Bayık: KÖH’e savaş açmak istiyorlar

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, İngiliz The Times gazetesinden Anthony Loyd’a konuştu.

Gazeteye konuşan Bayık, hükümetin barış sürecinde kendilerini oyalaması durumunda 6-8 Ekim Kobane direnişlerinde olduğu gibi yeniden ayaklanabileceklerini ifade ederken, “Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki koalisyonun başarısı açısından hayati öneme sahip, yıpranmış bu barış süreci, Ekim ayında Kürtler ve Türkler arasında 40’a yakın kişinin ölümüne neden olan şiddet olaylarından sonra çok kritik bir noktada” dedi.

“Silahsız bir ayaklanma olur ama eğer devlet, Türk güvenlik güçleri insanlara saldırır, halkı öldürürse o zaman bunun yanıtı silahlı bir ayaklanma olur.” diyen Bayık, önce seçimlere kadar zaman kazanıp, ardından Kürt Özgürlük Hareketi’ne savaş açılmak istendiğini ancak devletin zaman kazanmasını beklemeyeceklerini kaydetti.

The Times gazetesi 2009 yılındaki ateşkesin sona ermesinden sonra üç yıl  boyunca Türk güvenlik güçleri ve PKK arasında çatışmaların yeniden başladığını hatırlatıyor ve son dönemde de Türkiye’nin Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan YPG’lilere askeri destek geçişine izin vermediği için taraflar arasındaki gerginliğin arttığına dikkat çekiyor.

Abdullah Öcalan’ın öne sürdüğü dört başlıklı taslağın kabul edilmemesi durumunda halkın yeniden direnişe geçeceğinin altını çizen Bayık, IŞİD ile ilgili olarak ise “IŞİD’den daha terörist başka bir örgüt yok. PKK, uluslararası koalisyonun yanında IŞİD’e karşı savaşan tek ana güç. Nasıl olur da koalisyonun parçası olarak savaşan güçler PKK’yi terörist örgütler listesinde tutabilir? Bu bir çelişkidir.” diyor.

Kaynak: BBC Türkçe

Related Articles

Köşe Yazıları
Mustafa Durmuş
Bir haberin düşündürdükleri : “Aşırı tedbir Allah’a güveni sarsar!”
Mustafa Durmuş

Özcan Kırbıyık
Türk ordusu -Roboski’de- görevini samimiyetle yerine getirmiştir!
Özcan Kırbıyık

Onur Arpaçukuru
Mülkiye biat etmez
Onur Arpaçukuru