HDK’nin 5. Olağan Genel Kurulu sonuçlandı

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) Ankara’da 15-16 Kasım tarihlerinde yapılan5. Olağan Genel Kurulu sonuçlandı. Eşsözcülüğe tekrar Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü seçildi. Sonuç Bildirgesi’ni okuyan HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, HDK programının özünü “Yeni Yaşam Çağrısı’nın oluşturduğunu söyledi. Kürkçü, “HDK, yeni yapısıyla şimdiye kadar buluşamadığı toplumsal güçlerle buluşmayı, özgürlük ve demokrasi mücadelesi dinamiklerini en geniş biçimde içermeyi, Türkiye halklarının demokratik meclisi haline gelme kararlılığıyla yürüyüşünü sürdürecektir” dedi.

HDK 5. Olağan Genel Kurul’un bitmesinin ardından HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, Genel Kurul’un “Meclislerimizle Özgür Geleceğe Yürüyoruz” başlıklı sonuç bildirgesini okudu. Kürkçü, HDK 5. Olağan Genel Kurulu’nun, AKP iktidarının iç ve dış siyasetinin iflasa yol aldığı, halkların demokrasi ve toplumsal özgürlük arayışının yükseldiği bir dönemde toplanarak karar ve irade birliği içinde sonuçlandığını ifade etti.

HDK’nin, yeni mücadele döneminde, kendisini toplumsal mücadeleler içinde yeniden kuracağını belirten Kürkçü, “Bu amaçla, barış mücadelesinin toplumsallaşması ve yerelleşmesinde; işçilerin amansız sömürüye, -son örnekleri Soma, Torunlar ve Ermenek olan- iş cinayetlerine karşı mücadelelerinde, Gezi’den başlayan, Yırca, Validebağ, Fatsa ve daha pek çok yerde doğanın ve toprağın kapitalist talanına karşı süren direnişlerde; kadın ve LGBTİ’lerin erkek şiddetine karşı başkaldırılarında; Alevilerin hak arayışlarında; inanç özgürlüğü ve laik eğitim mücadelelerinde yer alarak HDK’yi bu toplumsal güçlerin ortak zemini kılma çabası içinde olacaktır” diye konuştu. Türkiye halklarının Kürt sorununun demokratik ve adil bir çözüm için beklentisi olduğunu belirten Kürkçü, şunları kaydetti: “Halklarımızın Kürt Sorunu’na demokratik ve adil bir çözüm beklentisi içinde müzakere sürecine destek vererek barışa yol almayı umduğu bir dönemde, AKP hükümetinin ırkçı ve milliyetçi bir dalga eşliğinde Türkiye ve Kürdistan’da uygulamaya soktuğu Türk-İslam Sentezi zihniyetine dayalı savaş siyaseti, yeni dönemde barışın önündeki en önemli engel olarak yükseliyor. AKP’nin savaş siyasetinin yıkıcı sonuçları, IŞİD’e verdiği dolaylı dolaysız destekler ve Kobanê ile dayanışma için ayağa kalkan halklarımıza karşı 6-8 Ekim’de giriştiği ve 50’den fazla ölümle sonuçlanan asker-polis ve çete saldırıları ile açık bir biçimde görüldü.”

Kobanê’de, 60 gündür süren direnişin, yalnızca AKP hükümetinin mezhepçi, katliamcı iç ve dış politikaların ifşa etmekle kalmadığını, aynı zamanda Rojava Devrimi’nin kadın ve halklar devrimi olduğu gösterdiğini ifade eden Kürkçü, “Kürt halkının öncülüğünde kendi kaderlerini tayin eden Rojava halkları, dünyada ve Ortadoğu’da demokrasi ve özyönetim hakkı mücadeleleri veren halklar için bir esin kaynağı oldu” diye konuştu. Kürkçü, “HDK, Suphi Nejat Ağırnaslı, Kader Ortakaya, Selahattin Adın ve Arin Mirkan şahsında, doğduğu günden beri desteklediği Rojava devrimiyle dayanışma ve Kobanê direnişinde şehit düşen devrimcilerin önünde saygıyla eğilir” dedi.

