Antakya’da Maraş anması yapıldı

Maraş Katliamının yıl dönümünde HDP Hatay Gençlik Meclisi Antakya Uğur Mumcu’da toplanarak, Armutlu’da Ahmet Atakan’ın şehit düştüğü yere kadar yürüdü ve katliamı lanetledi. Yürüyüş sırasında çevredeki esnafların da destek verdiği gözlendi. Basın açıklamasını Sezgin Kara okudu.

Basın açıklamasının tam metni:

“Otuz altı yıl önce bugün, Maraş’ta başlayan saldırılarda 105 Alevi yurttaşımız katledildi, binden fazlası yaralandı, yüzlerce ev ve iş yeri tahrip edildi. Halklar ve inançlar bahçesi Maraş’ta Alevi, solcu, demokrat insanlar kıyıma uğratıldı, sağ kalanlar da baskı altına alınarak göçe zorlandı. 

Bu katliamdaki baş aktörün “derin devlet” olduğu yıllar sonra o dönemin Başbakanı’nın çekmecesinden çıkan ‘bilgi notu’yla ortaya çıktı. Tarihimiz boyunca egemen güçler, ‘din ve mezhep’ öğesini kullanarak, halklarımızı düşmanlaştırdı. 36 yıl geçti, ancak bu devlet organizasyonunun arkasındaki güçler tam olarak açığa çıkarılmadı. Sorumluluğu bulunanlar ya hiç yargılanmadı ya da bir bölümü, göstermelik davalarla yargılanıp beraat ettirildi. 

Alevi toplumu halen eşit yurttaşlar olarak, güven ve huzur içinde bir yaşam sürdüremiyor. Zaman zaman Alevilerin evleri işaretleniyor, kamu kurumlarında ötekileştirme ve ayrımcılık yaşanıyor. AKP iktidarı, yıllardır sonucu olmayan Alevi Çalıştayları düzenliyor, ama eşit ve ortak bir yaşamı sağlam temeller üzerine oturtacak bir adım atmıyor, Alevi toplumunu oyalıyor. 

Geçmişlerindeki acı olaylarla yüzleşemeyen toplumlar, demokratik ve ortak bir geleceği inşa edemezler. Maraş Katliamı’nın hatırlanması, Alevi toplumunun acılarının paylaşılması, bütün toplumun özgürleşmesi için atılması gereken adımlar arasındadır.  Oysa katliamın yıl dönümünde Maraş’ta anma yapmayı AKP’nin valisi yasaklıyor, faşist güçlerin kutlama yapması engellenmiyor.
AKP Hükümeti, bu yıl da Katliamı’nın Maraş’ta anılmasına izin vermeyerek katliamcı zihniyete sahip olduğunu açığa vurmuştur. Yeni katliamlar yaşamamak için, Maraş’ın unutturulması yönündeki girişim ve çabaları kabullenmeyeceğiz. 

19 Aralık 2000

19 Aralık 2000 yılında, Türkiye yakın tarihinin en kanlı cezaevi operasyonu yapıldı. F Tipi cezaevine geçişi sağlamak üzere aynı anda 20 cezaevinde gerçekleştirilen ve “Hayata Dönüş Operasyonu” adı verilen saldırıda 28’i tutsak, 32 kişi katledildi.

Aradan 14 yıl geçmesine rağmen, operasyon emrini verenler, kimyasal gazları kullananlar ve bu insanlık dışı katliamı gerçekleştirenler cezalandırılmadı. Emir eri durumundaki 39 jandarma erinin yargılandığı göstermelik bir davayla gerçeklerin üstü örtüldü. MGK tarafından alınan bir kararla başlatıldığı açığa çıkan “Hayata Dönüş Operasyonu”nun sorumluları olan ve emri veren dönemin Adalet ve İçişleri Bakanları, Jandarma Genel Komutanı, Bölge ve İl Jandarma Komutanları, Başsavcı ve cezaevinden sorumlu savcılar, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü ve diğer sorumlular hakkında işlem yapılmadı.

Ve Roboski!..

Devletin kanlı Aralık tarihine 2011 Roboski’de 34 Kürt köylüsünün bombalarla katledilmesi eklendi. Kürt halkı da tıpkı Aleviler gibi sistematik olarak devletin inkar ve imhasına maruz kalmaktadır. Devlet katillerden hesap sormak bir yana onları korumak için olmadık yöntemlere başvurmaktadır. Roboski katliamında da sorumluluğu ölen Kürt’lere yıkmaya çalışmıştır.

Maraş’ta 19 Aralık Cezaevleri operasyonunda ve Roboski’de de devletin halklarımıza yaşam hakkı tanımadığı görülmektedir. Bugün Ortadoğu’yu kan gölüne çevirenlerle Maraş’ta katliamı gerçekleştirenler aynı zihniyetin ürünüdür. Fakat bunca gözyaşı ve inkara rağmen umudu büyütenler, kardeşleşmeyi yaşamsallaştıranlar da katliamcı zihniyete karşı Kobanê’de canla başla direniyor. Bizler ülkemizde ki gibi halkların, inançların ve emeğin inkar ve imhasına dayalı bir yönetim değil, Rojava’daki gibi herkesin eşit şartlarda yaşadığı bir düzen istiyoruz. Bunun için Alevilerin, Kürtlerin ve ezilenlerin birlikte mücadelesiyle kurtuluşun gerçekleşeceğine katillerden hesap sorulacağına inanıyoruz.”

 

Related Articles

Köşe Yazıları
Mustafa Durmuş
Bir haberin düşündürdükleri : “Aşırı tedbir Allah’a güveni sarsar!”
Mustafa Durmuş

Özcan Kırbıyık
Türk ordusu -Roboski’de- görevini samimiyetle yerine getirmiştir!
Özcan Kırbıyık

Onur Arpaçukuru
Mülkiye biat etmez
Onur Arpaçukuru