Demirtaş Soma’da: Biz üretiyorsak biz yönetelim

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş bugün Soma’da maden katliamında yaşamını yitirenlerin ailelerini ve mezarlarını ziyaret etti. Soma’da. Yaklaşık 50 araçlık bir konvoyla karşılanan Demirtaş, yanındaki heyetle birlikte önce yaşamını yitiren madenci İsmail Canbal’ın ailesini ziyaret etti, taziye mesajlarını iletti. Ardından Soma maden katliamında yaşamını yitiren madencilerin mezarlarını ziyaret etti. Selahattin Demirtaş’a SYKP Eş Genel Başkanı Tuncay Yılmaz, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, HDP milletvekilleri Levent Tüzel ve Erol Dora, HDP PM ve MYK üyeleri, İzmir HDP İl Başkanı Cavit Uğur eşlik etti.

Madencilerin mezarı başında bir konuşma yapan Demirtaş şöyle dedi, “Bugün ülkenin dört bir yanındaki mezarlıklarda barış ve hayır duaları ediliyor. Bütün işçi ve emekçilere başsağlığı diliyorum. Bir iş cinayetinde bir çırpıda 301 işçi katledildi. 301 işçi, 301 yoksul değil de, 301 işveren, milyarder ölseydi tepkiler böyle olur muydu? Başbakan ‘kaderdir’ diyebilir miydi? 301 yoksul, yani cebinde parası olmayan öldüğü zaman ağızlarından çıkan sadece yalan oluyor. Göz yaşları da timsah gözyaşları oluyor.

Türkiye’nin yüzde 5’i yüzde 80’inin ürettiğine el koyuyor. 1 işçi ya da bin işçi ölmüş fark etmez onlar için. Yeter ki işçiler çalışsın, onlar kar etsin. Bize, ezilenlere çalışmazsanız aç kalırsınız diye dayattılar. Hayır, biz paranın kölesi olmayacağız, patronun kölesi olmayacağız demek için birlik olmalıyız. İşçinin Alevi’si, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkes’i olmaz” şeklinde konuştu. Birileri paralarını koyacak yer bulamazken, işçilerin ise sadece üzerlerine örtecek bir avuç toprak bulabiliyor¨ dedi.

Biz üretiyorsak, biz yönetelim

Hala yaşamını yitiren işçilerin sayısının dahi tam olarak açıklanmadığını dile getiren Demirtaş, şunları söyledi: “Sermaye için madenler çalışsın, uluslararası sermayenin ürkmemesi önemli. Kazandıklarının yüzde 10’nu iş güvenliği için harcasalardı tek işçinin burnu kanamazdı. 301 kardeşimiz ölmezdi. Bunlar hayal değil. Çalışanların, alın teri ile üretenlerin vatanı burası. Biz üretiyorsak biz yönetelim.”

“Kimin bu işte suçu varsa kim olursa olsun bu dünyada da öbür dünyada da hesabını verecek. Biz bütün emekçiler, yoksullar, çalışanlar, işçiler bugün inanıyorum ki herkesin kalbi burada atıyor. Herkesin duygusu buradadır. Hakkari’den Ardahan’dan Edirne’den, Kayseri’den de Samsun’dan da herkes bütün emekçilerin gönlü selamı sizinledir. Ölüm elbet çok acıdır geri getiremeyiz ama sonrasında dayanışma ve acıyı paylaşmak çok önemlidir. Birlikte mücadele etmek çok önemlidir. Soma’da katledilen tüm işçilerin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yarın bayramdır. Acılı bir bayramdır. Sizin de eşiniz olmadan ve babasız geçireceğiniz ilk bayramdır. Bu nedenle tüm ailelerimizin tüm Türkiye halkları adına acısını paylaşmak için buradayız. Soma ve Roboskili ailelerin acısı birleştiğinde bu ülke kurtulur” diyen Demirtaş, her iki acının aynı olduğunu söyledi, halklara başsağlığı diledi.

Demirtaş mezarlık ziyaretinin ardından Manisa mitingine katılmak üzere Soma’dan ayrıldı.

soma-demirtas

Yoruma kapalı