AKP hükümetin yeni bir dönemin kapısını araladığına dikkat çeken Kürkçü, sonuç bildirgesinin devamında şunları kaydetti: “AKP iktidarı, otoriter rejimini sürdürme kaygısıyla ve her tür baskıyı meşrulaştırma hedefiyle, Kobanê dayanışması başta olmak üzere bütün hak mücadelelerine karşı polis şiddetinin dizginlerini salıverdiği, paramiliter güçleri sokağa saldığı, sokak infazlarını hortlattığı bir yeni dönemin kapısını aralıyor. HDK, bu baskı ve tahakküme karşı toplumsal dayanışma ve direnişin odağı olacaktır. HDK, geçtiğimiz üç yıl içinde başaramadıklarını da göz önünde tutarak ve bu yeni dönem gereklerine uygun olarak öncelikle kendi yapısını yenilemeyi ve halklarımızın mücadelelerini yükseltmesi için yeni toplumsal örgütlenmelerin ortaya çıkartılmasını, süregelen mücadele dinamikleriyle ortaklaşmayı ve halk direnişleriyle dayanışmayı ve bu mücadeleler içinde yerel meclislerin inşası için çalışmayı başlıca görevi olarak benimser. HDK, yeni yapısıyla şimdiye kadar buluşamadığı toplumsal güçlerle buluşmayı, özgürlük ve demokrasi mücadelesi dinamiklerini en geniş biçimde içermeyi, Türkiye halklarının demokratik meclisi haline gelme kararlılığıyla yürüyüşünü sürdürecektir. Genel Kurulumuzun baş söz olarak benimsediği ‘Yeni Yaşam Çağrısı’nın programımızın özü olduğunu vurgulayan HDK, bu çağrı doğrultusunda toplumumuzun ezilen ve sömürülen çoğunluğunun gelecek umudu olmak için sürekli bir çaba içinde olacaktır.”

Tek listenin olduğu genel kurulda oy birliği ile seçilen 121 üyeden oluşan Genel Meclis’te ise şu isimler yer aldı:

“Abdurrahman Güler, Abdulkerim Çekmek, Adnan Kurt, Akın Birdal, Akın Kazancı, Ali Özcan, Arif Hikmet İyidoğan, Asmin Bayram, Ayşe Demirbilerk, Azer Çöteli, Bahar Aslan, Barış Can Gülar, Benazir Çoşkun, Beyza Metin, Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Cem Avaroğlu, Cem Terzi, Cengiz Yürekli, Ceren Gülbudak, Çiğdem Özbaş, Deniz Özkur, Derya Barış Şen, Destan Ecer, Doğukan Ünlü, Döndü Taka Çıkar, Dursun Yıldız, Eda Eroğlu, Elif Sinemillioğlu, Emin Orhan, Emine Ermiş, Eran Dönertaş, Erol Dora, Evren Demir, Eylem Dilek, Eylem Demir, Fatma Keskintemur, Ferahnaz Bazo, Feray Yılmaz Meroğlu, Ferhat Tunç, Füsun İşçan, Gafur Oganhan, Gamze Arda, Gökay Işık, Gül Kızıltaş, Gülistan Aydoğdu, Gülsen Tunç, Görsel Şen Şakak, Hacer Elçi, Hasan İzol, Hatice Özdemir, Hüsamettin Özden, Hüseyin Armağan, Hüseyin Gevher, İbrahim Akın, İbrahim Erkul, İlhan Cüre, İlknur Açıkdilli, İrfan Kaygısız, Juliana Gözen, Kadriye Gümüştaş, Kamber Saygılı, Kavel Alparslan, Kezban Sehar Darılmaz, Kubilay Akpınar, Lami Özgen, Latife Demirci Kaya, Levent Tüzel, Leyla Deniz, Mahmut Çelik, Mahmut Gül, Mahmut Keskin, Mehmet Özhanoğlu, Mehmet Turgut, Melike Koçak, Meliz Ercan, Meryem Aslan, Mesut Fırat, Metin Kayaoğlu, Mizgin Çaçan, Muhittin Kaya, Mutlu Tatar, Müge Yamayılmaz, Müslüm Doğan, Naim Türköz, Nebahat Doğan, Noray Olgay, Nur Nisa Erişmiş, Nursel Aydoğan, Onur Hamzaoğlu, Oya Öznur, Öztürk Türkdoğan, Pelin Kahil, Perihan Koca, Pınar Gül Çelik, Ramazan Özbek, Recep Demirci, Rıfat Can, Roza Kahya, Saniye Evren, Selma Setan, Semra Güven Alkan, Serkan Nar, Sevim Fidan, Sevtap Akdağ, Songül Aşıla, Suat Çorlu, Sultan Alp, Şenol Karakaş, Tarkan Aslanoğlu, Tolga Tören, Tuma Çelik, Tuna Şahin, Turhan Yıldırım, Yaşar Yıldız, Yayla Tekgül, Yeşim Ergün, Yusuf Gürsucu”

HDK kongre

 

(DİHA)

Yoruma kapalı