Cibali Karakolu’na sansür

1951 yılında yazılan Cibali Karakolu oyununda geçen “İlla hükümet mi soyacak?” sözü bir izleyicinin hükümeti rencide ettiğini düşünerek Beyaz Masa’ya şikayet etmesi sonucu sansüre uğradı.

Haber Merkezi – İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Şehir Tiyatroları’nda bu sezon sahnelenmeye başlanan 1951 yılında yazılmış olan Cibali Karakolu oyunuyla ilgili sansür iddialarına bir yenisi eklendi. Tiyatrocu Nedim Saban, ilk olarak Cibali Karakolu’ndan fahişe rolünün çıkarıldığı açıklanmış, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu ise durumu doğrularken iddia edilenin aksine sahnenin çıkmasının sansürden değil oyunun uzun sürüp, sarkmasından kaynaklandığını savunmuştu.

İlla hükümet mi soyacak sözüne sansür

Oyunda bu kez de “İlla hükümet mi soyacak?” repliğinin çıkarıldığı ortaya çıktı. Ahmet Hakan, dünkü köşe yazısında, usta oyuncu Zihni Göktay’ın ağzından bu olayı şöyle aktardı:
“Oyunda emniyet amiri Cafer sevgilisine ‘Gel beni soy’ diyor. Kadın reddedince de ‘illa hükümet mi soyacak?’ diye espri yapıyor. Seyircimizin biri hükümeti rencide ettiğini düşündüğü bu sözü Beyaz Masa’ya şikayet etmiş. Bu 1951 yılında yazılmış bir piyes. Cafer o günkü hükümeti kastediyor. Ama şunu anlatamazsınız. Kaldırdılar o sözü oyundan.”

Related Articles

Volkan Yaraşır
Rusya krizi, ülke iflası riski
Volkan Yaraşır

Tuncay Yılmaz
Biz Devrimci Karargah davasını çoktan çökerttik! – Tuncay Yılmaz
Tuncay Yılmaz