Enver Müslim: Kobanê 21’inci yüzyılın direniş kalesi oldu

IŞİD çetecilerine karşı 2 aydır direnen YPG/YPJ direnişçilerinin insanlığın ortak değeri ve sembolü olduğunu söyleyen Kobanê Kantonu Başkanı Enver Müslim, “Kobanê’de insanlık, direniş, vatan sevgisi kazandı. Kobanê 21’inci yüzyılın direniş kalesi oldu” dedi.

DAİŞ çetesinin Kobanê Kantonu’na yönelik 15 Eylül’de başlattığı saldırı ikinci ayını tamamlarken, çetecilere karşı YPG/YPJ öncülüğünde direniş güçlerinin sergilediği tarihi direniş de devam ediyor. Hewler’de düzenlenen bir konferansa katılan Kobanê Kantonu Başkanı Enver Müslim Kobanê’ye dönmek için geldiği Urfa’nın Suruç ilçesinde DİHA’ya konuştu. Müslim!in sözleri şöyle;

Enver Müslim

”İkinci ayını tamamlayan direniş insanlığa mal oldu ve gelecek için insanlarda demokrasi, özgürlükler ve eşitlik adına umut yarattı. Kobanê direnişin sembolü oldu. IŞİD çetesi ağır silahlar ile her taraftan Kobanê’ye yönelik işgal girişimi başlattı, ancak bu girişim Kobanê’de büyük bir direniş ve kahramanlıkla karşılaştı. 18-19 yaşlarında kadın, erkek gençler hafif silahlar ile tanklara karşı koydu. Direnişimiz dünya insanlığı için sembol oldu. Bu insanlık direnişinde pay sahibi olmak isteyen herkes Kobanê’de kendisini buldu. Sembolleşen bu direniş DAİŞ’in kentin merkezine ulaşmasını engelledi. Yaklaşık 20 bombalı araç ile düzenlemek istedikleri intihar saldırılarında başarılı olamadılar. Sivilleri korkutup kaçırmak için düzenledikleri havan saldırılarından sonuç alamadılar. Kobanê’de insanlık, direniş, vatan sevgisi kazandı. Kobanê 21’inci yüzyılın direniş kalesi oldu.

Kobanê Suriye’de halklar için korunaklı, eşit, özgür, birlikte yaşamın kurulduğu, umut yaratan bir kanton oldu. IŞİD’in Kobanê’yi hedefe koymasının nedeni ise şuydu: Suriye’nin geleceği için örnek teşkil ediyorduk. Her halk, her anlayış her renk demokratik bir şekilde kendisini yönetimde görebiliyor, esaslarına göre yaşayabiliyordu. Bu demokrasi, eşitlik ve birlikte yaşam istemeyen karanlık odakların, Kobanê’yi hedef almasına yol açtı. Demokratik Suriye istemeyenler DAİŞ’i destekledi. 19 Temmuz Devrimi ile attığımız adım demokratik Suriye için öncü oldu. Bu yüzden devrimin doğduğu yer olan Kobanê hedefe kondu. Amaç Kobanê’de yeşeren demokratik, eşit, özgür, birlikte yaşamı ortadan kaldırmaktı. Kobanê’de hem askeri hem psikolojik savaş yürütüldü. Düşmesi beklendi, programlandı. Bu yüzden Kobanê’de kırılmak istenen insanlığın özgür, birlikte yaşam iradesidir. Kurduğumuz sistem insanlığın, geleceğinin yaşam projesidir ve toplum esaslıdır. IŞİD’i destekleyen güçlere; bizi ve insanlığa mal olacak sitemimizi tanımaya davet ediyoruz.

Baas rejimi Arap halkı hariç diğer tüm Suriye halklarını inkar etti. Bizim halkların özgürlük ve eşitlik mücadelesine devrimden önce başlamıştık. Bizim için rejim ile ilişkide olduğumuz iddia ediliyor. Bu bir iftiradır. Biz çetelerden bize sığınan rejim askerlerine de, rejim askerlerinden kaçıp bize sığınan ÖSO savaşçılarına da kucak açtık. Çünkü biz insanlığı esas alıyoruz. Bizim mücadelemiz halkların demokratik bir sistemde birlikte özgür, eşit yaşamıdır. Bu yüzden bir halkları inkar eden bir sistemle nasıl ilişkileniriz. Biz savaşan değil kendini koruyan ve barıştan yana bir gücüz. Silahı kendimizi korumak için kullanıyoruz. Biz halkları ve Suriye’deki tüm farklılıkları kapsamayan bir rejim ile asla ortaklık kurmaz, ilişkilenmeyiz. Demokratik Suriye’de hep birlikte yaşayacağız.

