Bafa Gölü için insan zinciri

bafa-gölü

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Bafa Gölü için çevre sakinleri “Son Çığlık” eylemine hazırlanıyor. 19 Temmuz Cumartesi günü Bafa Gölü’nde bir araya gelecek olan çevreciler insan zinciri oluşturacak.

Ay Tanrıçası Selene’nin aynası kararmasın diyen Bafa Gölü’nü Kurtarma ve Yaşatma Platformu’nun çağrısıyla Cumartesi günü saat 17.30’da Bafa Gölü kenarı Hotel Silva Oliva önünde düzenlenecek olan Son Çığlık Eylemi’nde İnsan zinciri oluşturulacak.

Her yıl bahar aylarında zeytinyağı fabrikalarının karasuları, göl kıyısındaki balıkçılık tesislerinin atıkları nedeniyle Bafa Gölü’nün hızla kirletildiği belirten Bafa Gölü’nü Kurtarma ve Yaşatma Platformu kirli atıklarla bozulan su kalitesi nedeniyle gölde “alg” nedeniyle yosunlanmanın arttığını, gölde yaşayan balıklar, sucul canlılar oksijensiz kalarak öldüğünü belirtti.

Bafa Gölü’nün yeniden yaşam bulabilmesi için harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Bafa Gölü’nü Kurtarma ve Yaşatma Platformu’nun açıklaması şu şekilde:

Doğduğu Afyon yakınlarından göle dek geçtiği yerlerdeki yerleşim yerlerinden kaynaklanan evsel atıkarla, sanayi tesislerinden kaynaklanan endüstriyel atık sularıyla ve tarım amaçlı kullanılan gübre ve pestisitlerle kirlenen Büyük Menderes Nehrinin taşıdığı kirlilikle Bafa Gölü ölüyor. Büyük Menderes Nehri ile göl arasına yapılan bent nedeniyle doğal su döngüsü bozulup, durgun suya dönen ve ekolojik dengesi bozulan Bafa Gölü ölüyor. Ve göl sınırlarında kullanıma açılan tarım arazilerinde kullanılan gübre ve tarım ilaçlarının yağmur sularıyla göle taşınmasıyla oluşan zehirlerle Bafa Gölü her geçen saniye ölüyor. Gölde her ilkbahar ve yaz aylarında milyonlara varan balık, kuş ve her türlü sucul canlı kaybının yaşanmakta. Bir an önce önlem alınmalı”

Yoruma kapalı