İlçesi İstiklal Caddesi’nde bir araya gelerek, Uğur Mumcu Parkı’na yürüdü. Eyleme ÖDP, ESP, Halkevleri, SYKP, SDP üyeleri de katıldı.

Burada kitle adına açıklama yapan SES Samsun Şube Başkanı Süleyman Bal, 2 Temmuz 1993’de Türkiye’nin insanlık tarihine utanç sayfalarından birinin daha eklediğini söyledi.

AYDIN

Aydın’ın Sevgi Yolu sokağı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, AKP Aydın İl Başkanlığı’na yürüdü. Sivas’ta katledilen 33 aydının fotoğraflarını taşıyan kitle, “Sivas’ı unutma unutturma” sloganını attı.

AKP binası önünde kitle adına açıklama yapan Hacı Bektaşlu Kültür Vakfı Aydın Şube Başkanı Rıza Akdeniz, “Madımak’ta 33 canı yakanlarla şimdi Ortadoğu’yu cehenneme çevirenleri kullananlarla aynı emperyalist güçler” diye konuştu. Didim İlçesi’nde de siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri katliamı protesto ederek yaşamını yitirenleri andı.

URFA

Urfa’da BDP İl Örgütü tarafından Sivas şehitlerini anmak için eylem düzenlendi. Eyleme HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan da katıldı.

Karakoyun İş Merkezi önünde düzenlenen eylemde, “Sivas’ı unutmak ihanettir” sloganı atıldı. BDP İl Eş Başkanı Celalettin Erkmen, “35 yurttaşımızın katledilmesi bizlere Türk-İslam sentezcilerinin ellerine fırsat geçince neler yapabileceklerini bir kez daha göstermiştir. 21. yüzyılda 33 aydınımızı yakarak öldüren zihniyet bugün sadece Türkiye’de değil, Rojova’da Türk-İslam sentezcilerinin halkın direnişi karşısında AKP iktidarı El Nusra’yı terör listesinden çıkararak yanı başımızda IŞİD’i besleyerek Rojova’da da iş başındadır” dedi. Erkmen, Madımak Oteli’nin müze haline getirilmesini istedi.

Kaynak: Etha

Yoruma kapalı