Kobanê’de Şehitlerimizin sayesinde bu noktaya geldik. Kahramanlarımızın direnişi dünya insanlığına mal oldu. 18-19 yaşlarında gençlerimiz, özgürlüklerini, topraklarını savunmaya ant içti. Yaşama ve yaşatma iradesi sergilediler. Her direnişçimiz bir destandır. Demokratik Suriye’nin geleceği oldular. Özgürlüğün, eşitliğin, toprak sevgisinin kahramanı oldular. DAİŞ’in beklemediği eylemleri sergilediler. Amerikalılar gördükleri direnişe saygı duymak ve desteklem zorunda kaldıklarını anlattılar. Tüm insanlıkta saygı uyandıran şehitlerimiz ve kahramanlarımıza borçluyuz. Onlar bizim başı dik durmamızı sağladı.

Kobanê’de binlerce sivil topraklarını terk etmedi. YPG ve YPJ’nin ilerlemesi üzerine de binlerce sivil geri döndü. Sınırın üzerinde bekleyen binlerce sivil var. IŞİD bir katliam gerçekleştirmek istedi. Türk devletinin bize karşı duruşuna eleştirilerimiz var. Biz resmi olarak sivil halk ve YPG, YPJ için destek talebinde bulunduk. Çünkü DAİŞ Kobanê’yi işgal ederse Türkiye içinde tehdit oluşturur dedik. Rojava Kürtleri Türkiye için tehdit değildir. Türkiye’de ki barış ve huzur ortamı bizimde faydamızadır. Tür devleti DAİŞ ile komşu olduğu Tıl-Ebyad, Ezaz bölgelerinde askerlerini, polislerini yitirdi. Ama bizim komşu olduğumuz hiçbir alanda bir sıkıntı yaşanmadı. Kobanê’de yaşayan sivilleri görmeli ve destek sunmalıdırlar.

Kobanê de direnişe dahil olan Burkan El Fırat güçleri dahil olmak üzere, demokratik Suriye’den yana olan tüm güçler ile birlikte hareket edeceğiz. YPG, YPJ direnişi olmadan koalisyonun bombardımanı sonuç vermezdi. Irak’ta ki Hit kentine aralıksız bombardıman düzenleyen koalisyon uçakları, sonuç alamadı ve Hit düştü. Çünkü karada yürütülen güçlü bir direniş yoktu. Bu yüzden koalisyon güçlerinin bombardımanı YPG, YPJ direniş ile birleşince sonuç veriyor. Güney Kürdistan’ın Peşmerge gücünün Kobanê’ye gelişini biz istedik güney hükümeti onayladı ve peşmerge geldi. Gücümüze güç kattı. Bu yüzden istemediğimiz söylemi Kürtlerin birlikteliğini manipüle etme amaçlıdır. Hem koalisyon güçlerine hem de peşmergeye teşekkür ediyoruz.

Hewler temasları olumlu geçti ve bir çok görüşme gerçekleştirdik. Uluslararası bir konferansa katıldık. Kürtlerin Ortadoğu’da ki rolü, Kobane direnişi ve DAİŞ başlıklarında bir konferans gerçekleşti. Tüm Kürdistani ve uluslararası heyetler ile görüşmelerimiz oldu. Hepsi olumlu geçti. Kobanê’ye destek sözü verdiler. Yine Kürdistani güçler ulusal kongre ve askeri ortak komutanlık konularında fikir birliği vardı.

Kobanê direnişinde insanlık kazandı. 4 parça Kürtlerin kanı Kobanê’de aktı. Kürtlerde birliktelik ruhu gelişti ve sorunlarını uluslararası bir boyuta taşıdı. İnsanlık adına ne varsa Kobanê’de kazandı.”  (DİHA)

 

Yoruma kapalı