Kobane direnişi 34. gününde: IŞİD geriliyor

IŞİD’in Kobani’ye başlattığı saldırılar 34. gününde devam ederken koalisyon güçleri Kobani’de IŞİD hedeflerini bombaladı. Hava saldırıları ve Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) eylemlerinde ağır kayıplar veren IŞİD üyeleri Kobani’nin doğusundaki üç noktadan YPG’lilere saldırı girişiminde bulundu. YPG’nin karşılık verdiği saldırılarda örgütün ağır kayıplar verdiği belirtildi. Kentte son günlerde çatışmaların en yoğun yaşandığı yer ise doğu bölgesi. Bölgedeki gazetecilerin aktardığına göre dün Kaniya Kurdan ve Sanayi bölgesi ile belediye binası civarında 17 IŞİD üyesi öldürüldü.

Savaş uçaklarının dünden bu yana keşif uçuşu yaptığı Kobani’de TSİ ile 15.00’da ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları Kobani’deki IŞİD hedeflerini bombaladı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) Orgeneral Lloyd Austın dün yaptığı açıklamada “IŞİD Kobani’yi temel hedefi seçmiş durumda. Son günlerde de yoğun bir takviye yapıyor” dedi. Austın “IŞİD Kobani’ye yönelimini sürdürdüğü sürece biz de buraya odaklanmayı sürdüreceğiz” dedi. IŞİD’in hava saldırılarında ağır kayıplar verdiğini belirten Austın, yine de Kobani’nin düşme tehlikesinin ortadan kalkmadığı uyarısı yaptı.

Öte yandan IŞİD Murşitpınar Sınır Kapısı’na en az yedi havan topu saldırısı düzenlendi. Fransız Haber Ajansı AFP’ye konuşan Kobanili yetkili İdris Nassan da IŞİD’in sınır kapısının Suriye tarafını havan topu ile vurduğunu YPG’nin sınır kapısına saldıranları geri püskürttüğünü söyledi. France 24’e konuşan Kobanili doktor Mihemed Arif, çok zor koşullarda çalıştıklarını, çatışma, bombardıman ve top saldırılarından dolayı gezici hastanelerini sık sık taşıdıklarını söyledi. Kentte 5 bin dolayında sivilin kaldığını aktaran Mihemed Arif, bu kişilerin sadece sağlık sorunları olduğunda dışarı çıktıklarını belirtti. Yaralıları tedavi etmek için ciddi düzeyde kadro, tıbbi cihaz ve ilaç sıkıntısı çektiklerini ifade eden Arif, “Bunun yanında kente diğer temel ihtiyaçlar da ulaşmıyor. Siviller bize gelip, yiyecek ve içecekleri kalmadığını söylüyor. Çocuklar için süt ve mama da bitmek üzere. Türkiye’den, sınır kapısını temel ihtiyaçlar için açmasını istiyoruz” dedi.

Kobani Kantonu Savunma Bakanı İsmet Hasan ile YPG komutanlarından Meryem Kobani kentteki durumla ilgili bilgi verdi. Kobanili iki yetkili de ABD’nin hava saldırılarının örgüte kayıplar verdirdiğini doğrularken, örgütün bazı noktalardan çekildiği yönündeki haberleri ise yalanladı. Kantonun Savunma Bakanı Hasan, çatışmaların özellikle kentin doğu ve güneyinde devam ettiğini, IŞİD’in kent merkezini tank ve toplarla vurmaya devam ettiğini söyledi. Hasan, IŞİD’in çekildiğine yönelik haberler için de “kentte ilerleyemediği doğru ancak geri çekildiği yönündeki haberler doğru değil, aksine çevremizdeki şehirlerden takviye güç alıyorlar, şehrin tüm taraflarında varlar” dedi.

Kobane uçak 18 ekim

(İMC – Foto: Reuters)

Related Articles

Hakan Deniz
Ağla Küba ağla
Hakan Deniz