Abdullah Cömert davasında TİB oyunu

051020130845055836976

Hatay’ın Armutlu ilçesinde Gezi direnişine destek vermek amacıyla yapılan protesto eylemlerinde gaz bombası kapsülüyle katledilen Abdullah Cömert ile ilgili yürütülen soruşturmada savcılığın talebini aylar sonra cevaplayan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) gaz fişeğiyle vuran polisin yerinin tespiti için baz istasyonu sinyal bilgileri istendiği halde bunun yerine şüpheli polislerin telefon görüşme kayıtlarını göndermesi dikkat çekti.

3 Haziran gecesi Hatay’ın Armutlu ilçesinde Gezi direnişi sırasında başından aldığı darbeler ile ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren, 5 Haziran’da son yolculuğuna uğurlanan Abdullah Cömert’in (22) gaz bombası kapsülüyle öldürülmesi ile ilgili soruşturmada Hatay Cumhuriyet Savcılığı’nın yapmış olduğu talebe Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) aylar sonra cevapladı. Savcılık, Cömert’le ilgili soruşturmada şüpheli polislerin, olayın gerçekleştiği 3 Haziran 2013’te 22:00-23:00 arasında olay yerinde olup olmadığının tespiti için üç polisin telefon numaralarının hangi baz istasyonundan sinyal verdiğini sordu. TİB, savcılığın 21 Ekim 2013 tarihli sorusuna sadece polislerin görüşme kayıtlarını, hangi numaraları aradıklarını ve mesaj attıklarını gönderdi. Savcı Murat Üzüm, 23 Ocak’ta ikinci kez TİB’e yazdığı yazıda, istenilenin bu olmadığını belirterek, üç polisin telefonlarının sinyal verdiği baz istasyonlarının gönderilmesini talep etti. Ancak TİB ikinci soruya da aynı yanıtı verdi, sadece üç şüpheli polisin olay günü akşam saatlerinde kimi aradığının kayıtlarını gönderdi. Baz istasyonlarıyla ve yer tespitiyle ilgili bilgi vermedi.

Şüpheli beyaz akrepte

3 Haziran 2013’te Hatay’ın Armutlu ilçesinde akşam saatlerinde Abdullah Cömert’in başından gaz fişeğiyle vurulduğu sırada bölgede gaz fişeği kullanan polislerin de içinde olduğu üç ayrı Shortland (akrep) aracı vardı. Cömert’i öldürdüğü şüphesiyle Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görev yapan polisler M.K., A.K. ve H.A.D. 3 Kasım 2013’te savcılığa ifade verdi. Üç polis de olay günü Cömert’i öldüren gaz fişeğinin atıldığı akrep araçlarındaydı, A.K. beyaz, diğerleri koyu renk araçlarda görev yapıyordu. Polislerin üçü de gaz fişeği kullandıklarını ancak kimseyi vurmadıklarını söyledi. Tanık ifadeleri ise Cömert’in ölümüne sebep olan fişeğin beyaz akrep aracındaki polis tarafından atıldığına işaret etti. Cömert’in hangi saatte hangi araçtan atılan gaz fişeğiyle vurulduğu, MOBESE görüntülerinin incelenmesiyle anlaşıldı.

Cömert ailesinin talebi

Cömert ailesinin avukatları aracılığıyla Hatay Cumhuriyet Başsavcılığına yaptıkları başvuruda, gaz fişeğini atan polis A.K. ile ona emir verenlerin “gaz bombasını hedef gözeterek atıp kasten öldürme suçunu işlemiş olmaları” gerekçesiyle tutuklanmaya sevk edilmeleri talep edildi. Dilekçede, “kasten öldürme eyleminin” beyaz akrep aracından yapılan atışla gerçekleştiği belirtilerek, “MOBESE kamerasındaki görüntüler, 6297 plaka sayılı beyaz Şortland aracın kamera görüntüleri, tanık anlatımları, tanık Ahmet Karaçaylı’nın aracı ile Abdullah Cömert’i yaralı olarak hastaneye götürürken hastaneyi aradığı saatin belirlenmiş olması gibi delillerin toplanmış olması nedeniyle, kasten öldürme eyleminin beyaz akrep aracından yapılan gaz atışı ile olduğu kesin olarak anlaşılmıştır” denildi.
Polis: Öldürücü mü bilmiyorum

Şüpheli polis A.K. olay sırasında yaklaşık 20-25 gaz fişeği attığını ifade etti. A.K. savcılık ifadesinde şunları söylemişti: “Ateş ederken herhangi bir şahsı hedef almam mümkün değil. Hedef alınması halinde öldürücü olup olmadığı konusunda bir bilgim yoktur. Bu konuda bir olaya şahit olmadım, bir duyumum da olmadı. Televizyonlarda izlediğim kadarıyla bazı kişilere yakın mesafeden gaz fişeği isabet ediyor, onlar da gaz fişeklerini yerden alıp kendilerine atanlara geri atıyorlar.” (DİHA)

Yoruma kapalı