Mansur’dan Boykot’a – Erdal Kara

TKP’nin iki kanadı da aynı kafada… “Gericiler arasında gerici beğenmek zorunda olmadıklarını” söylüyorlar. Aynen katılıyoruz. Erdoğan’ın karşısında Ekmeleddin’e verilen oylar, AKP’nin, dinci gericiliğin yaşam alanını genişletmekten başka bir işe yaramaz.

Peki HDP’nin adayı? O da gerici midir? Selahattin Demirtaş gerici midir? Aklı başında hiçbir sosyalist bu iddiayı ileri sürmeye yeltenmez. TKP’nin iki kanadı da böyle bir iddia ileri sürmüyor kuşkusuz.

Peki ne yapıyorlar? Bugüne kadar yaptıkları açıklamalardan gördüğümüz kadarıyla körebe oynuyorlar. Sanki Selahattin Demirtaş Cumhurbaşkanı adayı değilmiş gibi davranıyorlar. Peki bu körlüğü hangi tülbent ile örtmeye çalışıyorlar? Boykot taktiği ile…

Yerel seçim sonuçlarını analiz ederken söylemiştik. Ankara’da TKP ile ÖDP’nin belediye meclis oyu 9000 civarında iken Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kaya Güvenç’in oyu yaklaşık 2500 idi. Bu hesapta Ankara’da siyasal olarak daha etkin olduğunu bildiğimiz Halkevleri yoktu. HDP’den kaçan doluya tutulmuş, bu ittifakı oluşturan siyasal çevrelerin seçmeninin en mütevazı hesapla 6’sından 5’i oyunu Mansur’a basıp geçmişti.

Şimdi taktik nedir? Boykot taktiği. Boykot hangi koşullarda başvurulması gereken bir taktiktir tartışmasına hiç girmeyeceğiz. Çünkü meselemiz “teorik” bir mesele değildir. Gayet pratik bir meseledir. TKP’nin gönlünden geçen, el altından oy verebileceği CHP’li bir adaydır. Laik, cumhuriyetçi bir aday.

Lakin CHP, TKP’yi boşa düşürmüştür. TKP, ne zaman CHP’yi sola çekmeye yeltense, CHP hızla sağa doğru gitmektedir. CHP sağa doğru gittikçe TKP de onun kuyruk hizasında sağa doğru meyletmektedir. Bu da nereden çıktı demeyin? Bakınız Mansur…

Dedik ya, 6 oyun 5’i Mansur’a… Şimdi gidecek yer kalmamıştır. TKP köşeye sıkışmıştır.

Solumuzun hastalığıdır. Ne zaman sıkışsa, cepten “boykot” kartını çıkarmakta ustadır. Sol gösterip sağ vurmanın bildiğimiz yoludur bu. Gerekçe ne? Bu seçim oyununu reddediyoruz. Doğrudur, seçim oyundur. Lakin bu kez oyunda üç oyuncu var. Biri de zinhar gerici değil. Yoksa gerici mi Selahattin Demirtaş? Kuşkusuz değil. Bir kusuru var ama…

Kusuru anasından Kürt doğmuş olmasıdır. Bütün kusuru budur. Kürt hareketine mesafe koymak derdiyle bütün ömrünü CHP’yi sola çekmeye çalışmakla geçirirsen, 6 TKP seçmeninden 5’i Mansur’a basar oyunu, nerede hata yaptım diye hayıflanırken partini karpuz gibi ikiye bölünmüş görürsün. İkisi aynı anda olamaz.

Hem Kürt hareketine mesafe koyup hem CHP sola doğru çekilemez. CHP sola doğru çekilebilir. Lakin CHP’yi sola doğru çekebilecek olan “boykot” taktiği değildir. Sadece ve sadece sosyalist hareketle Kürt hareketinin birleşik yumruğunun korkusudur CHP’yi sola çekebilecek olan. Boykot olsa olsa, CHP’ye yönelik umut kırıklığının dışa vurumudur. Küstük oynamıyoruz tutumudur.

Siyaset Gazetesi Temmuz 2014 Sayısı

Yoruma kapalı